Notiks dokumentālo īsfilmu cikla «Latvijas kods. Latvija šodien» kino pirmizrāde

Svētdien, 12. novembrī, festivāla “Lielais Kristaps” laikā, kinoteātrī “Splendid Palace” uz lielā ekrāna pirmizrādi piedzīvos dokumentālo īsfilmu cikls “Latvijas kods. Latvija šodien” - Latvijai 99. Pieci dažādu paaudžu režisori piecās 26 minūšu īsfilmās izstāstīs stāstus par cilvēkiem, kuru individualitāte palīdz atsegt šim laikmetam raksturīgas tendences dažādās dzīves jomās. Seansu sākums – plkst.16.00 un 18.00.

""Latvijas kods" Latvijas Televīzijai ļoti nozīmīgs projekts. Tas gadu gaitā ir veiksmīgi sevi pierādījis kā profesionālu un atpazīstamu zīmolu Latvijas dokumentālā kino jomā, ko augstu novērtējuši gan kino profesionāļi, gan televīzijas skatītāji. Būtiski, ka dokumentālās filmas veido oriģinālu vizuālo liecību kopumu par sabiedrībā aktuālām problēmām un notiekošo," gandarījumu pauž LTV valdes priekšsēdētājs Ivars Belte, aicinot visus pārliecināties par to festivāla "Lielais Kristaps" laikā, kā arī LTV ēterā novembrī un decembrī.

Projekta satura konsultante Rita Ruduša min: "Šogad īsfilmu režisori no dažādiem rakursiem aplūkojuši ģimenes un piederības tēmu. Kā mēs izjūtam to, kas ir mūsējie - cilvēki, kuriem līdzās dzīvojam savu dzīvi vai kādu tās nogriezni? Kas rada mūsu piederības izjūtu konkrētai vietai un kopienai? Katram varonim atbilde ir niansēs atšķirīga, bet visas kopā tās veido kopīgu kodu."

“Filmu cikls “Latvijas kods. Latvija šodien” tiek organizēts jau piekto gadu un tāpat kā līdz šim, arī šogad filmas piedāvā oriģinālu skatījumu par atrastajiem Latvijas kodiem, kas katrs veido Latviju šeit un tagad”, atzīst projekta vadītāja Zane Valeniece.

Filmas "Rezidenti" režisori ir Ivars Zviedris un Inese Kļava. Filmas sižets stāsta par notikumiem šogad - tiek atklāts Stradiņa slimnīcas jaunais korpuss, pie Gaiļezera slimnīcas būvē IKEA lielveikalu, streiko ģimenes ārsti. Medicīnas budžets pieaug, demogrāfiskā bedre padziļinās. Virs Rīgas plīvo lielākais Latvijas karogs. Rezidenti Laura un Kārlis svin kāzas. Par visu vairāk viņi vēlas palikt Latvijā un strādāt savā profesijā, lai gan apzinās, ka Makdonaldā varētu nopelnīt vairāk.

Režisoram Varim Piņķim filma "Ģimene" ir debija dokumentālajā kino. Filma stāsta par cerību un iespēju, par ikvienu no mums. Par vēlmi kļūt labākiem. "Bruknas ģimene" saskaras ar reāliem izaicinājumiem - kāds te nokļuvis bēgot no alkohola atkarības, cits no narkotikām vai azartspēlēm, kāds cits, bēgot no nespējas dzīvot. Taču, šis ir dzīvs stāsts par melnzemi un debesīm - par vēlmi būt dzīvam un īstam.

Filma "Mūsējie" ir par piederības sajūtu Latvijai. Tās režisors ir Matīss Spaile un scenārists Dāvids Ernštreits Filma ir vēstījums sabiedrībai - viņi ar darbiem padara Latviju labāku, viņi vēlas, lai pasaule to redz, jo viņi ir mūsējie. Lai kļūtu par čempionu ir ilgi un smagi jāstrādā. Bet ir lietas, kuras atlēti nespēj ietekmēt. Viena no tām ir vieta, no kurienes esi nācis. Mūsdienās daudzi sportisti maina pilsonību, lai nokļūtu labākos treniņu apstākļos un vieglāk spētu sasniegt rezultātus. Latvijā ir vairāki sportisti, kurus vēlas redzēt pārstāvam cita karoga krāsas, bet viņi paliek uzticīgi savai valstij Latvijai. Kāpēc? Igors Vihrovs, Anastasija Grigorjeva, Deniss Vasiļjevs. Viedums, pieredze un jaunības maksimālisms. Katrs no viņiem ir savā dzīves posmā, katram ir savi mērķi, taču viņus vieno ciešā saite ar Latviju. Pat, ja Latvijā izdodas pabūt pāris nedēļas gada laikā.

Didzis Eglītis ir režisors filmai "Meklētāji". Meklētāji - cilvēki, kas brīvajā laikā meklē, bez vēsts pazudušus, cilvēkus. Sapratis, ka pazudušo tuviniekiem, nonākot nelaimē, pietrūkst pie kā vērsties pēc palīdzības, Aleksandrs Faminskis 2009. gadā nodibināja organizāciju “Bezvests.lv”. Dažādu iemeslu vadīti tajā sapulcējušies dažādu profesiju pārstāvji. Visi meklētāji to dara brīvajā laikā, bez atlīdzības. Organizācijas biedri regulāri organizē treniņus, lai nepārtraukti attīstītu savas prasmes. Jebkurš meklēšanas pasākums var beigties ar trim dažādiem rezultātiem - meklētais netika atrasts, meklētais atrasts miris, vai meklētais atrasts dzīvs. Bieži, pazudušie tiek atrasti miruši, bet arī tas sniedz atvieglojumu tuviniekiem, jo ir kliedēta neziņa par tuvinieka likteni.

Jaunajam režisors Tomass Beķeris filma "Izkrāsotā ģimene" ir debijas filma. Biedējoši zīmējumi uz ķermeņa, tuneļi un kliedzošs apģērbs. Monami Frost jeb Irēna Straume ir ekstravaganta, tetovēta “Youtube” zvaigzne no Latvijas, kura savu atpazīstamību izpelnījās pateicoties nestandarta izskatam un atklātām bildēm. Šobrīd modele savā Instagram un Youtube kontos pulcē nu jau vairāk kā miljons fanu no visas pasaules. Viņas savādais izskats un ķermenis, kas ir gandrīz pilnībā klāts ar tetovējumiem, izraisa sašutumu, taču Monami ir ikonisks tēls pusaudžu un jaunāko meiteņu vidū, kuras visiem spēkiem mēģina līdzināties savam elkam un aktīvi seko modeles ikdienas gaitām. Viena no tām, ir arī viņas meita, uz kuras audzināšanu vecākiem ir visai pretrunīgs skatījums. Filma uzbur ainas par ģimenes dzīvi, kur varoņi dalās ar savām pārdomām par Latviju un dzīvi ārpus tās, meitas audzināšanu un pārliecībām. Tetovētais pāris viesosies Latvijā un atklās, kāpēc tik nepierasts dzīvesveids viņiem ir kļuvis par normu un kā ir dzīvot “prožektoru gaismā”, kad tavai ģimenes dzīvei seko vēl simtiem tūkstošu cilvēki?

Cikla producents ir Latvijas Televīzija, un tas tiek īstenots ar Valsts Kultūrkapitāla fonda finansiālu atbalstu un Nacionālā kino centra līdzdalību.

“Latvijas kods. Latvija šodien” filmu TV pirmizrādes LTV1 ēterā būs skatāmas no 15. novembra līdz 13. decembrim, ik nedēļu, trešdienās pulksten 20.00.

COMMENTS

(name)


 
OFFERS OF THE DAY:
MOST POPULAR of WEEK
Top Offers
THE MOST POPULAR

About us | Advertising | Cooperation | Code of Ethics | Contact us | Copyright | Privacy Policy
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.135252sec.