Izstādes «Latvijas gadsimts» ceļvedis bērniem – iespēja desmit soļos izsekot valsts vēsturei

Vērienīgās Latvijas simtgadei veltītās 68 muzeju kopizstādes “Latvijas gadsimts” izziņas materiālus papildina ceļvedis bērniem. Tas domāts jaunāko klašu skolēniem, un tā saturs veidots atbilstoši šīs vecuma grupas uztverei. Ar ceļveža palīdzību bērni var pilnvērtīgāk apskatīt izstādi kopā ar pieaugušajiem, un, sekojot skolas burtnīcas izmēra grāmatiņas “Soli pa solim” ieteikumiem, mērot Latvijas vēstures ceļu no 1918. gada līdz mūsdienām. Var to iet lieliem soļiem vai maziem solīšiem, lasot stāstus, uzzinot interesantus faktus un risinot uzdevumus, var turpat muzejā uzvilkt mastā Latvijas karogu!

Ceļveža struktūra atbilst izstādes struktūrai, kur Latvijas simt gadi sadalīti nosacītās desmitgadēs, sākot no tautas un nācijas veidošanās un beidzot ar mūsdienām. Katru laikposmu raksturo īss apraksts un ilustrācijas, iespējams, vēl nezināmi fakti un uzdevumi, kurus pildot, mazais interesents var precīzāk sajust konkrēto laiku. Visam ceļvedim cauri vijas laika līnija, vēstot par būtiskākajiem notikumiem, ko pēdējā lappusē var turpināt pats grāmatiņas lietotājs. Uzmanību piesaista arī piktogrammas, kas palīdz vieglāk atrast izstādē audio- un videoierakstus, kā arī priekšmetus. Ceļvedi var lietot aktīvi un radoši, iesaistot uzdevumu risināšanā arī vecākus, vai arī ņemt to līdzi uz mājām vēlākai aizpildīšanai un lietošanai.

Ikviens bērns sava ceļveža eksemplāru var personalizēt, tajā ierakstot savu vārdu un ielīmējot savu foto vai uzzīmējot pats sevi.

Grāmatiņu veidojuši Latvijas Nacionālā vēstures muzeja Muzejpedagoģijas un izstāžu nodaļas speciālisti sadarbībā ar dizaina biroju H2E.

Ceļvedis bērniem izstādes “Latvijas gadsimts” apmeklētājiem pieejams par brīvu. Latvijas valsts simtgadei veltītā izstāde apskatāma Latvijas Nacionālā vēstures muzeja telpās Rīgā, Brīvības bulvārī 32.

Tā tapusi kā hronoloģisks stāsts par Latvijas idejas nozīmi latviešu nācijas un sabiedrības dzīvē, iekļaujot dažādo laikmetu politiskos kontekstus, katra laikposma kultūras, sabiedrisko vai saimniecisko dzīvi raksturojošus priekšmetus un cilvēku dzīvesstāstus. Vēstures liecības no Kurzemes, Latgales, Sēlijas, Vidzemes, Zemgales un Rīgas papildina arī digitālā formā vērsts saturs.

Kādi notikumi un personības ietekmēja Latvijas simt gadu ceļu, ko vārds “Latvija” nozīmēja dažādos laikos un paaudzēs? Kā Latviju dibināja, aizstāvēja, cēla, zaudēja, slēpa un atkal atguva? Atbildes uz šiem jautājumiem rodamas laikmetu, cilvēku un lietu stāstos izstādē “Latvijas gadsimts”.

Interneta vietnē www.latvijasgadsimts.lv popularitāti iemantojusi sadaļa Gadsimta albums, kuru ikviens joprojām aicināts līdzveidot ar savu stāstu un fotogrāfiju par dzimtas, ģimenes vēsturē svarīgu notikumu, personību vai vietu.

Izstādes sakarā 2018. gada rudenī un ziemā turpināsies arī dažādu pasākumu programma gan pieaugušajiem, gan bērniem.


COMMENTS

(name)


 
OFFERS OF THE DAY:

About us | Advertising | Cooperation | Code of Ethics | Contact us | Copyright | Privacy Policy
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.32703805sec.