Rudens sezonā turpināsies koncertu sērija «Pasaule Lielajā dzintarā»

Rudens sezonā koncertzālē "Lielais dzintars" turpināsies šī gada pavasarī iesāktā notikumu sērija "Pasaule Lielajā dzintarā", kas kopskaitā 10 spilgtos notikumos visa gada garumā koncertzāles apmeklētājus iepazīstina ar spilgtiem un augsti profesionāliem izpildītājmāksliniekiem no dažādām pasaules valstīm.

No oktobra līdz decembrim sērijā iekļauti četri īpaši dažādu žanru notikumi: Flamenko baleta uzvedums "4 Women 4", īru modernā folka grupas "The Gloaming" koncerts, "Lielā dzintara" divu gadu jubileja kopā ar klasiskās mūzikas izcilībām – Berlīnes Filharmoniķu oktetu "Scharoun Ensemble" un "Islandes nedēļas nogale" trīs piesātinātu dienu garumā.

"Viens no mūsu darbības mērķiem ir autentisku projektu atskaņošana "Lielajā dzintarā", tādējādi turpinot attīstīt savu, unikāli īpašo koncertzāles seju. Jaunajā sērijā rosinām ienākt koncertzālē arvien jaunām, spēcīgām personībām pasaules mūsdienu mākslā," akcentē Liepājas koncertzāles mākslinieciskā vadītāja Baiba Bartkeviča.

14.oktobrī pulksten 19 pirmo reizi Liepājā būs iespēja piedzīvot autentisku flamenko baleta dejas izrādi "4 Women 4" ar īstām spāņu kaislībām, kas izdzīvotas instrumentālājā mūzikā, dejā un dziesmās. Flamenko baleta izrāde "4 Women 4" ir spāņu "Flamenco Agency" (Sevilja) krāšņs, muzikāls uzvedums ar rūpīgi izstrādātu horeogrāfiju un spilgtiem tērpiem. Uzvedums stāsta par sieviešu dzīvi Spānijā, darba grūtībām, mainīgajiem ģimenes modeļiem un sieviešu emancipāciju, sākot no 19.gadsimta līdz mūsdienām. Dejas stāsts tiek izdejots līdz niansēm pārdomātā jaunā flamenko mākslinieka Manuela Ramiresa horeogrāfijā. Flamenko deja ir atzīta par vienu no mutvārdu nemateriālā cilvēces mantojuma sastāvdaļām un 2010.gadā iekļauta UNESCO.

Pasākuma dienā no pulksten 11 līdz 13 koncertzāles 6. stāva spoguļu zālē Civita Nova horeogrāfa Manuela Ramiresa vadībā notiks flamenko dejas meistarklase, uz kuru aicināti dejotāji ar priekšzināšanām. Dalība meistarklasē – 10 eiro. Plašāka informācija un pieteikšanās www.lielaisdzintars.lv. Kā ziņo organizatori, dejas izrāde ir izpārdota, bet uz meistarklasi vietas vēl pieejamas.

Ar vienīgo koncertu Baltijā sestdien, 21.oktobrī pulksten 19 Liepājas koncertzālē viesosies pieci neatkārtojami mūziķi, kas kopā veido īru grupu "The Gloaming". Grupa "The Gloaming" pašlaik ir vieni no spilgtākajiem pasaules mūzikas jeb world music žanra pārstāvjiem uz Eiropas skatuves, apvienības izpildītā oriģinālmūzika atrodas krustcelēs - tradicionālā īru folkmūzika, paspilgtināta ar laikmetīgās, džeza un eksperimentālās mūzikas nokrāsām, uzplaukst pilnīgi jaunā skanējumā.

Grupas debijas albumu ar tādu pašu nosaukumu "The Gloaming" prestižākie mūzikas apskatnieki - "BBC Radio 2", "The Guardian", "Irish Times", "Mojo" un "NPR Music" – atzinuši par vienu no labākajiem ierakstiem 2014.gadā. Debijas ierakstam pērnā gada februārī sekoja grupas albums "2", kas pirmajā kārtā tika izvirzīts prestižajai "Grammy" labākā albuma balvai kategorijā "Pasaules mūzika" jeb "World music".

"The Gloaming" ir uzstājušies ievērojamākajās koncertzālēs Eiropā un ASV – Dublinas Nacionālajā koncertzālē, Londonas Royal Albert Hall, Linkolna centrā Ņujorkā un cituviet, kur biļetes tikušas izpārdotas dažu dienu, dažkārt pat tikai dažu stundu laikā. Šogad īpašākajām koncertu vietām seko Parīzes Filharmonija, Amsterdamas Concertgebouw, Brēmenes Die Glocke un jaunatklātā, vērienīgā Elbas Filharmonija Hamburgā. "Grupas viesošanās Liepājā būs īpašs notikums, jo "Lielais dzintars" ierindojies līdzās šīm lieliskajām koncertu norises vietām. Man ir liels prieks, ka ar šādas klases mūziķu koncertiem mēs Liepājas koncertzāli soli pa solim ierakstām pasaules mūzikas kartē," saka "Lielā dzintara" mākslinieciskā vadītāja Baiba Bartkeviča.

Koncertzāles "Lielais dzintars" 2 gadu jubileju atzīmēs š.g. 4.novembrī pulksten 18, un koncerta īpašie viesi būs pasaules vadošā simfoniskā orķestra "Berliner Philharmoniker" mūziķu oktets  "Scharoun Ensemble".

Astoņu izcilu orķestra mūziķu veidotais oktets "Scharoun Ensemble" ir viens no atzītākajiem kamermūzikas ansambļiem Eiropā. Oktets sadarbojies ar pasaules slavenākajiem diriģentiem - Klaudio Abado, seru Saimonu Retlu, tam savus jaundarbus veltījuši tādi izcili mūzikas skaņraži kā Ģ. Ligeti, H.V. Hence, P. Bulēzs, Ģ. Kurtāgs un V. Rīms. Īpaši Liepājas koncertzāles jubilejai latviešu komponists Platons Buraviskis sarakstījis oktetam veltītu jaundarbu, kas pirmatskaņojumu piedzīvos novembra koncertā.

No 8. līdz 10. decembrim koncertu sērijas "Pasaule Lielajā dzintarā" 2017. gada programmu noslēgs "Islandes nedēļas nogale" - sajūtas atkailinošs, ziemeļnieciska skaudruma un tiešuma piepildīts ceļojums pie sevis. "Islandes nedēļas nogalē" koncertzāle "Lielais dzintars" iepazīstina ar spilgtākajām Islandes personībām mūsdienu mūzikā - pianistu Vikinguru Oulafsonu (Víkingur Ólafsson), komponistu un diriģentu Danielu Bjarnasonu (Daníel Bjarnason) un viņu domubiedriem. Ziemas noskaņu nedēļas nogalē ietverta izstāde un četri žanriski atšķirīgi, bet sajūtās vienojoši koncerti, kas sniedz muzikālu baudījumu un aicina garās pārdomu pastaigās.

Piektdien, 8.decembrī pulksten 17 sadarbībā ar Ziemeļu Ministru padomes biroju Latvijā tiks atklāta Ziemeļvalstu laikmetīgās arhitektūras izstāde „NORDIC ID". Atklāšanas turpinājumā, pulksten 19 Lielajā zālē notiks koncerts "48 mēness ainavas", savukārt sestdien, 9.decembrī klausītāji tiks aicināti uz diviem koncertiem -  pulksten 18 izskanēs koncertprogramma "Procesijas" Lielajā zāle, bet pulksten 21 notiks noslēpumains "Nakts koncerts" Kamerzālē. Svētdienas, 10.decembra pēcpusdienā "Islandes nedēļas nogales" noslēguma koncertā klausītāji dzirdēs "Deutsche Grammophon" paspārnē iznākušajā albumā "Piano Works" iekļautos amerikāņu komponista Filipa Glāsa klavierdarbus virtuozā Vikingura solo izpildījumā.

""Islandes nedēļas nogales" programmu veidoju kopā ar izcilo islandiešu pianistu Vikinguru Oulafsenu, kurš absolvējis prestižo Džuljarda skolu ("The Julliard School", Ņujorka, ASV) un pēc studijām koncertē kā solists ar labākajiem mūziķiem - sākot ar zviedru klarnetistu Martinu Frostu līdz pat Bjorkai. Vikingurs ir ne tikai starptautiski atzīts pianists, bet arī augsti novērtēta kamermūzikas festivāla Reykjavík Midsummer Music mākslinieciskais direktors, neatkārtojama personība mūsdienu klasiskajā mūzikā" iepazīstina Baiba Bartkeviča.

Uz Islandes nedēļas nogales koncertiem pieejama arī kopbiļete, kas par izdevīgāku cenu ļaus apmeklēt visus 4 festivāla koncertus.

Sēriju "Pasaule Lielajā dzintarā" piedāvā SIA "Lielais dzintars", tapusi ar Valsts Kultūrkapitāla fonda un Liepājas domes atbalstu. Biļetes uz visiem koncertiem nopērkamas "Biļešu paradīzes" kasēs visā Latvijā, interneta vietnē www.bilesuparadize.lv, kā arī koncertzāles "Lielais dzintars" informācijas centrā. Vairāk informācijas: www.lielaisdzintars.lv 

COMMENTS

(name)


 
OFFERS OF THE DAY:

About us | Advertising | Cooperation | Code of Ethics | Contact us | Copyright | Privacy Policy
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.49790788sec.