Grieķija un Maķedonija vienojas par turpmāko Maķedonijas nosaukumu

Pēc vairāk nekā 27 gadus ilgām sarunām un diskusijām (un arī protestiem un nemieriem), beidzot ar pozitīvu gala iznākumu beigušies strīdi starp Grieķiju un Maķedoniju (pilnajā oficiālajā nosaukumā "Bijusī Dienvidslāvijas Republika Maķedonija") par turpmāko Maķedonijas valsts nosaukumu.

Abas valstis vienojušās par "Ziemeļmaķedonijas Republika" nosaukumu jeb "Severna Makedonija" maķedoniešu valodā. Ilgāku laiku Maķedonija uzstāja uz vēlmi saukties par Maķedoniju, bet pret šo nosaukumu iebilda Grieķija, kuras apgabalu jau sauc par Maķedoniju. Grieķija arī uzskata, ka šāds nosaukums varētu radīt Maķedonijas vēlmi uz Grieķijas teritoriju apšaubīšanu.

Problēma radās 1991.gadā, kad slāvu valsts Maķedonija paziņoja, ka valsti sauks par Maķedoniju - identiskā nosaukumā kāds jau bija Grieķijas reģiona nosakums (Grieķijas Maķedonijas daļā atrodas valsts otra lielākā pilsēta Tesalonki). Tāpat Maķedonijas galvaspilsēta Skopje nodēvēta Senās Grieķijas varoņa Aleksandra Lielā vārdā.

Abu valstu domstarpību dēļ, Grieķija arī ir uzlikusi veto Maķedonijas valsts iestājsarunām NATO un Eiropas Savienībā.

Ziemeļmaķedonijas Republikas iedzīvotājus turpmāk dēvēs par maķedoniešiem (Ziemeļmaķedonijas Republikas pilsoņiem) un viņu valodu - par maķedoniešu valodu.

Par abu valstu panākto vienošanos paziņoja Maķedonijas premjerministrs Zorans Zaevs, Maķedonijas galvaspilsētā Skopjē. Papildu Ziemeļmaķedonijas Republikas nosaukumam, tika vērtēti arī nosaukumi kā Augšmaķedonija ("Upper Macedonia") un "Jaunā Maķedonija ("New Macedonia").

COMMENTS

(name)


 
OFFERS OF THE DAY:
Holiday and travel offers 18.04.2024 - 25.04.2024  The reconstruction of the Island Castle Trakai TIC
The reconstruction of the Island Castle is already under way! | More
Tastes of Latvia. Gourmet event Viesistaba
Taste local drinks and food. Cook together with the chef full menu of modern Latvian cuisine at the very centre of Riga from May till August | More
79 EUR
Holiday and travel offers 16.04.2024 - 23.04.2024 “Following the Trails of Karaite History” Trakai TIC
Celebrating the Year of Lithuanian Karaims, Trakai Tourism Information Center has created thematic route “Following the Trails of Karaite History”. In this | More

About us | Advertising | Cooperation | Code of Ethics | Contact us | Copyright | Privacy Policy
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.97127295sec.