Viedoklis: Vai degvielas cenu izmaiņas ietekmē auto izīrētāju tendences un autobusu biļešu cenas?

Nav noslēpums, ka cilvēkiem patīk ietaupīt un arī ziņas, ka degvielas cenas krīt, var iepriecināt ne vienu vien automašīnas vadītāju - īpaši ceļotāju, kam, dodoties ceļojumā, jārēķinās ar lielu degvielas patēriņu. Tomēr kā šīs degvielas savā ikdienas darbā izjūt tie, kuri darbojas gan autonomas uzņēmumā, gan piedāvā autobusu pārvadājumus? To centās noskaidrot Travelnews.lv vēršot pie nozares pārstāvjiem.

Artūrs Bērziņš, autonomas "Hertz" valdes loceklis

Domāju, ka degvielas cenu izmaiņas praktiski neietekmē automašīnu izīrētāju tendences. Varbūt ir kāds cilvēks, kurš tam tieši pievērš uzmanību, bet mēs to personīgi neizjūtam. Ir autonomas, kas atzīmē, ka automašīnām ir konkrēts degvielas tips, bet mēs īpaši to neizceļam. Skaidrs ir tas, ka automašīnām motori paliek arvien ekonomiskāki!

Mēs strādājam pēc tāda principa – ja mums nav kāda automašīnas marka, ko cilvēks ir rezervējis, tad viņš noteikti saņem lielākas un labākas klases automašīnu par to pašu samaksu. Līdz ar to patēriņš var atšķirties – jo lielāka automašīna, tad, jāpiebilst, ka ne vienmēr, bet reizēm tas var būt ir lielāks.

Pieņemam, ka cilvēki, kuri kaut ko saprot no automašīnām, jau rezervējot to mūsu sistēmā, apzinās tās ietilpību un citas nianses. Var novērot, ka sezonas laikā pieprasītākas ir kompaktākas un ekonomiskākas automašīnas. Pēc mūsu pieredzes, neesam īpaši saskārušies ar kādām izteiktām problēmām no izīrētāju puses. Vienīgi tas, ka tagad arvien aktuālāki paliek foto radari uz ceļiem.

Tomass Užāns, Ecolines e-komercijas un mārketinga vadītājs

Degvielas cenu izmaiņas faktiski nekā neietekmē biļešu cenas. Tās mainās sezonāli! Manuprāt, nesaistīti ar degvielas cenu izmaiņām, cilvēki arvien biežāk izvēlas izmantot autobusu pakalpojumus. To mēs izteikti redzam maršrutos pa Baltijas valstīm. Jo tas jebkurā gadījumā ir ekonomiski izdevīgāk nekā doties ar savu automašīnu. Tāpat arī ērtību ziņā autobusi ir izdevīgāks transporta veids, jo cilvēki brauciena laikā var vai nu strādāt, vai atpūsties, savukārt braucot mašīnā pie stūres, viņš var tikai vadīt to, nevis nodarboties ar blakus lietām.

Kontekstā ar to, ka cilvēki biežāk izvēlas braukt ar autobusu, nevis personīgo mašīnu, tad vispopulārākie galamērķi ir tepat Baltijas valstīs, arī Rietumeiropas virzienā, Krieviju, Ukrainu, Baltkrieviju, bet kā top maršrutus varu nosaukt Tallinu un Viļņu. Pieprasījums tikai aug.

Vietējos maršrutos klientu skaits ir nemainīgs, jo klienti ir viena cilvēku kategorija - tie, kuriem šie braucieni ir nepieciešami.

Arnis Jaudzems, autonomas "Sixt" vadītājs Baltijas valstīs

"Sixt" auto nomas klientu auto nomas paradumus degvielas cenas neietekmē un būtiskas pieprasījuma izmaiņas līdz ar degvielas cenu izmaiņām neesam novērojuši.

Ja klientam ar nomas auto ir plānoti attālāki braucieni Latvijas robežās vai pat uz ārzemēm, rekomendējam izvēlēties automašīnu ar dīzeļdegvielas dzinēju, kas parasti ir ekonomiskākas. Šeit gan vienlaicīgi jāmin, ka jaunākās paaudzes automašīnas, kādas ir "Sixt" auto nomas flotē, ir ar salīdzinoši ļoti zemu degvielas patēriņu, ja salīdzinām ar automašīnām, kas ražotas piecus vai pat vairāk gadus atpakaļ. Neatkarīgi no tā, vai tām ir benzīna vai dīzeļdegvielas dzinējs. Un, protams, "Sixt" autonomas klientiem vienmēr ir izvēle nomā saņemt elektroauto – tas ļaus ne vien ekonomēt degvielas izmaksas, bet arī būs iespēja Rīgas satiksmes stāvvietās automašīnu turēt bez maksas.

Izvēloties automašīnu, visbiežāk noteicošais faktors ir automašīnas lietošanas mērķis – ja plānots brauciens ar ģimeni, līdzi ņemot bagāžu, izvēlēts tiks ietilpīgāks auto – universālis, plašlietojuma auto vai pat minibus. Nemainīgi iecienītākās nomā ir kompaktās klases automašīnas kā VW Golf, SEAT Leon, Ford Focus – šo klasi izvēlas gan vietējie klienti privātiem un biznesa braucieniem, tā arī ārzemnieki, kuriem svarīgs cenas un komforta līdzsvars.

Šobrīd lielākoties mašīnās GPS navigācija ir iebūvēta – protams, tā būtiski atvieglo braukšanu un uzlabo klientu apmierinātību. Ja tādas nav, ir iespēja saņemt nomā kā papildu aprīkojumu. Situācijās, kad klientam ir neskaidrības vai jautājumi, vienmēr pieejams "Sixt" palīdzības atbasts 24/7  - gan nomājot auto Latvijā, gan ārzemēs.

COMMENTS

(name)


 
OFFERS OF THE DAY:

About us | Advertising | Cooperation | Code of Ethics | Contact us | Copyright | Privacy Policy
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.58678102sec.