«Lattelecom Rīgas maratons» Latvijas simtgades svētkus aicinās izskriet 19. un 20. maijā

„Lattelecom Rīgas maratons”, kuru atbalsta Rīgas pašvaldība, šogad noritēs Latvijas simtgades zīmē, aicinot Rīgu izskriet ar valsts simtgadei veltītu vadmotīvu - „Izskrien svētkus!” Par svētkiem pilsētā rūpēsies simtgades un Dziesmu svētku pieturpunkti, dalībnieki saņems īpašas simtgadei veltītas Mildas medaļas, bet oficiālos „Adidas” kreklus rotās mākslinieka Gustava Kluča oriģināldarbs.

Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs trešdien, 7. martā, maratonam veltītajā konferencē, kas notika Rīgas domē,  sacīja: „Rīgas maratons jau ir kļuvis par daļu no mūsu pilsētas dzīves stila. Šie ir svētki gan tiem, kas regulāri sporto un cenšas gūt panākumus, gan tiem, kam rūp veselība, gan ģimenēm ar bērniem. Ir apsveicami, ka „Lattelecom Rīgas maratons” katru gadu pulcē aizvien vairāk dalībnieku un kļūst atpazīstamāks pasaulē, jo tūkstošiem viesu un viņu atbalstītāju dod miljonos mērāmu pienesumu valsts un Rīgas ekonomikai. Tāpēc aicinu iedzīvotājus ar izpratni paciest dažas neērtības vienā nedēļas nogalē un aktīvi iesaistīties piedāvātajos pasākumos!”

Simtgades skrējiens būs nopietns „Lattelecom Rīgas maratona” pieteikums uz pasaules Top 30 jeb IAAF (Starptautiskās vieglatlētikas federāciju savienības) augstāko kvalifikācijas zīmi, kuras kritērijus organizatori 19. un 20. maijā centīsies izpildīt kopā ar vairāk nekā 35000 dalībnieku no 70 valstīm - to preses konferencē pavēstīja maratona organizatori un partneri – „Lattelecom” un „Rimi”.

Dalībniekus priecēs dažādi jaunumi trasēs - pusmaratonisti un maratonisti Daugavu pirmoreiz šķērsos pa trim dažādiem tiltiem, bet „Rimi Bērnu dienas” 4,2 km garais „Ģimeņu skrējiens” šķērsos Vanšu tiltu.

Trīs tiltu iekļaušanās pusmaratona un maratona distancēs būs īpašais simtgades maratona jaunums. Skrējēji pirmoreiz Daugavu šķērsos pa trim tiltiem – vispirms jau pa ierasto Vanšu tiltu, bet nedaudz vēlāk pa Akmens un Salu tiltiem. Jaunajā trasē iekļauts arī AB dambis, nodrošinot lielisku Vecrīgas panorāmas skatu, kā arī skrējiens gar Daugavu Mūkusalas ielā, būtiski noīsinot līdzšinējo Krasta ielas posmu trasē. Lai minimizētu satiksmes ierobežojumus, maratona trase svētdienas rītā Akmens un Salu tiltus šķērsos tikai vienā virzienā, otru pusi atvēlot satiksmei.

Maratona galvenais partneris „Lattelecom” šogad piedāvās iespēju vērot maratona norisi kanālā 360TV un lietotnē „Shortcut” ne tikai Latvijā, bet arī visā Eiropas Savienībā. Jau otro gadu 11. novembra krastmalā būs izvietota tiešraides TV studija, kas dos iespēju ikvienam just līdzi sportistu emocijām un panākumiem tieši no paša notikumu epicentrā.

„Lattelecom Rīgas maratons” ir kļuvis par vienu no nozīmīgākajiem Eiropas skriešanas sporta notikumiem. Pateicoties mūsdienu tehnoloģiju iespējam, šogad spēsim nodrošināt vēl nebijušu klātbūtnes efektu TV skatītājiem arī ārpus Latvijas robežām. Savukārt maratona dalībnieki un līdzjutēji varēs sekot līdzi skrējiena gaitai un rezultātiem „Lattelecom Rīgas maratona” aplikācijā un www.uzmundrini.lv,” preses konferencē stāstīja „Lattelecom” valdes priekšsēdētājs Juris Gulbis.

Jauna trase būs arī 4,2 km garajam „Ģimeņu skrējienam”, un „Rimi Bērnu dienas” tradicionāli ievadīs „Lattelecom Rīgas maratonu” 19. maija rītā. „Ģimeņu skrējiena” 4,2 km garā trase apzināti izraudzīts kā simbolisks 10 % nogrieznis no lielā maratona jeb 42195m trases, un tā pirmoreiz šķērsos Vanšu tiltu. Sestdienas rītā „Ģimeņu skrējiena” dalībnieki dosies turp un atpakaļ pāri Vanšu tiltam, 11. novembra krastmalā atgriežoties gar Brīvības pieminekli un cauri Vecrīgai.

„Latvijas simtgades svētkus aicinām izskriet pāri trim tiltiem, ar Gustava Kluča kreklu mugurā, Mildas medaļu finišā, kā arī simtgades un Dziesmu svētku pieturpunktiem trasē,” gaidāmo notikumu raksturoja „Lattelecom Rīgas maratona” vadītājs Aigars Nords.

Visu simtgades maratona distanču (no 42 km distances līdz „Rimi Bērnu dienai”) finišētāji saņems īpašu organizatoru sarūpētu medaļu, kuras dizainā iekļauti pirmskara piecu latu monētas – tautu meitas Mildas ar vainadziņu un vārpām (oriģināldarba autors - Rihards Zariņš (1869-1939)) – motīvi. Jaunā medaļa ir maratona veltījums Latvijas simtgadei, un tā dalībniekiem kalpos kā simbolisks apliecinājums tam, ka simtgades svētki tik tiešām ir izskrieti.

„Lattelecom Rīgas maratona” oficiālo kreklu šogad rotās Gustava Kluča (1895–1938), Latvijas visu laiku slavenākā mākslinieka, zīmējums „Daugavas sargs”, kurā attēlots Lāčplēsis. Ņemot vērā, ka 2018. gada maratona un pusmaratona trases Daugavu pirmoreiz šķērsos pa trim galvenajiem Rīgas tiltiem, Gustava Kluča tēlam Lāčplēsim simboliski tik tiešām būs iespēja sargāt Daugavu. G. Kluča darbs speciāli simtgades maratona kreklam iegādāts izsolē Rīgā 2017. gada 18. novembrī.

Atzīmējot Latvijas simtgadi, no 7.-23.martam „Lattelecom” centrālajā birojā (Dzirnavu ielā 105) būs apskatāma visu maratona oficiālo kreklu izstāde. Iepriekš maratona krekla zīmējumus maratonam radījuši atzītākie Latvijas mākslinieki no Ilmāra Blumberga līdz Ievai Iltnerei, Raimondam Staprānam, Ritumam Ivanovam, Elitai Patmalniecei, Ellai Krugļanskai, Krišam Salmanim u.c.

Simtgades skrējiens būs arī nopietns „Lattelecom Rīgas maratona” pieteikums uz pasaules Top 30 jeb IAAF (Starptautiskās vieglatlētikas federāciju savienības) augstāko kvalifikācijas zīmi, kuras kritērijus organizatori centīsies izpildīt simtgades maratona laikā.

Ceļā uz augstāku kvalifikācijas zīmi, „Lattelecom Rīgas maratons” piesaistīs augstākā līmeņa ārvalstu un Latvijas garo distanču skrējējus, būtiski palielinās balvu fondu, kas šogad pirmoreiz sasniegs 75 000 eiro, kā arī nodrošinās skrējiena starptautisku tiešraidi.

IAAF Zelta zīmes iegūšana nostiprinātu „Lattelecom Rīgas maratona” reģionālo statusu, stimulējot ārvalstu maratona tūristu interesi par Rīgu, vairotu maratona ekonomisko ietekmi un veicinātu skriešanas, kā populārākā tautas sporta veida, uzplaukumu valstī. Ziemeļeiropā (Skandināvijas un Baltijas valstīs) „Lattelecom Rīgas maratons” ir vienīgais maratons, kurš kopš 2012. gada izcīnījis prestižo IAAF apbalvojumu – Bronzas kvalitātes zīmi. Krievijas, Skandināvijas un Baltijas valstu skriešanas mīļotājiem Rīga, piemēram, ir tuvākais un vienīgais galamērķis tik prestižam maratonam.

IAAF Bronzas kvalitāte zīme 2017. gadā būtiski stimulējusi ekonomiku 4 566 000 eiro apmērā. Pētījumā noskaidrots, ka ārvalstu līdzekļu apjoms, kuru ekonomikai piesaistījuši ārvalstu maratona tūristi, ir 2 545 000 eiro, kā arī maratons valstij papildus radījis PVN ienākumus 390 000 eiro, tikai no ārvalstu naudas līdzekļiem.


Organizatori plāno, ka jau 2018. gada „Lattelecom Rīgas maratons” piesaistīs rekordaugstu ārvalstu dalībnieku skaitu. Pētījuma aplēses liecina, ka 2019.-2021. gadā „Lattelecom Rīgas maratons” varētu ģenerēt 7 545 000 eiro lielu ārvalstu līdzekļu ieplūšanu ekonomikā, radot 1 261 000 eiro lielus nodokļu ienākumus tikai no ārvalstu naudas līdzekļiem vien
„Lattelecom Rīgas maratona” divu dienu programmu arī šogad atklās „Rimi Bērnu diena”, jau tradicionāli piedāvājot skriešanas piedzīvojumu izbaudīt arī pašiem mazākajiem skrējējiem un ģimenēm. Sagaidāms, ka kopā šogad 19. maijā skriešanas priekus varēs izbaudīt līdz pat 12 000 mazo skrējēju, izvēloties saviem spēkiem piemērotāko distanci – „Mazie”, 300 m, 600 m vai 4,2km garo „Ģimeņu skrējienu”.


Dalība „Rimi Bērnu dienas” skrējienos un aktivitātēs, izņemot „Ģimeņu skrējienu”, ir bez maksas. Dalības maksa „Ģimeņu skrējienā” par vienu skrējēju ir 4 -5 eiro, atkarībā no pieteikto dalībnieku skaita. Taču dalībnieki tiek aicināti pieteikties laicīgi, jo dalībnieku limits aktivitātēm 11. novembra krastmalā būs 10000 dalībnieku, savukārt „Ģimeņu skrējienam” 5000 dalībnieku.


Reģistrēties visām distancēm, t.sk. „Rimi Bērnu dienas” distancēm un „Ģimeņu skrējienam”, iespējams „Lattelecom Rīgas maratona” mājaslapā - www.lattelecomrigasmaratons.lv. Reģistrācija turpināsies līdz pat pasākumam, bet, tuvojoties maratonam, dalības maksa pakāpeniski paaugstināsies.

COMMENTS

(name)


 
OFFERS OF THE DAY:
MOST POPULAR of WEEK
Top Offers
THE MOST POPULAR

About us | Advertising | Cooperation | Code of Ethics | Contact us | Copyright | Privacy Policy
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.01610994sec.