12 soļos no kulinārijas iesācēja līdz virtuves profesionālim

Kulinārija pēdējos gados noteikti ir kļuvusi par iecienītu hobiju daudziem jauniešiem, taču kā pavārmākslas entuziastam atšķirties no citiem un sevi padarīt par odziņu uz kūkas? Gatavojoties kulinārijas šovam Samsung Galaxy Dream Chef, 12 padomus sniedz kafejnīcas "Rocket Bean Roastery" šefpavārs Artūrs Taškāns, kurš aicina jaunos pavārmākslas meistarus pieteikties izaicinājumam līdz 28. jūnijam vietnē dreamchef.lv.

1.    Radošums: lieliska šefpavāra firmas atslēga ir vēlme izmēģināt ko jaunu un eksperimentēt. Tās var būt gan ēdiena noformējuma dažādās variācijas, gan garšu nianses, gan pasniegšanas veidi.

2.    Kaislība: labu šefpavāru raksturo viņa degsme pret ēdienu un tā pagatavošanas procesu, sākot no izejvielu sagādes un izvēles līdz pat pēdējiem pieskārieniem uz šķīvja.

3.    Uzmanība detaļām: ēst gatavošana par zinātni kļūst tad, kad šefpavārs katru izejvielu uztver kā neatņemamu maltītes sastāvdaļu. Tieši šķietami sīkumi, piemēram, izmantoto garšvielu daudzums, noformējumā izmantotā lapiņa vai īpaši šķīvji, uz kuriem ēdiens servēts, ir tās lietas, kas veido pavāra rokrakstu un viņu uz kopējā fona atšķir no pārējiem.

4.    Spēja darboties komandā: kā dažādas sastāvdaļas veido vienu ēdienu, tā arī šefpavārs ir tikai viens no zobratiem kopējā virtuves mehānismā. Spēja sadarboties ar saviem kolēģiem ir šefpavāra kvalitātes zīme.

5.    Produktu iepazīšana: ceļošana ir viens no veidiem, kā caur garšu paleti pilnveidot sevi profesionāli – tikai izbaudot Spānijā auguša apelsīna, Norvēģijā nozvejota laša un Beļģijā izceptas vafeles garšu pavārs varēs zināt, kādām jābūt sastāvdaļām, kad ēdiens tiks pagatavots Latvijas restorānā.

6.    Prakse: lielisks šefpavārs zina, ka prasmju izkopšana ir ilggadējs darbs. "Jo vairāk laika un sviedru tiek izliets virtuvē, griežot, piemēram, burkānus, jo ātrāk būs iespēja kļūt par profesionāli šajā jomā," saka Artūrs un piebilst, ka minētais piemērs attiecināms uz jebkuru nodarbi virtuvē. Viņaprāt, arī kulinārijas šovs "Samsung Galaxy Dream Chef" ir viena no labākajām iespējām, kā sevi pilnveidot profesionāļu pavadībā un izaicinošos, realitātei pietuvinātos apstākļos. Tie jaunieši, kuru sirdslieta ir ēdiena gatavošana, baudīšana un izzināšana vēl šodien un rīt tiek aicināti apmeklēt Dreamchef.lv un pieteikties pirmajam Baltijas mēroga kulinārijas šovam.

7.    Māka divus uzdevumus paveikt vienlaicīgi: šefpavāra profesija ir viena saspringtākajām pasaulē, jo prasa ne tikai spējas strādāt augsta saspringuma apstākļos, bet arī māku paveikt vairākus darbus vienlaicīgi, lai, piemēram, tvaicētā zivs, sutinātie dārzeņi un īpašā mērce uz šķīvja nonāktu vienlaikus neatdzisuši.

8.    Kvalitātes standarts: labu šefpavāru raksturo vēlme pagatavot visaugstākās kvalitātes ēdienu – augstvērtīgas sastāvdaļas, vislabākās pagatavošanas metodes un tieši šefpavāram raksturīgais rokraksts ēdiena pasniegšanā ir tas, kas apvienojumā ar apņēmību šo standartu veido.

9.    Ātra reakcija: izejvielu uzglabāšana un sagatavošana ir ierobežota, tāpēc, lai klienti būtu apmierināti un restorānā vai kafejnīcā atgrieztos, nepieciešama rūpīga plānošana. Šefpavārs ir tas cilvēks, kuram jāpiemīt zibenīgai reakcijai un spējai paredzēt soli uz priekšu gan atrodoties pie plīts, gan arī brīdī, kad rodas problēmas.

10.    Prasme uzņemt kritiku: mēdz teikt, ka pavārs kļūst par profesionāli tad, kad klientu izteikta kritika tiek uztverta veselīgi. Mācīties no savām klūdām un neapstāties pie jau sasniegtajiem lauriem ir tas, kas bruģē ceļu uz sevis vēl lielāku pilneveidošanu.

11.    Pasaules vadošie šefpavāri kā paraugs: Artūrs pats seko līdzi pasaulē vadošo šefpavāru gaitām un noteikti iesaka to darīt arī jaunajiem amata meistariem. Viņaprāt, Agnars Sverisons (Artūrs pie viņa četrus gadus ir arī strādājis), Renē Redzepi, Alekss Atalla, Marko Pierri Vaits un Hestons Blūmentāls ir tie pieci šefpavāri, kuri šobrīd veido kulinārijas tendences, tāpēc viņu viedoklī un eksperimentos ir vērts ieklausīties.

12.    Biznesa ķēriens: līdz ar zināšanām par ēdienu, vienlīdz svarīgs ir arī biznesa ķēriens, kas māku darboties virtuvē ļauj pārvērst arī par rentablu ieņēmumu avotu.

Šefpavārs Artūrs Taškāns ir Samsung Galaxy Dream Chef kulinārijas šova mentors. Šovam līdz 28. jūnijam tiek aicināti pieteikties jaunieši, kuru sirdslieta ir ēdiena gatavošana, baudīšana vai izzināšana. Tā būs iespēja cīnīties par Latvijas un Baltijas jaunā sapņu šefpavāra titulu, vērtīgu naudas balvu un prakses iespējām restorānā. Vairāk informācijas: Dreamchef.lv.

COMMENTS

(name)


 
OFFERS OF THE DAY:

About us | Advertising | Cooperation | Code of Ethics | Contact us | Copyright | Privacy Policy
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.14481592sec.