Andreja Upīša muzejā notiks festivāla «Baltica» ieskandināšanas koncerts

Sestdien, 2. jūnijā, plkst. 15.00 Andreja Upīša memoriālajā muzejā Rīgā, Brīvības ielā 38, notiks muzikāls pasākums – koncerts “Ieskandinām Balticu!” Sanitas Sprūžas vadībā.

Sanita Sprūža ir pabeigusi Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmiju, kurā ieguvusi maģistra grādu Mūzikā, kokles spēles specialitātē. Muzikālās prasmes pilnveidojusi, studējot Sibeliusa akadēmijā Helsinkos. Sanita ir starptautisku konkursu laureāte, kas koncertē kā soliste un kā dažādu ansambļu dalībniece gan Latvijā, gan Eiropā. Tāpat arī aktīvi darbojas kā kokles spēles pasniedzēja.

Koncertā piedalīsies Sanitas Sprūžas audzēkņi – Latgales priekšpilsētas Mūzikas un mākslas skolas Kokles klases audzēkņi, jaunāko kokles klašu ansamblis un koklētāju ansamblis “Taureņi”. Programmā būs latviešu un citu valstu tautas mūzikas apdares gan solo, gan ansamblim.

Kokļu un koklēšanas vēsture Latvijas teritorijā ir ar senām saknēm. Pētnieki uzskata, ka senākais arheoloģiskais atradums Latvijā ir no 13. gadsimta, bet rakstos kokles pieminētas no 17. gadsimta. Kokli šobaltdien noteikti var uzskatīt par populārāko latviešu tautas mūzikas instrumentu – kā neatņemama tautas tradīcija tā ir iekļauta arī Latvijas kultūras kanonā.

Starptautiskais folkloras festivāls “Baltica” norisināsies no 16. līdz 21. jūnijam. Tā tēma būs “Jāņi. Ziedēšana”, un festivāls noslēgsies ar Vasaras saulgriežu svinēšanu visos Latvijas novados un Rīgā.

“Baltica” ir Baltijas tautām nozīmīgs notikums, kas demonstrē tradicionālās kultūras vērtības: dziesmas, instrumentālo mūziku, stāstījumus, rotaļas, dejas, kā arī tautas lietišķo mākslu, amatniecību un citas tautas kultūras izpausmes formas. Festivālā piedalās etnogrāfiskie ansambļi, folkloras kopas, tautas mūzikas grupas, stāstnieki un citi individuālie izpildītāji. Latvijā pirmais festivāls “Baltica” notika 1988. gadā, ievadot Nacionālās neatkarības kustību. Latvijas valsts simtgadē – 2018. gadā – festivāls Latvijā notiks jau vienpadsmito reizi.

COMMENTS

(name)


 
OFFERS OF THE DAY:

About us | Advertising | Cooperation | Code of Ethics | Contact us | Copyright | Privacy Policy
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.11861706sec.