Noskaidro kuri seši ASV dabas parki ir tik pieprasīti, ka ieeju tajos izspēlē loterijas veidā

Amerikas Savienotās Valstis ir visā pasaulē pazīstamas ar savām loterijām. Šeit cilvēkiem loterijas patīk un viņus īpaši neuztrauc fakts, ka iespējas laimēt ir ļoti mazas - dažreiz pat teju nepastāvošas. Tomēr loterijas princips nereti ir labākais, ko dažādās situācijās var ieviest. Kā piemērs pozitīvajām loterijām ir dabas parku apskate vairākās ASV vietās.

Dabas parki visapkārt pasaulei var pastāvēt tikai viena iemesla dēļ - jo tie tiek sargāti un tajos ir jāievēro noteikta kārtība. Kā piemēram, cilvēku apjoms, kas var parku apmeklēt, iespējas apmeklētājiem darīt lietas (celt teltis, kurināt ugunskurus u.c.). Un, neievērojot šos noteikumus, visdrīzāk, dabas parku jēga izzustu un to vietā pēkšņi attaptos piesārņotā vidē, kur nekas nedz aug, nedz arī iespējams izbaudīt dabu.

Lai izvairītos no šādām situācijām, vairākos ASV dabas parkos ir izveidoti apmeklētāju ierobežojumi - noteikts apjoms tūristu, kas dienā, mēnesī vai gadā var parkus apmeklēt. Un ne tikai unikālā daba, bet arī tieši šī nepieejamības sajūta ļoti vilina cilvēkus, kas uz šiem parkiem traucas "kā traki".

Lūk ir seši dabas parki, kuros iekļūšanai nepieciešams piedalīties loterijā.

"Coyote Buttes" Ziemeļu loterija

Par "vilni" dēvētais klints veidojums ir trausls, līdz ar to tikai 20 cilvēkiem dienā tiek ļauts to apmeklēt. 10 biļetes tiek izlozētas internetā, bet vēl 10 iespējams laimēt uz vietas, ierodoties dabas parka kāpiena sākumā katru dienu. Katru reizi piesakoties loterijai, katram apmeklētājam jāsamaksā 5 ASV dolāri un vienā mēnesī var pieteikties uz trim laikiem (uz kuriem veic izlozi). Ja uzvari, samaksā vēl 7 dolārus un dodies pārgājienā - kas gan nemaz tik viegls nav... Īpašu popularitāti šī klints ieguva pēc tam, kad "Windows 7" to izveidoja par vienu no fona tapetēm.

 


 

Denali ceļa loterija

Vairāk nekā 100 kilometru garais Denali ceļš ved paralēli Aļaskas skaistākajiem skatiem un ir vienīgais ceļš šajā reģionā. Ainaviskais ceļš ir tik populārs, ka vietējai varai nācās ieviest sistēmu, kas aptuveni 5 reizes samazināja automašīnu apjomu. Aptuveni 10 tūkstoši cilvēki piesakās atļaujai braukt pa šo ceļu bet tikai aptuveni 1600 atļaujas tiek izlozētas.

Ja vēlies tomēr šo visu redzēt dzīvē, atceries - organizētām tūrēm nav nepieciešamas atļaujas - atļaujas tiek prasītas tikai no cilvēkiem, kas ceļo ar savu personīgo transportu!

 


 

Lielā Kanjona privātās plostošanas tūres loterija

Visiem tiem, kas iesmējās, lasot vārdu "privātā plostošana" - nē, tā nav tāda "plostošana". Pēdiņu taču nebija!

Lai arī liekas, ka jebkāda ekskursija, kura saistīta ar vizīti Lielajā Kanjonā, varētu būt neatkārtojama, ir cilvēki, kas nevēlas doties ekskursijās kopā ar bariņu nepazīstamu cilvēku un vēl riskēt to darīt slikta gida pavadībā... Šādiem cilvēkiem ir izveidota šī tūre, kurā cilvēki var doties 12 līdz 25 dienu garā plostošanas piedzīvojumā. Iepriekš šim ceļojumam varēja pieteikties gaidīšanas sarakstā, taču 2012.gadā saraksts sasniedza 27 gadu ilgumu. Jā, tieši tā - ja 2012.gadā būtu pieteicies plostošanas piedzīvojumam pa Lielo Kanjonu, būtu ticis pie braukšanas 2039.gadā!

Loterija gan dod priekšroku tiem, kas pieteikušies jau iepriekš - līdz ar to - jo ātrāk pieteiksies, jo lielāka iespēja tikt pie iespējas!

 


 

Lāču vērošanas tūres loterija Makneila upē

Katru vasaru šajā dabas parkā ik dienu vidēji 144 lāči "nolaižas" līdz Makneilas upei, lai zvejotu lašus. Un, lai tas tā paliktu, tikai 10 cilvēkiem dienā laika posmā no jūnija līdz augustam, ir dota iespēja tuvoties šai vietai un vērot kā lāči zvejo sev pusdienas!

 


 

"Half Dome Cables" loterija

25 kilometru pārgājiens ir pietiekams iemesls, lai atbaidītu lielāko daļu cilvēku, taču ne tos, kas vēlas apmeklēt Josemitas dabas parka slavenāko atrakciju - Pusdomu jeb "Half Dome". Katru dienu aptuveni 300 cilvēki var doties nogurdinošajā pārgājienā, kas sevī ietver arī nepieciešamību kāpelēt pa dzelzs konstrukcijām. Ja pietieksies loterijai, ir 7% iespēja tikt pie šādas iespējas darba dienā, bet tikai 2% iespēja tikt brīvdienā.

 


Spoku Rančo loterija

Spoku Rančo ir viena no ekskluzīvākajiem apmešanās vietam pasaulē. Un nevis dēļ tā cenas (no 51 ASV dolāra par nakti koju istabā), bet gan tā atrašanās vietas dēļ. Tas atrodas Lielā Kanjona sākumā un te ir īpaši grūti nokļūt. Rančo nesen nomainīja savu rezervācijas sistēmu uz loteriju, lai spētu apmierināt visus naktsmāju.

 


 

COMMENTS

(name)

SUPPORTED BY

 
OFFERS OF THE DAY:

About us | Advertising | Cooperation | Code of Ethics | Contact us | Copyright | Privacy Policy
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.57074904sec.