Rīgas Zooloģiskajā dārzā sagaidītas brīnišķīgas dāvanas - mazuļi

Oktobris ir Rīgas Zooloģiskā dārza dzimšanas dienas mēnesis, un šoruden ir sagaidītas brīnišķīgas dāvanas. Vairāku silto zemju iemītnieku – pelēko vainagdzērvju, kaķu lemuru un kapibaru saimēs sagaidīts ģimenes pieaugums.

Pelēkās vainagdzērves zoodārzā jau regulāri dēj olas vasaras beigās, kas sakrīt ar pavasara iestāšanos Āfrikas dienvidos. 2009. Gadā Rīgas Zoodārzam ir izdevies izveidot saskanīgu dzērvju pāri, kurš ne tikai vairojas, bet arī  izcili pilda vecāku pienākumus un mazuļus audzina paši. Arī šoruden, 10. septembrī šķīlušos dzērvēnu vecāki rūpīgi pieskata un apmāca dzīves gudrībām. Siltais un saulainais laiks ļauj dzērvēm uzturēties visu diennakti āra aplokā. Dzērvēns jau krietni paaudzies un apgūst barības atrašanas un knābāšanas prasmes mātes uzraudzībā. Savvaļā dzērves bieži barības meklējumos pa zemi mīcās ar kājām, lai izbaidītu kukaiņus.  Līdzīgu uzvedību var novērot arī zoodārzā. Tēvs tikmēr uzmana apkārtni un sargā savu ģimeni, gatavs knābt katram pārmēru ziņkārīgajam. Tāpēc esiet uzmanīgi!

Kaķu lemuru saime 2. oktobrī pārsteidza ar bezgala simpātisku dvīnīšu piedzimšanu, par ko liecināja vien pāris tievas svītrainas astītes mātes azotēs. Šobrīd mazuļi, kārtīgi ieķērušies vilnā, dienu pavada drošībā mammai uz vēdera, ik pa laikam pazīžot gardo un veselīgo pienu. Jau pēc nedēļas tie sāks pārvietoties uz mammas muguras un būs vieglāk ieraugāmi. Kaķu lemuri dzīvo ģimeņu grupās. Citi grupas locekļi pret mazuļiem izturas draudzīgi, rūpējas un baro, auklē un rotaļājas.

15. oktobra rīts atnesa nākamo pārsteigumu – trīnīšus pasaulē lielāko grauzēju kapibaru ģimenē. Mazuļi ir labi attīstīti un sver ap kilogramu, aktīvi seko mammai un jau atļaujas naski rikšot pa visu aploku. Siltās un saulainās dienās apmeklētājiem vēl būs iespēja vērot mazuļu draiskošanos aplokā.

COMMENTS

(name)


 

About us | Advertising | Cooperation | Code of Ethics | Contact us | Copyright | Privacy Policy
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.14617205sec.