Krāšņi izskanējuši Siguldas Opermūzikas svētki

Ar vērienīgu 80 gadus neredzētu izrādi Latvijā „Andrē Šenjē” un Galā koncertu „Marina Rebeka un Latvijas operas pērles” izskanējuši 26. starptautiskie Siguldas Opermūzikas svētki, kas no 27. līdz 29. jūlijam, pulcējot Latvijas un pasaules opermūzikas zvaigznes, norisinājās Siguldas pils kompleksā. Vienus no izcilākajiem opermūzikas notikumiem Latvijā apmeklēja vairāk nekā pieci tūkstoši Latvijas un ārvalstu apmeklētāju, kuriem līdzās krāšņajiem opermūzikas koncertiem bija iespēja dzirdēt arī franču šarmantās mūzikas, garīgās un džeza, instrumentālos un citus koncertus, kā arī baudīt Rīgas–Gaujas reģiona restorānu īpaši radīto „Operas restorāna” ēdienkarti.

Siguldas Opermūzikas svētku uvertīrā Siguldas Jaunās pils dārzā uzstājās vokālisti Viktorija Pakalniece, Edgars Ošleja, Kristaps Ivanovs, Katrīna Paula Felsberga, pianists Daumants Liepiņš, kā arī talantīgā vijolniece Elza Siliņa, savukārt koncertā „Jaunās zvaigznes Latvijai” bija iespēja dzirdēt uzlecošās zvaigznes, kuras guvušas jau starptautisku atzinību – sitamo instrumentu virtuozus „Brāļus Grīnbergus”, mūziķu aprindās dēvēto „mazo Kseniju Sidorovu” jeb akordeonisti Annu Mariju Ivāni, kā arī Katrīnu Paulu Felsbergu un Kristapu Ivanovu.

Šī gada Siguldas Opermūzikas svētkos izcilā Aigara Ozoliņa scenogrāfijā bija iespēja nokļūt Lielās franču revolūcijas laikā Umberto Džordāno operas „Andrē Šenjē” brīvdabas oriģināliestudējumā, kuras režisors bija Edmunds Freibergs. Galvenās lomas uz mūsdienīgi un radoši izbūvētās skatuves īpaši greznos tērpos izpildīja izcilā Maija Kovaļevska un Kamens Čanevs no Bulgārijas. Opera „Andrē Šeņjē” joprojām pieder pie populārākajām itāļu operām kopš tās pirmizrādes 1896. gadā Milānas operteātrī „La Scala”, bet Latvijā tā savulaik iestudēta Latvijas Nacionālajā operā tālajā 1928. gada janvārī, atjaunotā izrāde notika 1937. gada aprīlī, bet pēc tam operas izrāde Latvijā netika izrādīta.

Krāšņo Opermūzikas svētku kulmināciju klātesošie piedzīvoja Galā koncertā „Marina Rebeka un Latvijas operas pērles”, kurā uzstājās ne tikai pārsteidzošā Marina Rebeka, bet arī Latvijas izcilākie opermūziķi – Andris Ludvigs, Ilona Bagele, Kalvis Kalniņš, Dināra Rudāne, Rihards Mačanovskis, Mihails Čulpajevs, Inga Šļubovska-Kancēviča un Krišjānis Norvelis, kurš Daiņa Kalna organizētajos Opermūzikas svētkos piedalījies jau divdesmit vienu reizi. Svētku orķestri un kori diriģēja Atvars Lakstīgala.

26. starptautisko Siguldas Opermūzikas svētku laikā Siguldas pils kompleksā mūzikas baudījumu bija iespēja gūt arī ārpus klasiskās mūzikas žanra. Bezmaksas koncertprogrammā „Franču mūzikas šarms” uzstājās harizmātiskā māksliniece Katrīna Gupalo un mūziķis Rolands Beļevičs, kā arī „American Jazz Standarts” citādās skaņās izpildīja Arta Jēkabsone. Savukārt klasiskās mūzikas cienītājus priecēja Daiņa Kalna projekts „Trīs tenori” – Nauris Puntulis, Miervaldis Jenčs un Guntars Runģis.

Siguldā par tradīciju kļuvis apvienot mūzikas un garšas baudījumus, jo Opermūzikas svētku laikā apmeklētājiem bija iespēja nobaudīt Rīgas–Gaujas reģiona restorānu īpaši radīto „Operas restorāna” ēdienkarti, kuru piedāvāja restorāns „Muusu” un šefpavārs Kaspars Jansons, „Valmiermuižas vēstniecība Siguldā” un šefpavārs Valters Zirdziņš, kā arī „Kungu Rija” un šefpavārs Gvido Skoboļevs.

Starptautisko Siguldas Opermūzikas svētku radošā komanda jau augustā pārrunās nākamā gada svētku norisi, kad tiks svinēta arī Siguldas Opermūzikas svētku organizatora Daiņa Kalna 75 gadu jubileja.

COMMENTS

(name)


 
OFFERS OF THE DAY:

About us | Advertising | Cooperation | Code of Ethics | Contact us | Copyright | Privacy Policy
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.11988902sec.