«Airbus» plāno pārpirkt «Bombardier» C-Series programmu

Viena no divām pasaulē lielākajām lidmašīnu izgatavotājām - Nīderlandē bāzētā «Airbus» kompānija paziņojusi par saviem plāniem pārpirkt lielāko daļu (50,01%) no Kanādā bāzētās «Bombardier» C-Sērijas programmas.

Šāds solis nozīmētu, ka "Bombardier" kompānijai pašai paliktu mazāk nekā 1/3 no programmas, jo 19% programmas pieder investīciju kompānijai "Investissement Québec". Tomēr šāds "Airbus" solis tiek skaidrots ar to, ka C-Sērijas programma ir patiešām veiksmīga. Īpaši priecāties šobrīd var tieši latvieši un Latvijas nacionālā lidsabiedrība "airBaltic", jo tieši viņi bija pirmie, kas paļāvās uz programmu, veicot vairākus veiksmīgus pasūtījumus.

"Airbus" vadītajs Toms Enders skaidro, ka kompānijai kopš 2012. gada nav izdevies pārdot kaut vienu sevis saražoto A319 modeļa lidmašīnu, kas būtu tiešais konkurents "Bombardier" C-Sērijas programmai (kura ražo CS100 lidmašīnas ar 100-110 pasažieru vietām, kā arī CS300 lidmašīnas ar 135-145 vietām). Līdz ar to, no "Airbus" puses konkurences C-Sērijas lidmašīnām nebūtu - kamēr otrs pasaules aviācijas milzis "Boeing" gana veiksmīgi tirgū piedāvā 747-700 lidmašīnu modeļus.

"Man nav ne mazāko šaubu, ka sadarbība ar "Bombardier" kompāniju palielinās pārdošanas apjomus un dos neaprakstāmu pievienoto vērtību šai programmai," sacījis Enders. Viņš arī uzsvēra, ka abu lidmašīnu izgatavotāju sadarbība nodrošinās programmas stabilitāti un iespēju operēt gan Kanādā, gan Eiropas un Ķīnas tirgos, kā arī radīs jaunas darba vietas pat Amerikas Savienotajās valstīs.

Vienošanās rezultātā "Airbus" ir piedāvājusi dažas "Bombardier" lidmašīnas, īpaši ASV tirgum paredzētās, salikt kopā arī savās ASV ražotnēs. Tomēr programmas galvenais birojs un arī ražotne paliktu Kvebekā, Kanādā. Šāds solis arī nozīmētu, ka "Bombardier" lidmašīnām vairs netiktu uzlikts 300% uzcenojums par Kanādas valdības palīdzību "Bombardier" nesenajā krīzē. Ja lidmašīnas tiktu izgatavotas ASV, uz tām vairs neattiektos iepriekš noteiktais sods.

2016.gadā ASV lidsabiedrība "Delta" pasūtīja 125 CS100 tipa lidmašīnas no Kanādas lidmašīnu ražotāja "Bombardier". Šis darījums izraisīja plašu rezonansi, jo "Boeing" apsūdzēja, ka "Bombardier" piedāvātā zemā cena ir "absurda un zem tirgus vērtības". "Boeing" arī par savu taisnību cīnījās ASV varas iestādēs, kas vēlāk uzlika "Bombardier" lidmašīnām importa tarifus - 300% apjomā no lidmašīnu vērtības. "Delta" gan paziņojusi, ka jebkurā gadījumā šos importa tarifus - sodus nemaksās. Tomēr ar jauno "Airbus" un "Bombardier" vienošanos, tai arī nebūs tas jādara.

SUPPORTED BY

 
OFFERS OF THE DAY:

About us | Advertising | Cooperation | Code of Ethics | Contact us | Copyright | Privacy Policy
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.33116293sec.