Tūrisma firmas «Impro» ceļojumu konsultantes Gunas Kalnas viedoklis par ceļojumiem uz Turciju

Runājot par jauniem ceļojuma maršrutiem Turcijā - tie top, bet šobrīd vēl neko nevaram piedāvāt. Šobrīd mums ir maršruts ar nosaukumu “Pa Sultāna pēdām”, kurā šoruden dosies 2 tūristu grupas. Varu jau atklāt, ka jauns maršruts būs nākošā gada pavasarī un viens – rudenī, kā arī ir plānoti citi jaunumi, par kuriem šobrīd vēl nevaru runāt. Var teikt, ka cilvēkiem tagad atkal ir radusies jauna interese par Turciju, tāpēc mēs to mēģinām atdzīvināt, lai tā būtu daudzveidīga un interesanta dažādām vecuma grupām.

Ceļojuma laiks

Laiks, kuru jūs izvēlaties ceļojumam uz Turciju ir ļoti atkarīgs no Jūsu ceļojuma mērķa. Ja mērķis ir atpūsties kūrortā, atslēgties no darba dienas un stresa ieteicams ceļojumā doties vasaras mēnešos, kas būtu sākot no maija vidus un beidzot ar septembra beigām – šajā laikā ir atvēti visi Turcijas piekrastes kūrorti. Ja mērķis ir vairāk iepazīt Turciju kā valsti, tās kultūrvēsturi, tad es neieteiktu braucienu plānot jūlijā un augustā, kad ir ļoti karsts, jo tad tiešām centrālajos līdzenumos ir ļoti spiedīgs, karsts laiks, kas ceļošanu padara grūtu. Mēs savus ceļojumu maršrutus parasti organizējam, pavasarī – aprīļa beigās un maijā – vai rudenī – septembra beigās un oktobra sākumā –, kad ir mums kā ziemeļniekiem Turcijā ir patīkams laiks un cepinošā saule nav tik intensīva un gandrīz nav iespējams apdegt. Vissvarīgākais ko es tiešām ieteiktu ņemt vērā plānojot ceļojumus ir šis karstais laiks, bet ja cilvēkiem tas nešķiet šķērslis tad viss būs kārtībā jebkurā gada laikā. Dažkārt cilvēki karstumu nemaz tik ļoti nejūt, jo blakus ir Vidusjūra, baseini, kuros peldēties.

 Parasti Turciju nevar paspēt kārtīgi iepazīt nedēļas laikā –nedēļas laikā var paspēt izstaigāt piemēram Stambulu. Ceļojuma maršruts, kurā notiek vairāku Turcijas vietu apskate, parasti ir astoņu vai deviņu dienu garš.

Gidi

Mūsu maršrutos uz Turciju līdzi parasti brauc latviski runājošs gids no “Rīgas līdz Rīgai” – grupu sagaida un pavada. Bet atrodoties Turcijā uz vietas pārsvarā ir krieviski runājošs gids viena iemesla dēļ –, lai ietaupītu laiku, jo liela daļa latviešu ceļotāju saprot krievu valodu. Reizēm, protams, jaunākā paaudze šo valodu nesaprot, bet tad arī grupas vadītājs vienojas ar konkrētiem cilvēkiem vai ar viņu vecākiem kā šo informāciju cilvēkiem pārtulkot atsevišķi. Tomēr pārsvarā Turcijā ir gidi, kas runā krieviski, jo šajā valstī kopumā arī ir ļoti daudz krieviski runājošo un līdz ar to serviss ir ļoti labs. Runājot, piemēram, par Kipru, kas arī daļēji ir uzskatāma par Turciju, bet nav oficiāli atzīta, tur mums arī pārsvarā ir krievu gidi, lai gan plānojam, ka arī varētu nākotnē pāriet uz angļu valodu, jo bieži vien angļu gidi Kiprā ir labāk sagatavoti.

Pārvietošanās ar auto

Ja nepieciešams, tad Turcijā noteikti ir pieejamas arī automašīnu nomas visās Vidusjūras piekrastē esošajās pilsētās. Turcijā, ja valstī neatrodaties ilgāk par 90 dienām, drīkst izmantot Jūsu valstī izdoto autovadītāja apliecību. Autonomās parasti ir nepieciešams izmantot bezskaidras naudas norēķinu veidu – tas, vai ar Jūsu bankas karti ir iespējams norēķināties arī šajā valstī, būtu jānoskaidro pirms ceļojuma, jo gadās tā, ka Turcijā bieži nav iespējams norēķināties ar Eiropas bankas kartēm.

Drošība

Cilvēki bieži interesējas par to, cik droši ir ceļot uz Turciju. Mēs vienmēr domājam par saviem ceļotājiem, rūpējamies par to, lai ceļojums būtu ļoti drošs, izvēloties tās teritorijas, kur patiešām ir droši ceļot, bet, protams, nekad nevar zināt. Stambulā brīžiem ir novērojama manīga situācija, bet tas neattur cilvēkus ceļot. Runājot par to, kas būtu jāievēro – nebūtu vēlams braukt uz Turcijas robežu, dienvidaustrumu daļu, jo tā ir gana bīstama teritorija. Vēl plānojot ceļojumu būtu vēlams sekot līdzi publicētajai informācijai par situāciju valstī gan mūsu Ārlietu ministrijas mājas lapā, gan ārzemju interneta mājaslapās. Ceļojot uz Turciju ir jābūt atvērtam, bet arī jāseko līdzi konkrētā brīža situācijai valstī. Vēl – uzmanība būtu jāpievērš apģērbam un uzvedībai, jo tas var kaut kādā veidā izprovocēt. Turcija tomēr ir valsts, kurā ir daudz musulmaņu un, ejot iekšā sakrālās celtnēs un mošejās, sievietēm ir jāapsedz galva, ceļi un pleci. Ja uzvedība uz ielas kādā mirklī ir neadekvāta, tad tas var izraisīt pārpratumus, apkārtējo cilvēku nosodījumu, bet reti agresivitāti. Būtu ieteicams būt tādiem kā piezemētākiem, izturēties ar cieņu pret vietējo kultūru un tad viss būs kārtībā. Šīs būtu īpaši stingri jāievēro ceļojot uz centrālo un austrumu Turcijas daļu. Kūrortos gan variet staigāt kādā apģērbā vien vēlaties.

COMMENTS

(name)


 
OFFERS OF THE DAY:

About us | Advertising | Cooperation | Code of Ethics | Contact us | Copyright | Privacy Policy
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.19716501sec.