Cēsu Izstāžu namā atklātas divas iespaidīgas izstādes

No 8.novembra līdz 10.decembrim Cēsu Izstāžu namā skatāmas divas jaunas izstādes: pirmajā Izstāžu nama stāvā aplūkojama Kristapa Priedes izstāde “KRISTAPS PRIEDE: KODS”, otrajā stāvā skatāma izstāde "Cēsnieks Latvijas valstij: Fotogrāfs Jānis Sūniņš un viņa dzimta".

“KRISTAPS PRIEDE: KODS”

Izstādē apskatāmajos darbos mākslinieks Kristaps Priede ir pētījis latviešu saknes, vērtības un aktuālo problemātiku: cilvēcisko vērtību zudums, atsvešināšanās no dabas, vientulība, stress, kultūru sašķeltība. Priedem svarīgi ir “nenoiet nost no ceļa” un saglabāt skaidru prātu. Cilvēks mūsdienās vairs negrib izjust sevi. Tiek samazināta saskarsme ar otru, zūd cilvēciskais un ticība. Tāpēc rodas vēlme pievērsties garīgajai mākslai, caur kuru mākslinieks cenšas sabiedrībai palīdzēt: likt apzināties lietu patieso vērtību, rast sevī iekšējo mieru gūt spēkus un saņemt atbildes uz sevis izvirzītajiem jautājumiem.

Izstādē skatāmi darbi, kuri tapuši pēdējos četros gados.

Par mākslinieku:

Kristaps Priede (1990) dzimis Vidzemes augstienē, Ērgļos. 2017.gadā beidzis studijas Latvijas Mākslas akadēmijā maģistra programmas glezniecības apakšnozarē pie profesora Ivara Heinrihsona. K.Priede papildinājis zināšanas, studējot divās Lielbritānijas augstskolās, – Falmutas Universitātē un Vimbldonas Mākslas koledžā, 2015.gadā absolvējis LMA un ieguvis bakalaura grādu funkcionālajā dizainā, iepriekš mācījies vides dizainu Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolā (absolvējis 2010.gadā).

Kopš 2007.gada mākslinieks rīko un piedalās izstādēs Eiropā un Āzijā, un viņa darbi atrodas privātajās kolekcijās Lielbritānijā, ASV, Ķīnā, Taizemē un citviet.

K.Priede ir 2017.gada SEB stipendijas laureāts, balvas “Labākais jaunais mākslinieks 2016” ieguvējs mākslinieku biedrībā “Sidegunde”, pirmās vietas ieguvējs 2014.gada Latvijas Mākslas akadēmijas studentu darbu konkursā “Anatomijas un mākslas simbioze” sadarbībā ar Paula Stradiņa vēstures un medicīnas muzeju.

Atbalsta:

Cēsu izstāžu nams, Ērgļu novada pašvaldība, Latvijas Mākslas akadēmija, mākslinieku biedrība “Sidegunde”, tulkošanas birojs “SKRIVANEK”, mūziķu grupa “Voice of Instruments”, “Jaunā Kultūras māja”.

"Cēsnieks Latvijas valstij: Fotogrāfs Jānis Sūniņš un viņa dzimta"

Izstāde turpina muzeja aizsākto tradīciju – Latvijas Valsts jubilejas svētku laikā stāstīt, iepazīstināt un lepoties ar mūsu pilsētas un novada cilvēkiem.

Šogad Jānis Sūniņš, fotogrāfs ar sirdi un dvēseli, fotokluba “Cēsis” vadītājs, kurš jau 50 gadus turpina veidot un kopt foto tradīcijas Cēsīs.

Lai fotografētu, ir jābūt apziņai, ka gribi to darīt…

Jānim Sūniņam šī īpašā apziņa un vēlēšanās fotografēt atnāca jau ļoti sen, vēl puikas gados, mācoties Cēsu 1.pamatskolā, kad pirmie fotomodeļi bija klases meitenes un draugi, bet pirmās fotogrāfijas – kontaktkopijas no melnbaltās platās filmiņas. Jāņa pirmais skolotājs fotografēšanas mākslā bijis kaimiņš no L.Katrīnas ielas nama, kur ģimene tolaik dzīvoja. Bet pirmā īstā fotografēšanas skola un rūdījums nāca vēlāk, iesaistoties 1959.gadā dibinātā fotokluba “Cēsis” darbībā.

Kopš 1967.gada Jānis Sūniņš ir fotokluba “Cēsis” vadītājs. Lekcijas un praktiskās apmācības fotoamatieriem,  ikgadējās brīvdabas fotoizstādes vismaz trīs reizes gadā pašu iekārtotajos divos  izstāžu pagalmos Rīgas ielā 15 (t.s. Vanadziņa mājas pagalms) un Kases ielā, starpklubu izstāžu darbība gan Vidzemes, gan Latvijas mērogā, Cēsīm nozīmīgi projekti, organizējot fotokonkursu izstādes “Cilvēks un dzimtene” un rezultātā Cēsis kļuva par Vidzemes zonas fotoamatieru centru. Kā īpašs fotokluba darbības kvalitātes rādītājs šajā laika periodā bija Tautas fotostudijas nosaukuma piešķiršana 1980.gadā.

Ieceres un tā īpašā aizrautība un degsme Jānim Sūniņam ir piemitusi vienmēr. Arī tagad, kopā ar saviem kolēģiem Cēsu fotogrāfiem turpinot iekļauties visai mainīgajā un dažkārt arī grūti  prognozējamā pasaulē. Kā apliecinājums tam ir fotokluba “Cēsis” darbības atjaunošana un aktualizēšana ar spožiem izstāžu projektiem kopš 2012. gada. Šo īpašo aizrautību un spēju sajust, cik īpaši  ir cilvēki, sava pilsēta ar daudzām aktivitātēm un dzīvotprieku redzēsim un sajutīsim Latvijas Valsts 99 gadadienai veltītajā Jāņa Sūniņa fotoizstādē.

Tava ģimene Latvijai svarīga – visās paaudzēs!

Jāņa Sūniņa dzimtas saknes Cēsīs un tās tuvākajā apkārtnē šodien jau iesniedzas sestajā paaudzē un katrai no tām ir stāstāms savs stāsts. Izstādē to iesāks Jāņa Sūniņa vectēvs Vilhelms Kalējs (1889 Kārļi-1969 Cēsis), kurš Latvijas izcīnīšanā Pirmā pasaules kara laikā piedalījās kā latviešu strēlnieku bataljona karavīrs, bet vēlāk Latvijas pirmās brīvvalsts laikā strādāja Cēsu pasta un telegrāfa kantorī un turpināja dienestu zemessardzē. Jāņa Sūniņa dzimtas arhīvā saglabāti un izstādē būs skatāmi unikāli dzimtas dokumenti, fotogrāfijas, vectēva rokrakstā gan Cēsīs, gan Pirmā pasaules kara laikā Krievijā rakstītie dziesmu albumi un ar lielu rūpību veidotie fotoalbumi, kuri stāsta par dzimtas ceļiem un likteņiem. Šobrīd dzimtas tradīcijas turpina kopt un veidot jaunākā paaudze – Jāņa Sūniņa mazmeita Sintija un trīs mazdēli Kristaps, Āris un Deivids.

COMMENTS

(name)


 

About us | Advertising | Cooperation | Code of Ethics | Contact us | Copyright | Privacy Policy
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.13283491sec.