Ķekavas Novadpētniecības muzejs aicina izzināt apkārtnes vēsturi

Šobrīd esošā 2010.gadā atklātā pastāvīgā pamatekspozīcija  „Ķekava laiku lokos”, kura atspoguļo novada vēsturi no seniem laikiem līdz 20.gs. 90. gadiem, ir veidota vienkāršiem tehniskiem līdzekļiem, neizceļot būtiskākos novada attīstības virzienus. Lai veicinātu muzeja apmeklētāju interesi un to skaita palielināšanos, kā arī sekmētu Nacionālā muzeju krājuma pieejamību plašākai auditorijai, jau 2013.gadā, izstrādājot muzeja attīstības koncepciju 2014.-2018.gadam, ieplānojām Latvijas simtgadi sagaidīt ar jaunu un mūsdienu prasībām atbilstošu pamatekspozīciju.

Vispirms mēģinājām saprast, kāda būs pastāvīgās ekspozīcijas koncepcija. Nonācām pie secinājuma, ka akcents jāliek uz 19.gs.b. un 20. gs. mūsu novadā, jo gadu gaitā ir sakrājies bagātīgs muzeja krājums par šo periodu. Turklāt tas ir laiks, kad aktivizējas sabiedriskā dzīve, kad notiek nozīmīgas pārmaiņas, kad novadu posta divi pasaules kari, kad mainās varas un veidojas jaunas sabiedriskās attiecības. Tas ir laiks, kad dibinās kolhozi – Katlakalnā, Ķekavā un Daugmalē, kad veidojas ražotnes - Baložu kūdras fabrika, Ķekavas putnu fabrika, celtniecības organizācija Ķekavas PMK, kad izaug ciemati un Baloži kļūst par pilsētu. Neskatoties ne uz ko, ļaudis dzīvoja, strādāja un aktīvi atpūtās. Sākoties pārmaiņu laikam, arī novadnieki iesaistījās Latvijas Atmodas norisēs, arī Baltijas ceļš vijās cauri Ķekavas novadam.

Tā radās koncepcija par pieciem Ķekavas novada stāstiem – par klavierēm, par pūra lādi, par karalaiku, padomjlaiku un par brīvību.

Pēdējo gadu laikā ir veikti pētījumi par Pirmo pasaules karu un latviešu strēlnieku cīņu gaitām novadā, par Otrā pasaules kara notikumiem, par kolhozu veidošanos un darbību Ķekavā un Daugmalē, par Ķekavas putnu fabriku un Ķekavas PMK un citām tēmām. Pētnieciskā darba rezultāti līdz šim atspoguļojās tematiskās izstādēs, rakstos un iespieddarbos. Šo gadu laikā arī muzeja krājums ir būtiski papildinājies ar priekšmetiem, kuri raksturo 20. gs. notikumus Ķekavas novadā. Izzinot muzeja apmeklētāju viedokli, esam secinājuši, ka liela interese ir par 20. gs. vēsturiskajām norisēm. Tāpēc, strādājot pie jaunās ekspozīcijas koncepcijas, vēlējāmies uzsvērt un parādīt pētījumu gaitā iegūtos jaunos materiālus, kas atspoguļo šī perioda vēsturiskos notikumus, Ķekavas un Daugmales pagastu un  Baložu pilsētas izveidošanos un virzību, kas arī ir pamatā šo teritoriju tālākai attīstībai 21.gs.

2016. gadā ar VKKF atbalstu tika izgatavots jaunās pastāvīgās ekspozīcijas „ Ķekavas novada 5 stāsti”  koncepcijas trīs dimensiju dizaina makets un sagatavota tehniskā specifikācija. Tas bija pirmais solis ceļā uz jauno ekspozīciju. 2017.g. janvārī iesniedzām VKKF mērķprogrammā – Muzeju nozares attīstības programma, nākošo projektu „ Ķekavas novadpētniecības muzeja pamatekspozīcijas „ Ķekavas novada 5 stāsti” izveide un modernizācija” . Projekts ir atbalstīts un mēs esam saņēmuši 20 tūkstošus eiro tā realizācijai.. Šī projekta realizācijas laikā ir paredzēts izgatavot mūsdienīgi grafiski noformētus stendus, papildināt vitrīnas ar izvelkamām atvilknēm, uzlabot stāvvitrīnas. Ekspozīcijā plānojam izmantot Baložu kūdras fabrikas un Nāves salas kaujas maketus, strēlnieku stāvfigūras un manekenus Ķekavas novada tautastērpos. Paredzam izmantot mūsdienu tehnoloģijas iespējas, lai saistošā veidā un plašāk parādītu novada attīstību. Tāpēc ekspozīcijas sākumā skārienjūtīgajā monitorā tiks ievietoti digitalizētie krājuma priekšmeti, kuri attiecas uz senāko novada vēsturi līdz 20.gs., kā arī dažādi pētnieciskā darba rezultātā iegūtie materiāli. Otrajā monitorā, kurš atradīsies pie padomjlaika perioda apmeklētājiem būs iespēja iepazīties ar muzeja krājumu par kolhoziem , būvorganizācijām, ražotnēm novadā, kā arī kultūras dzīves norisēm un amatierkolektīvu darbību, bet digitālajos fotorāmjos apmeklētājiem būs pieejamas fotogrāfijas par Baltijas ceļu, Barikāžu laiku un citām tēmām no muzeja krājuma. Tādejādi ar tehnisko ierīču palīdzību varēsim plašāk un interesantāk eksponēt muzeja krājumu un stāstīt par mūsu novadu, jo esam lapaspuse no Latvijas vēstures.

COMMENTS

(name)


 
OFFERS OF THE DAY:

About us | Advertising | Cooperation | Code of Ethics | Contact us | Copyright | Privacy Policy
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.88423896sec.