Vai zini, kuras ir dīvainākās pasaules pilsētas?

Katra pilsēta pasaulē ir savā veidā unikāla, bet dažām no tām piemīt kāda tik kolorīta īpatnība, ka cilvēki no malas sāk tās dēvēt par dīvainām. Kaut gan dīvainums ir tāds visai relatīvs jēdziens; parasti jau ir kādi objektīvi ģeogrāfiski vai vēsturiski apstākļi, kuru dēļ lietas notiek tā un ne citādi. Kas vienam dīvains, citam – pilnīgi normāls. Un kāpēc gan lai kādai no šādām neparastām vietām neveltītu dažas no ceļojuma dienām?

Pilsēta, kurā nedrīkst mirt

Vienā no vistālāk ziemeļos esošajām apdzīvotajām vietām – Longīras pilsētā Špicbergenas arhipelāgā (Norvēģijas sastāvā) oficiāli nav atļauts nomirt. Lieta tāda, ka, lai gan šai miniatūrajai pilsētiņai sava kapsēta ir, jau 70 gadus tā neuzņem jaunus “iemītniekus”. Tas viss tāpēc, ka mūžīga sasaluma apstākļos cilvēku mirstīgās atliekas dabiski nesadalās, toties pievelk plēsīgo dzīvnieku barus. Tos, kuru veselības stāvoklis liecina, ka pēdējā stundiņa nav tālu, parasti evakuē uz kontinentālo Norvēģiju. 

Ellīgākā pilsēta pasaulē

ASV Mičiganas štatā atrodas pilsētiņa ar nosaukumu Hell jeb Elle. Nav saglabājušās precīzas ziņas par šī savdabīgā nosaukuma izcelsmi, toties vietējiem iedzīvotājiem pret to nav ne mazāko iebildumu, un viņi pilnā sparā cenšas uzturēt pilsētiņas “ellīgo” tēlu un arī gūt taustāmus labumus no tūristu intereses. Vietējos veikaliņos iespējams pat iegādāties dokumentāli apstiprinātas īpašuma tiesības uz vienu kvadrātcollu pilsētas zemes – nu protams, par cenu 6,66 ASV dolāri.  

Austrijas kopija Ķīnā

Nav noslēpums, ka mūsdienu ķīnieši ir naski un atdarināšanu un kopēšanu, bet nu šis pārspēj visu! Lai dotu iespēju saviem pilsoņiem pastaigāt par eiropeiskas pilsētas ieliņām, un sajust tās atmosfēru, neizbraucot no valsts, tika nolemts Ķīnā uzbūvēt precīzu Austrijas mazpilsētas Halštates (regulāri tiek atzīta par vienu no skaistākajām Eiropas pilsētiņām un fotografēta reklāmas kampaņām un sociālajiem tīkliem) kopiju. Sākumā tika uzbūvēta baznīca, tad ieliņas ar visiem “piparkūku” namiņiem – viss kā oriģinālā. Un, starp citu, Ķīnas Halštatē nekustamā īpašuma cenas ir augstākas kā Austrijas analogā. 

Amerikas pēdējā brīvā pilsēta

Slebsitija Kalifornijas štatā ASV ir vieta, kur uz dzīvi apmetas pārsvarā neveiksmīgi pensionāri, klaidoņi, izbijuši hipiji un vienkārši tie, kam citur nav kur iet. Cilvēki šeit dzīvo treileros un šķūnīšos bez ūdensvada, elektrības un adresēm. Arī komunālo pakalpojumu dienestu Slebsitijā nav, tāpat kā nodokļu un dzīvokļu īres maksas. Toties ir vieta, kur brīvi izpausties citur neatzītiem grafiti un instalāciju māksliniekiem (pat nesliktiem). No malas tas viss varbūt izklausās dīvaini, taču daudzi, kas kādu laiku šeit padzīvojuši, apgalvo, ka jutušies ļoti komfortabli, bet paši Slebsitijas veterāni ar pārliecību saka, ka šī ir “Pēdējā pa īstam brīvā vieta ASV”.

Visa pilsēta zem viena jumta

Itin visi Aļaskas pilsētiņas Vitjēras iedzīvotāji dzīvo zem viena jumta – bijušajā armijas kazarmu 14 stāvu ēkā (ir arī dažas industriālas būves, ostas aprīkojums, noliktavas, bet tās nav pastāvīgi apdzīvotas). Tai pat ēkā atrodas arī baznīca, policijas iecirknis, veikali un slimnīca (jeb medpunkts). Šādai rīcībai ir visai praktisks iemesls – tā kā šai tālu ziemeļos esošajā nostūrī gandrīz visu gadu ir auksts un vējains, dzīvošana vienā ēkā palīdz ietaupīt apkures izmaksas. Jāsaka gan, ka to kaimiņu nav nemaz tik daudz – kopā tikai 220 cilvēku. 

Pilsēta atklātā jūrā

Naftas Akmeņi ir rūpniecības pilsēta Azerbaidžnā, kas uzbūvēta uz metāla platformām tieši Kaspijas jūrā, apkārt naftas atradnēm. Oficiālu patstāvīgu iedzīvotāju gan šeit nav, bet regulāri uzturas ap diviem tūkstošiem naftas atradņu darbinieku un apkalpojušā personāla, kas šeit saskaņā ar darba līgumiem ierodas uz vairākiem mēnešiem.

Pilsēta, kur mirušo ir vairāk nekā dzīvo

DAUDZ vairāk. Kolmas pilsētā Kalifornijā ir 17 kapsētas, un mirušo sanāk aptuveni tūkstoš reižu vairāk, nekā dzīvo. Tas viss tādēļ, ka savulaik Sanfrancisko varas iestādes izlēma aizvākt no pilsētas teritorijas visas kapsētas, un pārapbedīt mirušos vienkopus īpaši ierādītā vietā. Tā radās Kolma, diezgan baiss stāsts, ja tā padomā. Sākotnēji visi dzīvie šejienieši bija apbedītāji, floristi vai kapu pieminekļu meistari, bet pagājušā gadsimta astoņdesmitajos sāka parādīties arī citu profesiju pārstāvji. Šodien viens no populārākajiem T-kreklu un citu pilsētiņas suvenīru saukļiem ir “Cik labi ir būt Kolmas dzīvo skaitā!”

COMMENTS

(name)


 
OFFERS OF THE DAY:
Tastes of Latvia. Gourmet event Viesistaba
Taste local drinks and food. Cook together with the chef full menu of modern Latvian cuisine at the very centre of Riga from May till August | More
79 EUR
Holiday and travel offers 18.04.2024 - 25.04.2024  The reconstruction of the Island Castle Trakai TIC
The reconstruction of the Island Castle is already under way! | More
Holiday and travel offers 19.04.2024 - 26.04.2024 PARKING in TRAKAI: for cars, buses Trakai TIC
PARKING in TRAKAI: for cars, buses | More
Holiday and travel offers 16.04.2024 - 23.04.2024 “Following the Trails of Karaite History” Trakai TIC
Celebrating the Year of Lithuanian Karaims, Trakai Tourism Information Center has created thematic route “Following the Trails of Karaite History”. In this | More

About us | Advertising | Cooperation | Code of Ethics | Contact us | Copyright | Privacy Policy
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.15258598sec.