Bali vara bargi vērsīsies pret svētvietu apmeklētājiem

Pasakainās Bali salas apmeklētāji ceļojumos sajūsminās ne vien par skaisto un Paradīzei pielīdzināmo dabu, bet arī par vismaz 10 000 unikālām svētvietām – tempļiem. Pat vairāk - Bali dēvē par Tūkstoš tempļu salu un Dievu salu.

Šie apzīmējumi atbilst patiesībai. Precīzi – cik daudz tempļu salā ir – neviens nevar pateikt, taču tūkstotis noteikti, varbūt pat vairāk. Katrā mājā – mājas templis, ciemā – ciema templis, rajonā – rajona templis, pilsētā – pilsētas templis. Visbeidzot Bali salas mātes templis Pura Besakih, kas atrodas pie Agunga vulkāna. Skaistākie tempļi no redzētiem ir Ulun Danu ezera templis pie Bratana ezera, Tampak Siring svētavota templis, Tana Loth templis uz mazas saliņas Indijas okeānā . Neparasts ir Goa Lawah (Sikspārņu alas) templis Indijas okeāna piekrastē, vairāk uz dienvidaustrumiem. Tas atrodas pie alas, kur dienas laikā ir tūkstošiem sikspārņu. Bali tempļi ir izvietoti trīs un vairāk pagalmos, kuros var ieiet caur skaisti darinātiem vārtiem. Katrā pagalmā ir paviljons: pirmajā pagalmā – sanāksmēm, otrajā pagalmā priesteru paviljons, trešais pagalms ir svētā vieta, te atrodas ceremoniju paviljons. Vēl ir torņi – pagodas un meru, pēc formas tie atgādina egli, tiem ir vairāk pakāpju jumti, kas sniedza uz augšu, jumtu segums ir cukurniedru stiebri melnā krāsā. Tikai tempļu ēku jumtus drīkst segt ar cukurniedru stiebriem, māju jumtu segšanai šo materiālu izmantot nav pieņemts. Pagodas un meru ir veltīti hindu dieviem, un jo lielāks un nozīmīgāks dievs, jo augstāks tornis ar vairāk pakāpju jumtiņiem uz augšu. Augstākajam meru ir 11 pakāpes. Bali tempļi ir mākslas darbs: vietas izvēle, arhitektūras un ainaviskais plānojums, koki, puķes un ūdens baseini, kuros zied lotosi – viss kopā atgādina skaistu un gaumīgi veidotu dabas parku.  

Un tomēr, lai arī kā tiktu apbrīnota pasakaini radītā tempļu pasaule, vietējās Bali varasiestādes izvirzījušas jaunus nosacījumus tūristu vizītēm, kas liecina par cieņas trūkumu no ceļotāju puses. Apmeklētāji, jo īpaši sievietes, bez jebkādiem aizspriedumiem rāpjas tempļu pakāpienos, lai nevainīgi uzņemtu fotogrāfijas.

Reģionālās padomes sanāksmē Bali gubernatora vietnieks Thiokorda Oka Artha Sukawati sacīja, ka tempļi ir jāsaglabā, jo tie ir Bali kultūra un svēto paradumu garīdznieki. Viņš paskaidroja, ka Indonēzijā ir stingri likumi pret zaimošanu, un nesenie incidentu gadījumi par tādiem ir uzskatāmi. Jaunie likumi vēl nav izstrādāti, tomēr ir pavisam skaidrs, ka vaļīgā izturēšanās svētvietu teritorijā vairs nebūs atļauta.

COMMENTS

(name)


 
OFFERS OF THE DAY:

About us | Advertising | Cooperation | Code of Ethics | Contact us | Copyright | Privacy Policy
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.11075687sec.