Nākotnes lidmašīnas lidos ar elektrību!

To, ka aviācija attīstas un gaisa satiksme kļūst arvien pieprasītāka, apšaubīt nevar neviens. Tomēr degvielas cenām kāpjot, izskatās, ka nākotne pieder ar elektrodzinējiem darbināmām lidmašīnām, kuru izmaksas ir zemākas un kuras gana drīz varētu tikt izmantotas īsiem lidojumiem.

Pasaulē ir vairākas kompānijas, kas nereti ar lielo aviācijas industrijas milžu palīdzību strādā pie elektrodzinējos balstītu lidaparātu izveides. Viens no tādiem ir Zunum Aero ("Zunum" Maiju valodā nozīmē kolibri putns), kas bāzējas Kirklandā, Vašingtonas štatā, ASV.

Zunum Aero kopš 2013.gada ar Boeing un JetBlue atbalstu strādā pie 10 līdz 50 vietīgu hibrīdu elektrodzinēju lidmašīnu izveides, kas būtu paredzetas reģionālas nozīmes reisiem. Kā paši ražotāji apgalvo - aptuveni pusotras stundas lidojums turp-atpakaļ ar lidmašīnu varētu izmaksāt aptuveni 100 ASV dolārus. Šīs lidmašīnas gan lidotu zemāk nekā lido šā brīža komerciālie lidaparāti, kā arī tie paceltos no mazākām lidostām, kas nozīmē, ka lidostā nebūtu jāierodas stundu - divas iepriekš.

Tomēr līdz tam vēl ir jātiek. Taču jau 2019 vai 2020.gadā Zunum grasās uzsākt testus ar lidmašīnas prototipu - 19 vietīgu lidaparātu, kas varēs nolidot attālumus līdz 1300 kilometriem. Ātrums, ar kuru elektrolidmašīna pārvietotos būtu līdz 550 kilometriem stundā un tā svērtu tikai 3700 kilogramus. Ja tiek pareizi rakstīts, tad lidmašīnas baterijas saturētu aptuveni 1500 kilovatstundu enerģijas.

Lidsabiedrības mērķis ir panākt, ka lidmašīnas lietojums stundā izmaksātu zem 250 ASV dolāriem, kas savā cenā iekļauj gan degvielu, gan elektrību un bateriju nolietojumu.

Kompānija arī piesaistījusi dažādu zaļās un tīrās enerģijas fondu resursus.


COMMENTS

(name)

SUPPORTED BY

 
OFFERS OF THE DAY:

About us | Advertising | Cooperation | Code of Ethics | Contact us | Copyright | Privacy Policy
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.418046sec.