Viedokļi: Kādu iespaidu «Vairāk Saules» skandāls atstāj uz tūrisma nozari?

Kā jau izskanējis neskaitāmos medijos, pagājušajā otrdienā tika apturēta restorānu ķēdes “Vairāk Saules” darbība. Policija veikusi tādas salīdzinoši radikālas darbības, kā piemēram, apmeklētāju izdzīšana no restorāniem un darbinieku nostādīšana pie sienām, dienas laikā, kad, protams, skaidrs, ka restorānos parasti ir daudz apmeklētāju – gan vietējo iedzīvotāju, gan tūristu. Saskatot iespējamu problēmu Travelnews.lv vēlējās uzzināt tūrisma nozares speciālistu viedokļus.

Vita Jermoloviča, “Live Riga” valdes priekšsēdētāja

Tūrisma nozarei šāda policijas rīcība neko labu, protams, nedod. Noteikti ir daudz un dažādi citādi veidi, instrumenti, kādos pārbaudīt un kontrolēt nozarē notiekošo, bet nesen kā arī iekšlietu ministrs sacīja, ka droši vien bija iemesli un argumenti šādai rīcībai. Restorānu ķēde “Vairāk Saules” vispārīgi ir ar ļoti labu publicitāti un ir ļoti iemīļota un pieprasīta gan vietējajiem iedzīvotājiem gan tūristiem un šāda rīcība, manuprāt, ne pa visam nav laba. Vislielāko sašutumu radīja tieši šis veids, kādā veidā notikumi risinājās – ir visādi veidi kā ar situāciju varēja tikt galā, bet ne tik brutālā veidā piedevām dienas laikā, kad restorānos ir apmeklētāji. "Live Riga" diemžēl nekādā veidā īsti nevar reaģēt uz šiem notikumiem, jo tas ir Iekšlietu ministrijas un tiesību aizsargājošo institūciju pārziņā – mēs, protams, iestājamies par to, lai uzņēmumi godīgi strādātu un maksātu nodokļus. Ir ļoti žēl, ka domstarpības starp uzņēmumiem un problēmas vispārīgi šajā nozarē tiek risinātas šādā veidā, un tas nekādā veidā nedod labumu pilsētai!

Jānis Pinnis, Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas prezidents

Tūrisma nozare, var teikt, ir valsts seja, tā, kas pasaulei rāda Latvijas vārdu, un ar šādām darbībām mēs to diskreditējam. Šo starpgadījumu noteikti bija iespējams atrisināt civilizēti. Man nav ne jausmas par pārkāpumiem, kas ir konfiscēts, atrasts un vai kādi bija pierādījumi, bet veids, kādā viss notika noteikti nebija pieļaujams tūrisma nozarē. Policija varēja, manuprāt, rūpīgāk izvērtēt situāciju un to, kā veikt šīs aizturēšanas un dokumentācijas iekasēšanas – tas varēja notikt citā laikā, lai neradītu tādu iespaidu, uzskatus sabiedrībā, kāds šobrīd medijos ir plaši izskanējis. Uzskatu, ka šāds skandāls nebija nepieciešams ne policijai, ne nozarei. Šis viss ir pārspīlēts, īpaši ņemot vērā, ka pārkāpums tiek datēts jau ar 2016. gadu – jauni, kases aparāti tika uzstādīti 2017. gadā un tie visi bija sertificēti un izgājuši nepieciešamās pārbaudes –, tātad runa ir par veciem pārkāpumiem un policijas rīcības laiks neko nenozīmē, nebija nepieciešams visu risināt steidzami. Šī ļoti operatīvā rīcības maniere redzot reālo pārkāpumu rašanās periodu man noteikti nešķiet adekvāta.

Pauls Gusts, darījumu tūrisma aģentūras “Carlson Wagonlit Travel” vadītājs Latvijā

Es uzskatu, ka šajā gadījumā policijas rīcība ir izteikti nepieņemama. Visvairāk jau šādās situācijās cieš restorāna apmeklētāji un, ja, piemēram, tie gadās ārzemju viesi, tad viņi brauc atpakaļ uz savu valsti un stāsta kā pieredzēja policijas narkotiku apkarošanas reidu. Turklāt, ja tik nopietni un pat brutāli veic šo kratīšanu, nav iespējams izprast situācijas nopietnību un tūristi, gan jau padomās to vissliktāko! Neviens jau arī nepaskaidro neko, īpaši apmeklētājiem, kuri paliek šoka stāvoklī un neziņā. Šīs visas darbības, manuprāt, ir ļoti pārspīlētas un situāciju varēja atrisināt citādi un citā laikā. Man pat nedaudz ir aizdomas, ka viss šādi notika apzināti, lai iegūtu publikas uzmanību, bet kāpēc tā, nezinu. Ir bijuši arī gadījumi, kad dzirdēts, ka no viesnīcām cilvēki tiek izlikti nakts vidū viesnīcas iekšējo problēmu dēļ – šī sava veida vienaldzība pret dažādu vietu apmeklētājiem, laikā, kad uzņēmumam ir kādas problēmas nav tik reta. Tomēr to visu var darīt privātāk, nekā tas ticis darīts “Vairāk Saules”gadījumā, piemēram, problēmu sākot risināt uzņēmuma ofisā.

COMMENTS

(name)


 
OFFERS OF THE DAY:

About us | Advertising | Cooperation | Code of Ethics | Contact us | Copyright | Privacy Policy
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::2.24895906sec.