Liepājā apskatāma ekspozīcija «Latvijas Pagaidu valdības seši mēneši Liepājā»

Ekspozīcija tapusi, atzīmējot Latvijas valsts dibināšanas simtgadi. Tā veltīta Pagaidu valdības darbības Liepājas posmam, kas ilga no 1919. gada janvāra līdz jūlija sākumam, kā arī iezīmē Latvijas Neatkarības kara notikumus, kas bija sarežģīts un saspringts laiks pēc valdības pārcelšanās no Liepājas uz Rīgu, jo 1919. gada jūlijā cīņa par Latvijas neatkarību vēl nebija galā.

Ekspozīcija atklāj sarežģīto politisko, militāro, ekonomisko un sociālo situāciju Liepājā. Tā ļauj izprast Latvijas Pagaidu valdības nozīmīgumu ne tikai Liepājas posmā, bet arī Neatkarības kara (1918–1920) laikā visas valsts mērogā. Liepājas posms ir nesaraujami saistīts ar vēlākiem notikumiem Latvijas vēsturē.

Liepājas muzejs jau iepriekš veidojis vairākas tematiskas izstādes, kas atspoguļo nozīmīgus Liepājas vēstures notikumus Latvijas valsts sākotnē. Taču pirmo reizi muzejā tapusi pastāvīgā ekspozīcija, kas stāsta par Latvijas Pagaidu valdības Liepājas posmu un Neatkarības kara notikumiem Liepājas pievārtē 1919. gada novembrī.

Ekspozīcijas satura autore ir Liepājas muzeja vēsturniece, Latvijas Universitātes vēstures doktora grāda pretendente Inna Gīle. Satura konsultants ir Latvijas Universitātes profesors Dr. hist. Ēriks Jēkabsons. Ekspozīcijas māksliniecisko koncepciju izstrādājusi un realizējusi SIA "Dd Studio".

Ekspozīcija tapusi Liepājas muzeja otrā stāva divās telpās. Pirmajā apskatāma sadzīve Liepājā 1918.–1920. gadam, raksturojot politisko, ekonomisko un sociālo situāciju. Šeit tiek godināti arī Lāčplēša Kara ordeņa kavalieri, kurus apmeklētājiem ir iespēja iepazīt interaktīvā veidā.

Savukārt, otrā telpa rada vīziju par Latvijas Pagaidu valdības patveršanās vietu uz tvaikoņa "Saratov" pēc Aprīļa puča 1919. gada 16. aprīlī, kas bija Hansa fon Manteifela vadītās Baltijas landesvēra triecienvienības kopā ar vienu brīvkorpusu īstenots apvērsums Liepājā.

Šeit ir iespēja iepazīties ar Latvijas Pagaidu valdības ministriem, kā arī ar interaktīva vēstījuma starpniecību gūt izpratni par politisko situāciju pēc Pirmā pasaules kara, Latvijas valdības centieniem par izdzīvošanu un jaunās neatkarīgās valsts saglabāšanu, militāriem notikumiem 1919. gadā.

Ekspozīcija Latvijas simtgades ietvaros tapusi pateicoties Latvijas Republikas Kultūras ministrijas, Latvijas Valsts simtgades biroja un Liepājas pilsētas pašvaldības un Kultūras pārvaldes atbalstam.

Izstāde bez maksas apskatāma Liepājas muzejā līdz 2018. gada 30. decembrim

COMMENTS

(name)


 

About us | Advertising | Cooperation | Code of Ethics | Contact us | Copyright | Privacy Policy
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.1526289sec.