Pasaules ūdeņus apdraud izmestās plastmasas apjoms, brīdina ANO

To, ka cilvēks ir visai liela cūka, droši vien vairs nav jāmēģina pieradīt - to jau mēs paši apzināmies. Tomēr šobrīd šis cūkošanas līmenis ir sasniedzis tādu apjomu, ka okeānā meklējamais plastmasas daudzums jau draud radīt "planētas līmeņa krīzi", brīdina Apvienoto Nāciju organizācija (ANO).

Pasaules okeānos dreifē liels daudzums plastmasas, kas ar katru gadu tikai palielinās. Turklāt, ņemot vērā to, ka plastmasas objekti dabā nesadalās, tas draud izraisīt lielu dabas katastrofu, vēstī ANO okeānu pārvaldītāja Lisa Svensone. Viņa uzsvēra, ka šis ir viens no pēdējiem brīžiem, kad cilvēki var sākt darbības, lai apturētu plastmasas piesārņojumu okeānos.

"Tas, ko novērojam pēdējo pāris dekāžu laikā, kopš sākām ražot plastmasas objektus, novērojams, ka strauji iznīcinam okeānu ekosistēmas. Tas draud izraisīt pasaules līmeņa krīzi," viņa brīdināja. Ar savu runu Svensone uzstājās ANO vides amitā Āfrikas pilsētā Nairobi.

Arī pārējie sanāksmes delegāti norādīja uz plastmasas objektu lielo kaitējumu videi, vienlaikus paužot gan kaunu gan dusmas uz plastmasas nodarījumu apkārtējai videi. Tika arī uzsvērts, ka Kenijā - valstī, kur šobrīd notiek ANO vides samits, ir pat izveidota bruņurupuču klīnika, kurā smagie dzīvnieki tiek aprūpēti brīžos, kad tie ir apēduši plastmasas gabalus. Kāds bruņurupucis, kam dots vārds Kai, pirms mēneša ievests klīnikā, jo tas teju nedzīvs atrasts dreifējam virs jūras līmeņa.

"Un šādi atgadījumi notiek visā pasaulē katru brīdi. Bet mēs šobrīd nevaram būt droši, ka jau rīt šis pats - izglābtais bruņurupucis - atkal neapēdīs kādu plastmasas gabalu un nebūs atpakaļ klīnikā. Tas lauž manu sirdi," viņa sacīja. Tāpat Svensone uzsvēra, ka pasaulei jādara viss iespējamais, lai samazinātu plastmasas lietojumu, kā arī vēl vairāk - lai šī plastmasa nenonāktu okeānos, kur tas vienkārši dreifē gadu desmitiem.

COMMENTS

(name)


 
OFFERS OF THE DAY:
Holiday and travel offers 18.04.2024 - 25.04.2024  The reconstruction of the Island Castle Trakai TIC
The reconstruction of the Island Castle is already under way! | More
Holiday and travel offers 19.04.2024 - 26.04.2024 PARKING in TRAKAI: for cars, buses Trakai TIC
PARKING in TRAKAI: for cars, buses | More
Holiday and travel offers 16.04.2024 - 23.04.2024 “Following the Trails of Karaite History” Trakai TIC
Celebrating the Year of Lithuanian Karaims, Trakai Tourism Information Center has created thematic route “Following the Trails of Karaite History”. In this | More
Tastes of Latvia. Gourmet event Viesistaba
Taste local drinks and food. Cook together with the chef full menu of modern Latvian cuisine at the very centre of Riga from May till August | More
79 EUR

About us | Advertising | Cooperation | Code of Ethics | Contact us | Copyright | Privacy Policy
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.15373302sec.