Interesanti fakti par šampanieti - svētku un vasaras vakaru simbolu

Nesen Travelnews.lv viesojās vienā no Rīgas labākajiem restorāniem - "Bibliotēka No1", kurā, īstenā vasaras dienā, restorāna terasē baudīja brīnišķīgus šampaniešus. Papildu tam, arī uzzinājām pāris interesantus faktus par šo īpašo dzērienu, kas vienmēr saistās ar svētkiem vai vismaz ikdienas svinēšanu. Ievērības cienīgs fakts ir tas, ka "Bibliotēka No1" ik dienas piedāvā piecus dažādus šampaniešus par ļoti pievilcīgu cenu - tikai 7 eiro par glāzi.

Vai zināji, ka...

1. Ik sekundi šampanieša pudelē uzsprāgst 30 burbulīši.

2. Standarta šampanieša pudelē ir…. 49 miljoni burbulīšu.

3. Pudelē esošā spēcīgā spiediena dēļ, šampanieša korķis izsprāgst ar ātrumu līdz pat 64 km/h!

4. Tālākais zināmais attālums, ko šampanieša korķis nolidojis pēc pudeles atvēršanas, ir 54 metri.

5. Slavenajai Merilinas Monro šampanieša vannai tika izmantotas 350 pudeles šā ekskluzīvā dzēriena.

6. 19.gadsimtā, Anglijā, augstākās sabiedrības dendiji (labi ģērbušies, augstas klases intelektuāļi) par labāko kurpju spodrināšanas līdzekļi uzskatīja… jā, tieši šampanieti!

7. Anglijas premjerministrs Vinstons Čērčils lika pasniegt glāzi šampanieša katru dienu pulksten 11. no īpašas, vien viņam ražotas, 475 mililitru tilpuma pudeles.

8. Šampanietis kā statusa simbols minēts tādos literatūras klasikas darbos kā Puškina "Jevgēņijs Oņegins" un Gētes "Fausts".

9. Ja gribat pārsteigt draugus vai izklaidēt kādu garlaicīgās viesībās, iemetiet tikko pielietā šampanieša glāzē rozīni – tā sāks veidot interesantu trajektoriju, nepārtraukti pārvietojoties pa dzērienu - no glāzes augšas uz apakšu un atpakaļ.

Pēcpusdienā baudījām un BIBLIOTĒKA No1 vīnzinis  Ivo Orlovs mums prezentēja šos šampaniešus:

1. Deutz Extra Brut. Šis bija sausākais no mūsu baudītajiem šampaniešiem. Tā gatavošanā izmanto vien 3 gramus cukura, līdz ar to tas ir tīrs un komplekss šampanietis. Šī šampanieša ražotāji ir vācieši un šobrīd nams atrodas skaistajā Marnas ielejā, vienā no ciemiem.

2. Henriot Brut Souverain. Šī šampanieša nama galvenais vīndaris, Laurents Fresnets, 2015 un 2016. gadā ieguva labākā šampanieša vīndara balvu. Šis nams galvenokārt specializējas uz šardonē (Chardonay) ogām un atrodas Reimsā - Šampaņas galvas pilsētā.

3. Diebolt Blanc de Blanc`s. Šis ir salīdzinoši mazs, ģimenes, šampanieša nams, kuram pieder vīnogulāji "Cotes de Blanc`s" miestiņā. Pats šampanieša nams atrodas Kramantā (Cramant), kas ir viens no tā dēvētajiem 17 "Grand Cru" ciemiem. Šim šampanietim raksturīga tīra un eleganti gaisīga garša.

4. De Venoge Brut rose.  Šī nama nosaukums ir radies par godu Venogas upei (Venoge), kas ietek Ženēvas ezerā. Šī nama saknes ir meklējamas Šveicē un tas ir viens no retajiem namiem, kas piedāvā gandrīz visu stilu šampaniešus. Šajā dzērienā galvenokārt dominē "Pinot Noir" ogas, līdz ar to tam piemīt silts augļainums, kas attīstās bagātīgā krēmīgumā.

5. Raphael Bereche Brut reserve. Šis šampanieša nams ir viens no tā saucamajiem "Groveriem". Šampanieša gatavošanai tiek izmantotas ogas no salīdzinoši veciem vīnogulājiem "Montagne de Reims" un Marnas ielejas, kas dod daudz izteiksmīgāku garšu. Šo izvēlējāmies dēļ tā atšķirīgā rakstura un daudz mežonīgākās garšas.

COMMENTS

(name)


 
OFFERS OF THE DAY:
Holiday and travel offers 16.04.2024 - 23.04.2024 “Following the Trails of Karaite History” Trakai TIC
Celebrating the Year of Lithuanian Karaims, Trakai Tourism Information Center has created thematic route “Following the Trails of Karaite History”. In this | More
Tastes of Latvia. Gourmet event Viesistaba
Taste local drinks and food. Cook together with the chef full menu of modern Latvian cuisine at the very centre of Riga from May till August | More
79 EUR

About us | Advertising | Cooperation | Code of Ethics | Contact us | Copyright | Privacy Policy
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.90352702sec.