Tiešsaistē var vērot, kā klinšu ērgļi būvē ligzdu (video)

Nu jau trešo gadu AS "Latvijas valsts meži" (LVM) piedāvā iespēju ikvienam interesentam un dabas draugam ar tiešraides kameru starpniecību sekot līdzi aizraujošiem notikumiem klinšu ērgļu ligzdā, kā arī vērot purva ainavu dažādos gadalaikos. LVM vecākais vides eksperts Uģis Bergmanis ziņo, ka ērgļu ligzdā manāma rosība – klinšu ērgļa tēviņš Virsis iespējams beidzot ir atradis draudzeni.

"Aizvadītās nedēļas izskaņā laiks purvā bija vējains un saulains, bija piesalis. Pēc vairāku minūšu sasaukšanās ligzdā, blakus Virsim, ielaidās klinšu ērgļa mātīte. Cerēsim uz izdošanos!" teic LVM eksperts.

LVM vecākais vides eksperts Uģis Bergmanis regulāri sniedz informāciju par jaunākajiem notikumiem klinšu ērgļu ligzdā un purvā, kopīgi ar LVM Attīstības daļas informācijas sistēmu speciālistu Arni Rūķi rūpējas par kvalitatīvu tiešraides darbību. "Ilgu laiku videonovērošanas ligzdā uzturējās tikai klinšu ērgļa tēviņš, varēja sekot līdzi, kā viņš cenšas pārdzīvot skarbo ziemu, barojoties ar kādu beigtu dzīvnieku, vai noķerot caunu, zaķi un rubeni. Taču, tuvojas ligzdošanas laiks un ērgļi jau ziemas spelgonī remontē ligzdu. 30. janvārī atlidoja jauna mātīte un nekavējoties sākās ligzdas būvniecība. Jaunajam klinšu ērglim nepatika to privātās dzīves novērošana, tāpēc tas norāva videonovērošanas kameru un apkrāmēja to ar zariem ligzdā," kamerās novēroto ērgļu ikdienu raksturo eksperts.

2019. gada 3. februāra vakarā Uģis Bergmanis kopā ar palīgiem veica video kameras nomaiņu, netraucējot ligzdā esošos ērgļus. "Iestājoties tumsai, devāmies purvā ar slēpēm, lai, netraucējot putnus, uzstādītu jaunu kameru. Neraugoties uz brāzmaino vēju un lietu, kameras maiņa izdevās. Strāvas taupīšanas nolūkā kamera tiek ieslēgta no rīta plkst. 7 un tiek izslēgta plkst. 19 vakarā, jo dienas vēl ir īsas un saules paneļi pilnībā nenodrošina akumulatorus un pārējo aparatūru ar strāvu. Martā kameras darbosies bez pārtraukuma.

Diemžēl šī ērgļu mātīte bijusi par jaunu un ligzdu vairāk neapmeklē. Visas cerības šobrīd ir uz jauno klinšu ērgļa tēviņa Virša draudzeni, kas ligzdā tika manīta jau iepriekšējā pavasarī un rudenī. Jaunā ērglene ir gredzenota ar krāsainu metāla gredzenu, taču, vēl nav izdevies gredzenu atpazīt.

Klinšu ērgļa ligzda ir mākslīgi veidota, to uzbūvējis Uģis Bergmanis purvā uz salas 2010. gadā. Ligzda ir regulāri apdzīvota, arī 2016. gadā tajā izauga jauns klinšu ērglis.

LVM vides izglītības un izpētes projekta "Putni un zvēri purvā" ietvaros ikvienam interesentam ir iespējams tiešsaistē vērot pārmaiņas dabā un sekot līdzi putnu un zvēru aktivitātēm vienā no Latvijas ziemeļaustrumu reģiona purviem. "Jau pavisam drīz – martā purvā ieradīsies pirmās dzērves un cīruļi. Aprīlī būs klausāms rubeņu riests, būs dzirdamas arī citu purva putnu balsis, atdzīvosies purva veģetācija – sāks plaukt lapas un ziedēs spilves," par spraigajiem notikumiem klusajā purvā stāsta Uģis Bergmanis.

LVM tiešsaistes kamerā var vērot klinšu ērgļa rosību:


COMMENTS

(name)


 

About us | Advertising | Cooperation | Code of Ethics | Contact us | Copyright | Privacy Policy
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.13938904sec.