Dažādās kultūrās - dažādas etiķetes normas

Pasaulē ir ļoti daudzas kultūras, tāpēc nav jābrīnās, ka daži teju ikdienišķi žesti vai rīcības, kas mūsu valstīs ir ikdienas paradība, citur var izraisīt negatīvas emocijas - un pat dusmas vai konfliktus. Tāpēc, dodoties uz citām valstīm, noteikti palasiet internetā pieejamo informāciju par to, ko vajadzētu - un ko ne darīt citās valstīs.

Tomēr, lai labāk izprastu to, cik savāda var būt pasaule - lūk, pāris piemēru!

Ziedu dāvināšana

Nepāra skaita ziedu pasniegšana Ķīnā un Indonēzijā, pretēji lielā daļā Eiropas uzskatītajam, tiek uzskatīta par nelaimi nesošu žestu.

Rēķina apmaksa restorānā

Spānijas restorānos - un arī vairumā citu Dienvidvalstu, pēc ēdienreizes vienmēr pavaicājiet oficiantam rēķinu – viņi uzskata, ka ir rupji to nest, ja klients neizrāda interesi par apmaksas veikšanu, pretēji citām valstīm, kur rēķinu atnesīs, ja kādu brīdi neko nepasūtīsiet un galds būs novākts.

Karjeras lietas - katra paša darīšana

Izvaicāšana par darba lietām Argentīnā uzskatāma par nepieņemamu žestu. Ja vēlaties ko vairāk uzzināt par sava sarunu biedra ikdienas gaitām, labāk gaidiet, kamēr viņš pats vēlēsies atklāt ko sīkāk.

Neaiztiec citu svēto ķermeņa daļu

Un ar "svēto ķermeņa daļu" mēs domājam... Galvu! Sakrālās vietās Taizemē un citās budisma zemēs nekad nevajadzētu pliķēt pa galvu – pastāv uzskats, ka tā ir svēta ķermeņa daļa.

Aizvainojošie īkšķi

Paceltu īkšķu žests, ko lielākajā daļā pasaules reģionu saprot kā "Lieliski!", Ēģiptē un Irānā var kļūt par cēloni konfliktam ar vietējiem iedzīvotājiem – tā ir rupja, aizvainojoša zīme.

Ēd ar labo roku

Daudzās Āfrikas zemēs un Indijā kreiso roku uzskata par "netīro", tādēļ šeit jācenšas ieturēt maltīti, izmantojot vien labo roku.

Vizītkaršu apmaiņa

Dodoties darījumu braucienā uz Japānu, obligāti jāatceras par savdabīgo vizītkaršu apmaiņas rituālu šajā zemē. Kad jums tiek pasniegta kartiņa, saņemiet to ar abām rokām un nedaudz paklanieties, bet pēc tam – kārtīgi izlasiet to. Noteikti nemetiet vizītkarti kabatā uzreiz pēc saņemšanas, kā arī nerakstiet uz tās - tas liecinās par necieņu. Iepazīšanās ar vizītkarti ir norma, jo tādējādi jūs iepazīstat otru cilvēku un to, ko viņš dara.

Izvairies no ādas izstrādājumiem

Esot Indijā, izvairies no ādas izstrādājumiem un to rādīšanas publiski. Atceries, ka govis šeit ir svētie dzīvnieki. Tāpat nevajadzētu pasniegt ādas izstrādājumus dāvanā kādam indietim, jo daudzi ļaudis var justies aizvainoti.

Nepasakies

Lai arī cik ļoti jums garšotu pasniegtais ēdiens Indijā, par to nevajadzētu pateikties ar frāzi "paldies" – tā tiek uzskatīta par savdabīgu maksājuma veidu, un tirgotājiem var šķist aizvainojoša.

COMMENTS

(name)


 
OFFERS OF THE DAY:

About us | Advertising | Cooperation | Code of Ethics | Contact us | Copyright | Privacy Policy
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.34475708sec.