Viedoklis: Kādas ir veģetāriešu un vegānu iespējas Rīgas restorānos?

Pasaulē attīstās dažādi uzskati - arī kulinārijas jomā. Populārākās diētas vēl arvien ir veģetārisms un vegānisms, tāpēc raudzījām painteresēties pie pāris Rīgas labāko restorānu šefpavāriem - kādas iespējas ir klientiem, kas piekopj šādas diētas.

Kaspars Jansons, restorāna "MUUSU" šefpavārs

Tīri vegāniem ēdienkartē mums nekas nebūs, bet tas nenozīmē, ka nevaram neko piedāvāt. Ja cilvēki pasūtīs, tad mēs arī sagatavosim viņiem šadā veidā pagatavotu ēdienu! Radīt ēdienu, kas nav ēdienkartē, bet atbilst kāda vēlmēm, mums nav nekāda problēma! Savukārt runājot par veģetāriešiem, mums ir salāti, mums ir arī pastas - tās, īstenībā arī varam pagatavot vegānu stilā. Protams, varam arī cita veida ēdienus pagatavot, ja cilvēki pieteiks, tad mēs arī sagatavosim. Ja cilvēks vienkārši atnāk uz restorānu, mēs gan varam iedot to, kas mums ir. Protams, arī pagatavot ēdienu attiecīgi - nepievienot sviestu, nepievienot miltus vai kāda nu cilvēkam diēta vai alerģijas. Bet ja klients laicīgi pasūta to, ko vēlas ēst, tad mēs jau varam sagatavot teju jebkuras sarežģītības ēdienu. Jo nu ir nepieciešams sagatavoties - vai nepieciešams koksriekstu piens vai rieksti jāsamaļ vai nu kas...

Cilvēki ar diētām nāk. Neteikšu, ka ļoti bieži, bet pāris reizes mēnesī ir. Biežāk šādi cilvēki sastopami dažādu grupu ietvaros, kad cilvēki brauc no ārzemēm un viņiem ārzemēs pieejami dažādi ēdieni dažādiem diētu veidiem. Latvijā gan tas nav tik ļoti izplatīts, tāpēc cilvēkiem varētu būt nedaudz grūtāk. Protams, mēs cenšamies klienta labā, bet ir arī dažādi speciāli vegānu restorāni, kur, manuprāt, pārsvarā arī šie cilvēki dodas. Un priecājas par speciāli viņiem sagatavotu ēdienkarti!

Sarmīte Neimane, viesnīcas "Radi un Draugi" restorāna "Niklāvs" šefpavāre

Vegāniem mums piedāvājumā īsti nekas nebūs, bet veģetāriešiem ir. Mums ir dārzeņu podiņš ar sēņu mērci, mums ir krēmzupas dažādas, ir pastas un arī kartupeļu pankūkas, protams arī salāti dažādi. Ēdienkarte jau arī mainās un ik pa laikam kaut kas jauns rodas vai iziet ārā! Starp visiem klientiem, cilvēki ar dažādām diētām ir aptuveni 30% tikai. Es teiktu pat nedaudz mazāk. Vairāk šādu cilvēku gan ir grupās, kad cilvēki brauc šurp un tad ir arī uzskaitījums līdzi - ko cilvēki neēd. Vai tie ir piena produkti vai milti vai kas. Protams, labāk jau iepriekš zināt par šādām vēlmēm, bet arī tad, ja kaut kas ir palaists garām, no situācijas izejam, piedāvājot to, ko varam piedāvāt. Vajag tikai noteikti pateikt par šādām lietām pirms pasūtīšanas! Varam arī pagatavot to, kas nav ēdienkartē, bet atbilst klienta vēlmēm - ar to nav problēmu. Bet, nu protams, varam sagatavot tikai no tiem produktiem, kas mums ir uz vietas. Ja kas ir pasūtīts iepriekš, tad tas noteikti mums būs virtuvē! Kopumā var novērot, ka ir arvien vairāk klientu ar dažādām diētas vēlmēm. Es jau vairāk nekā 30 gadus strādāju, tāpēc to noteikti var pamanīt!

Valters Zirdziņš, restorāna "Valtera restorāns" īpašnieks un  šefpavārs

Visu laiku jau kaut kas ir pieejams! Varbūt ēdienkartē rakstīts tas ir minimāli, mums ēdienkartē šobrīd ir kabacis, Latvijas sēnes, kas ir ļoti aktuālas un arī Latvijas tomātus. Katru nedēļu jau kaut kas mainās, bet mēs esam ļoti aktīvi sezonas ēdienkartē - drīz sāksies arī topinambūru un ķirbju laiks. Noteikti no šiem produktiem tad arī pie mums paradīsies kāds veģetārs ēdiens. Nebūs tā, ka ēdienkartē ir septiņi ēdieni vegāniem un veģetāriešiem, bet pat ja ēdienkartē nav minēts tas, tad šie produkti mums ir uz vietas un noteikti varam kaut ko pagatavot garšīgu!

Pieprasījums pēc šādiem ēdieniem ir dažāds - var gadīties katru dienu kāds interesējas, var gadīties ka pat retāk nekā reizi nedēļā. Tāpēc man ir tāds novēlējums - noteikti par savām vēlmēm pastāstīt restorānā un tad varam pastāstīt ko varam pagatavot. Tas arī ir labāk nekā vienkārši ēdienkartē kaut ko ielikt un nedēļas laikā viņu paņem tikai pāris reizes. Mēs arī nevaram īsti ēdienkartē ielikt, sagatavot ēdienu un tad turēt ilgi, ja tas nav kas ejošs. Vienmēr restorānā var pajautāt par savām vēlmēm - man pašam, piemēram, ir alerģija pret jūras veltēm, es to vienmēr pasaku un tad ir patīkami, ja nāk pretī un pagatavo ēdienu tā, kā es vēlos. Mums, piemēram, ir baravikas, ķirbji un kabači - un tad speciāli man to arī var pagatavot. Es to uzskatu kā tādu brīvo sarunu starp restorānu un klientu. Bet cenu nestandarta ēdieniem jau vecākais pavārs var gana viegli aprēķināt - mēs zinam produktu cenu un darba ietilpīgumu. Baravikas maksā tik, kaltēti tomāti tik, darbs ieguldīts tik un tik - un tad uzliekot ne pārāk lielu cenu, nepārspīlējot, arī tā gala cena arī tiek noteikta.

Ir novērojams, ka cilvēki ar dažādām diētām paliek vairāk. Arī es pats ne reizi vien esmu mēģinājis atteikties no kaut kādiem produktiem, bet mēs jau dzīvojam tikai vienu reizi dzīvē, kas nav simtiem gadu. Es savas dzīves laikā gribētu nobaudīt dažādas lietas un priecāties par tām, nevis atteikties no 90% produktu un ietekmēties uz kādu šauru nišu, nepamēģinot ļoti daudzas lietas. Man nav katru dienu jāēd gaļa, bet ir forši, ja tu zini kā garšo pīle, kā garšo zivis un citas lietas!

COMMENTS

(name)


 
OFFERS OF THE DAY:

About us | Advertising | Cooperation | Code of Ethics | Contact us | Copyright | Privacy Policy
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.29306197sec.