Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā notiks ģimenes diena par kuģošanu pirms 100 gadiem

2019. gada 3. februārī, Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs aicina uz Ģimenes dienu "Kā, kur, ar ko kuģoja pirms gadu simtiem". Programmas piedāvājumā - pulksten 12.00 un 14.00 ekskursija – nodarbība "Burinieki, kuģu ceļi, jūras kartes, dzīve uz kuģa tālajos gadsimtos" bērniem kopā ar pieaugušajiem, visas dienas garumā - no 11.00 – 17.00 radošā darbnīca bērniem "Kuģi un kuģīši – lieli un mazi, seni un jauni – zīmē, krāso, maketē!", muzeja ekspozīciju un izstāžu apskate, kā arī - Ģimenes dienas draudzīgā ieejas maksa.

Pulksten 12.00 un 14.00 sāksies ekskursija "Burinieki, kuģu ceļi, jūras kartes, dzīve uz kuģa tālajos gadsimtos" un tai sekojoša praktiska nodarbība kuģniecības seno pamatiemaņu apgūšanā. To vadīs muzeja pedagogs, vēsturnieks Vidvuds Bormanis. Ekskursijas dalībnieki uzzinās, kā vēstures gaitā attīstījusies dzīve Rīgas jūras līča krastos, kas vienmēr bijusi saistīta ar seno nodarbošanos – kuģošanu, kādi bijuši kuģi un to maršruti, kāda bija jūrnieku dzīve uz kuģa un veicamie darbi, kādas zināšanas un darba instrumenti bija nepieciešami, lai pa ūdens klajumiem nonāktu paredzētajā galamērķī. Interesanti būs aplūkot kuģu veidus, ar kuriem šķērsoti ūdens klajumi, īpašu uzmanību pievēršot buriniekiem, to dažādībai laika ritējumā gan izskatā, gan nosaukumos – barkas, barkentīnas, brigas, brigantīnas, koges, galeones, fregates, karavellas, utt. Ekskursijas dalībnieki noskaidros arī atbildes uz jautājumiem, kas ir Rīgas vēsturē tik nozīmīgais "Rīgas kuģis", kādi bija senie jūrnieku rituāli pirms došanās tālajā ceļā, ko ir pieredzējis leģendārais Lielais Kristaps. Jūrasbraucēju darba dzīve senatnē bija vētru un jūras laupītāju apdraudēta, tādēļ pirms došanās ceļā, svarīgi bija īpaši rituāli. Par dažiem no tiem – arī ekskursijas gaitā. Tātad – ekskursijas dalībniekus sagaida stāsti un interesanti muzeja krājuma priekšmeti, kuri "uzvēdī" jūras, kuģu darvas un jūrnieku dzīves skarbuma un eksotikas smaržu.       

Pēc ekskursijas sekojošajā nodarbībā varēs "ielūkoties" jūrnieku amata noslēpumos un mēģināt apgūt dažas no senajām prasmēm - tiks lietotas vēsturiskas jūras kartes un kuģa lineāli, gūstot priekšstatu par navigācijas pamatiem. Nodarbības dalībnieki mēģinās noteikt kuģa kursu, rēķināt attālumus, izmantos "vēja rozi", kā arī pārbaudīs iespējas noteikt kuģa atrašanās vietu, izmantojot sekstantu, hronometru, koordināšu tabulas.  

No plkst. 11.00 – 17.00 radošajā darbnīcā "Kuģi un kuģīši – lieli un mazi, seni un jauni – izdomā, zīmē, krāso, maketē!" bērni varēs vizualizēt muzejā gūtos iespaidus, kā arī savas idejas par kuģošanu un jūrniekiem.

Informācija: Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja Komunikācijas darba nodaļā, tel.: 67356676. www.rigamuz.lv

COMMENTS

(name)


 
MOST POPULAR of WEEK
Top Offers
THE MOST POPULAR

About us | Advertising | Cooperation | Code of Ethics | Contact us | Copyright | Privacy Policy
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.16425514sec.