Festivāls VIA BALTICA Liepājā piedāvā bezmaksas kino seansus

Festivāla "VIA BALTICA" ietvaros Liepajā, radošajā telpā "Ideju bodē" 23. augustā un 24. augustā notiks trīs bezmaksas kino seansi. Tajos tiks demonstrētas divas dokumentālas un viena spēlfilma par tēmām, kas skar pretošanos padomju režīmam un alkām pēc savas zemes brīvības.

23. augustā plkst. 17.00 būs skatāma dokumentālās triloģijas "Savējie sapratīs" 1. daļa. Filmas režisori: ir Kristians Luhaers, Mareks Bērents un Igors Linga. Šī dokumentālā filma stāsta par 60. – 80. gadu latviešu rokmūziķiem, kas spītējot cenzūrai un aizliegumiem atļāvās publiski paust mūsu alkas pēc brīvības un neatkarības. Tajā laikā izvēlēties rokmūziķa likteni bija kas līdzīgs kā kļūt par disidentu – drosmīgs lēmums, jo Padomju Savienība ilgu laiku centās apkarot rokmūziku kā "pūstošā kapitālisma degradācijas augli un imperiālistu radītu ieroci, lai diskreditētu Padomju valsts sabiedrisko iekārtu". Apbrīnojamā tā laika rokmūzika spēja uzrunāt savu auditoriju "caur puķēm", iekodējot protestu pret pastāvošo kārtību dziesmu tekstos. Tieši rokmūziķi veicināja nacionālās pašapziņas atdzimšanu un vienotības garu.

24. augustā būs skatāmas 2 filmas. Plkst 17.30 skatītāji ir aicināti uz dokumentālās filmas "Degošais" seansu. Režisors Jānis Putniņš savā filmā stāsta par Latvijas Universitātes matemātikas studentu Iļju (Elijahu) Ripsu, kurš 20 gadu vecumā Rīgas centrā mēģināja sadedzināties. Tas bija protests pret Padomju okupāciju Čehoslovākijā. Nu jau vairāk nekā 40 gadus Ripss dzīvo Izraēlā un tiek uzskatīts par vienu no ievērojamākajiem un oriģinālākajiem matemātiķiem pasaulē. Tomēr arī zinātniskajā darbā viņš robežas nepazīst. Ripsa centieni atšifrēt Svētajos Rakstos apslēptus vēstījumus turpina šķelt gan zinātnisko, gan reliģisko sabiedrību.

Plkst. 19.00 būs skatāma spēlfima "Senekas diena", kuras režisors ir Kristijonas Vildžiūnas. "Ir 1989. gads – pēdējais padomju ēras gads Viļņā. Trīs astoņpadsmit gadīgi draugi nodibina Senekas brālību. Par viņu moto kļūst frāze "Dzīvo katru dienu tā, it kā tā būtu pēdējā". Mīlas trijstūris izjauc brālību laikā, kad visa tauta saliedējas un sadodas rokās, izveidojot Baltijas ceļu. Pēc divdesmit pieciem gadiem galvenais varonis, kurš dzīvo šķietami veiksmīgu dzīvi, ir vīlies sevī. Viņš aptver, ka pats ir nodevis Senekas brālības ideju, kas reiz nozīmēja tiekšanos pēc piepildītas dzīves, un ir kļuvis par vienaldzīgu savas dzīves vērotāju. Viņš ir spiests atvērt savas pagātnes Pandoras lādi."

Festivāla "VIA BALTICA" organizatori aicina arī uz izstādēm. Šogad apskatāmas 2 izstādes, 3 dažādās Liepājas vietās. Liepājas muzeja filiālē "Liepāja okupāciju režīmos" no 4. - 31. augustam apskatāma Latvijas Okupācijas muzeja izveidotā ceļojošā izstāde "Latvija 1939-1991: no okupācijas līdz brīvībai". Turpretī izstāde "Ceļš" ir skatāma no 10. augusta līdz 3. septembrim. Tā eksponēta gan Liepājas muzejā, gan jaunatklātajā mākslas galerijā "Romas dārzs" (Zivju iela 3). Izstāde "Ceļš" apvieno dažādu paaudžu autorus ar atšķirīgiem izteiksmes veidiem un dažādām pieredzēm. Baltijas ceļa tēma ir atspoguļota dažādos mākslas žanros, kuros mākslinieki izgaismo svarīgo izvēles brīvību - būt par mākslinieku. Tā ir brīvība lauzt stereotipus, brīvība izteikties, brīvība būt pašam, būt patiesam.

COMMENTS

(name)


 
OFFERS OF THE DAY:
Holiday and travel offers 19.04.2024 - 26.04.2024 PARKING in TRAKAI: for cars, buses Trakai TIC
PARKING in TRAKAI: for cars, buses | More
Holiday and travel offers 16.04.2024 - 23.04.2024 “Following the Trails of Karaite History” Trakai TIC
Celebrating the Year of Lithuanian Karaims, Trakai Tourism Information Center has created thematic route “Following the Trails of Karaite History”. In this | More
Tastes of Latvia. Gourmet event Viesistaba
Taste local drinks and food. Cook together with the chef full menu of modern Latvian cuisine at the very centre of Riga from May till August | More
79 EUR
Holiday and travel offers 18.04.2024 - 25.04.2024  The reconstruction of the Island Castle Trakai TIC
The reconstruction of the Island Castle is already under way! | More

About us | Advertising | Cooperation | Code of Ethics | Contact us | Copyright | Privacy Policy
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.14192605sec.