Kāpēc itāļu valoda izklausās tik pavedinoši un kļuvusi par mīlas valodu pasaulē? [1]

Tas nav noslēpums – izdzirdot itāļu valodu, daudzas sievietes teju ģībst. Tas ir iemesls, kāpēc tik daudzi cilvēki dodas romantiskos ceļojumos uz Itāliju, interesējas par šo kultūru – un pat mācās valodu, kura nemaz tik viegla nav.

Tomēr kāpēc šī valoda ir tik skaista – un izklausās pavedinoši?

Jāsāk ar to, ka itāļu valodā ir ierasts izmantot vārdu "bello", kas nozīmē "skaists" – teju visam, kas ir labs. Un Itālijā skaists ir teju viss. Un līdz ar to pati valoda arī nav cita.

Kaismīgā itāļu valoda spēj cilvēkus vilināt tik spēcīgi, ka neskaitāmi cilvēki dodas uz Itāliju, īpaši mazajām un nomaļajām pilsētiņām – un tur apmetas uz dzīvošanu vecajās pamestajās lauku mājās. Un ne jau kādas kļūdas dēļ! Tieši tās auras, ko rada Itālija un itāļu valoda. Itāļu valodu radīja dzejnieki – mākslinieki, kas atstāja savu roku nospiedumus arī uz pasaules kultūru.

Itāļiem arī ir unikāla ģeopolitikas vēsture. Salīdzinot ar citiem saviem Rietumeiropas kaimiņiem, piemēram Franciju un Spāniju, valsts apvienojās salīdzinoši vēlu – tikai 1861.gadā. Un līdz pat 1950.gadam, kad televīzija kļuva arvien izplatītāka, 80% valsts iedzīvotāju runāja savos dialektos kā pirmajā valodā.

Spānija un Francija apvienojās agrāk, tāpēc viņu valodu principi tika iestrādāti vairāk valdībā un valsts pārvaldē. Itāļu valoda, savukārt, vairāk orientējās uz literatūru un izruna veidojās savādāk. Gadu simtiem Itālija bija sadalīta dažādās provincēs un reģionālās daļās bez vienotas pārvaldes sistēmas un administratīvas izpratnes par valodu. Līdz ar to itāļu valodu veidoja paši cilvēki – kuri vēl izjuta vēlmi izpaust sevi ļoti radoši un skaisti. Dzejnieki, rakstnieki un cita veida mākslinieki veidoja valodas stilu un vārdnīcu gadu simtiem, ar vēlmi apkārtni – un arī valodu padarīt tik skaistu cik vien iespējams. Tomēr katram reģionam bija savs dialekts – līdz vien Toskānas dialekts uzvarēja un pārņēma citus.

Un tieši Toskāna ir pasaulē slavena ar saviem kalnainajiem skatiem, vīna darītavām un upēm. Tieši Toskānā dzima renesanse un tā arī mūsdienās ir valodas, mākslas, kultūras un tūrisma centrs. Toskānā arī dzimuši un auguši Leonardo da Vinči, Mediči ģimene, Makjavelli un pat Amerigo Vespuči, neskaitot citus māksliniekus, dzejniekus un rakstniekus.

Daži valodnieki arī norāda, ka Itāļu un citas "romantiskās" valodas – kā spāņu un franču, piesaista, īpaši angliski runājošos, dēl tā, ka viņi atpazīst dažādus toņus un skaņas šajās valodās. Taču itāļu valoda, saistot ar to, ka izklausoties pēc melodijas. Itāļu valodai raksturīgs ļoti augsts vārdu īpatsvars, kas beidzas ar patskaņiem, kas rada ideālu valodu dziedāšanai.

Romas imperators Čarls V arī ir teicis "Es runāju spāniski ar Dievu, itāļu valodā ar sievietēm, franciski ar vīriešiem un vāciski ar savu zirgu".

COMMENTS

(name)

1 Ingus 02/04/2021 03:51 Tas pēdējais citāds tāds nopietns uzbrauciens Vāciešiem. :D
Bet vispār piekrītu, itāļu valodā ienkārsi ir "kaut kas"....sava esence. Iesau visiem, kam nav grūti vismaz nedaudz dzīvē to pamācīties.
Vairāk par itāļu valodu:
https://tulkot.lv/tulkosana/valodas/italu-valoda/


 
OFFERS OF THE DAY:

About us | Advertising | Cooperation | Code of Ethics | Contact us | Copyright | Privacy Policy
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.44335294sec.