Booking.com viltīgi apiet ES noteiktās sankcijas, un turpina piedāvāt viesnīcas okupētajā Krimā

Tūrisma sezona Melnās jūras piekrastē iet vaļā pilnā sparā, tai skaitā Krievijas okupētajā Krimas teritorijā. Par spīti Eiropas Savienības noteiktajām sankcijām, daudzas starptautiskas kompānijas atrod veidus, kā tos apiet, un no Krimu apmeklējošajiem tūristiem gūst labu peļņu. Galvenais iemesls tam ir ievērojamie “caurumi” likumdošanā, kas Krimas jautājumam, izrādās, piegājusi visai formāli.

Šodien Jaltā sastopami mazāk tūristu, nekā tas bija pirms 2014.gadā Krievijas īstenotās Krimas pussalas aneksijas, tomēr daudzas lielas starptautiskas kompānijas turpina gūt vērā ņemamus ienākumus no šā ļoti populārā vasaras atpūtnieku galamērķa. Piemēram, viesnīcu un apartamentu rezervēšanas portāls Booking.com joprojām turpina piedāvāt saviem klientiem apmešanās vietas Krimas pussalā, un tādu Booking.com ir aptuveni pieci tūkstoši. Kopumā Booking.com ir pārstāvēti aptuveni 1,2 miljoni naktsmītņu, tas ir tulkots 43 valodās un šobrīd tiek uzskatīts par lielāko un ietekmīgāko šāda profila portālu pasaulē. Klātbūtne Booking.com ir viesnīcas biznesam ir stratēģiski ļoti svarīga. Piemēram, viesnīcai “Intūrists” Jaltā, kas prezentēta kā “ideāls brīvdienu gala mērķis” portālā ir aptuveni trīs tūkstoši skatījumu.     

Saskaņā ar ES noteiktajām sankcijām, Eiropas uzņēmumiem ir aizliegts sniegt jebkāda veida tūrisma nozares pakalpojumus okupētajā pussalā, un citas lielās kompānijas naktsmītņu rezervēšanas jomā, tādas kā Airbnb, Hotel.de un Expedia šo aizliegumu arī ievēro – viņu meklētājos neatrast informāciju par Krimas viesnīcām un apartamentiem. Tomēr ir citi uzņēmumi, tai skaitā Nīderlandē reģistrētais Booking.com, kas aizliegumu interpretē brīvāk, un gluži legāli piedāvā naktsmītņu izīrēšanas pakalpojumus. Kā gan tas varētu būt iespējams? Izrādās, pavisam vienkārši! Sankcijas neaizliedz ceļošanu uz okupēto Krimu privātos vai biznesa nolūkos, un šo apstākli tad arī kompānijas izmanto.

Biznesa braucienos doties uz Krimu, un arī izmantot viesnīcu pakalpojumus nav aizliegts, un Booking.com izmanto šo situāciju. Ievadot meklēšanas pieprasījumu, portālā ir jautājums par ceļojuma raksturu – biznesa vai atpūtas. Ja šajā sadaļā klients ieklikšķina “atpūtas”, tad meklētājs nekādus rezultātus neizdod, taču, ja atzīmēts “bizness” vai vispār nekas, tad gan nav nekādu šķēršļu izvēlēties kādu veseliem pieciem tūkstošiem naktsmītņu. Tik vienkārši.

Spriežot pēc neseno skatījumu uz rezervāciju statistikas, viesnīcas Krimā caur Booking.com pasūta tūkstošiem tūristu, un no katra darījuma summas Booking.com saņem aptuveni 15 procentu komisijas maksu. Vairāk kā 90 procenti viesu ir no Krievijas. Tiesa, nav īsti skaidrs, kā Booking.com un tālāk – viesnīcas pie šīs naudas tiek, jo starptautiskās sankcijas skar arī banku transakcijas.

Mazais rietumu valstu tūristu skaits nav pārsteidzošs. Vācu medija Deutsche Welle žurnālisti veica eksperimentu, mēģinot rezervēt viesnīcas Krimā no Vācijas, un tas izrādījās visai sarežģīti. Ja citur pasaulē rezervējuma garantijai pietiek ievadīt kredītkartes numuru, tad Krimas gadījumā viesnīcas pilnu pakalpojuma maksu, pārvērstu Krievijas rubļos, prasa pārskaitīt trīs dienu laikā, izmantojot viesnīcas mājas lapu. Neskatoties uz sankcijām, dažkārt maksājumu tomēr izdodas veikt un arī saņemt.  

“ES sankciju neievērošana ir smags krimināls pārkāpums, par ko pienākas ieslodzījums līdz 6 gadiem un naudas sods līdz 870 tūkstošiem eiro” komentējis Nīderlandes Ārlietu ministrijas pārstāvis; tai pat laikā viņš norādījis, ka ministrija nevar komentēt Booking.com aktivitātes “privātuma politikas dēļ”, un liekot saprast, ka pret Krieviju vērstās ekonomiskās sankcijas bieži vien darbojas tikai “uz papīra”.  



COMMENTS

(name)


 
OFFERS OF THE DAY:
Holiday and travel offers 18.04.2024 - 25.04.2024  The reconstruction of the Island Castle Trakai TIC
The reconstruction of the Island Castle is already under way! | More
Tastes of Latvia. Gourmet event Viesistaba
Taste local drinks and food. Cook together with the chef full menu of modern Latvian cuisine at the very centre of Riga from May till August | More
79 EUR
Holiday and travel offers 16.04.2024 - 23.04.2024 “Following the Trails of Karaite History” Trakai TIC
Celebrating the Year of Lithuanian Karaims, Trakai Tourism Information Center has created thematic route “Following the Trails of Karaite History”. In this | More

About us | Advertising | Cooperation | Code of Ethics | Contact us | Copyright | Privacy Policy
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.21039915sec.