Ukrainā noteikts karastāvoklis - kā rīkoties ceļotājiem?

Ukrainas parlaments apstiprināja lēmumu ieviest karastāvokli no 2018. gada 26. novembra plkst.14:00 uz 60 dienām sakarā ar 25. novembrī Kerčas šauruma tuvumā notikušo Krievijas Federācijas kuģu agresīvo rīcību pret Ukrainas Jūras spēku kuģiem.

Ārlietu ministrija iesaka Latvijas valstspiederīgajiem izvērtēt braucienu lietderību uz tiem Ukrainas apgabaliem, kuros ir izsludināts karastāvoklis: Vinnicas, Luhanskas, Mikolajivas, Odesas, Sumu, Harkovas, Čerņigovas, Doņeckas, Zaporožjes, Hersonas apgabali, kā arī Kerčas akvatorijas iekšējie ūdeņi. Tāpat aicinām Latvijas valstspiederīgos izvairīties no masu pasākumu apmeklēšanas Ukrainā. Atrodoties Ukrainā, Ārlietu ministrija aicina sekot vietējo varas iestāžu norādēm.

Ārlietu ministrija stingri iesaka jebkurai personai, kas dodas uz ārvalstīm, pirms ceļošanas iegādāties dzīvības un veselības apdrošināšanas polisi, kas paredz arī personas repatriāciju slimības vai nāves gadījumā, reģistrēties Konsulārajā reģistrā, viedtālrunī lejuplādēt Ārlietu ministrijas lietotni “Ceļo droši”, kā arī sekot Ārlietu ministrijas Konsulārā departamenta Facebook kontam.

Drošības situācija valstī

Pamatojoties uz šī gada 26. novembrī pieņemto Ukrainas parlamenta lēmumu par karastāvokļa izsludināšanu atsevišķos Ukrainas apgabalos no 26.novembra plkst. 14:00 uz 60 dienām, Ārlietu ministrija aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību apmeklēt šos apgabalus. Latvijas valstspiederīgos, kas šobrīd atrodas Ukrainā, Ārlietu ministrija aicina reģistrēties Konsulārajā reģistrā, lai atvieglotu saziņu ārkārtas situācijas gadījumā, kā arī sekot vietējo varas iestāžu norādījumiem.

Ņemot vērā nestabilo drošības situāciju Krimas pussalā – šīs Ukrainas teritorijas nelikumīgo aneksiju, kā arī to, ka šajos apstākļos konsulāro palīdzību ceļotājiem nevar nodrošināt, Ārlietu ministrija aicina atturēties no braucieniem uz Krimu (Crimea). Saspringtās drošības situācijas dēļ Luhanskas (Luhansk) un Doņeckas (Donetsk) apgabalos Ārlietu ministrija aicina atturēties no braucieniem arī uz šo Ukrainas daļu.

Saskaņā ar Latvijas nostāju Ukrainas suverenitātes un teritoriālās integritātes jautājumos, Krimas Autonomā Republika tiek atzīta par neatņemamu Ukrainas sastāvdaļu, tāpēc ministrija aicina Latvijas iedzīvotājus nepiedalīties starptautiskos sporta un kultūras pasākumos, kurus prettiesiski anektētajā Ukrainas teritorijā Krimā organizē Krievijas Federācija.

Ukrainas valdība ir noteikusi, ka Krimas jūras ostas: Kerča (Kerch), Jalta (Yalta), Sevastopole (Sevastopol), Feodosija (Feodosiia) un Eipatorija (Yevpatoriia) ir slēgtas starptautiskajai kuģošanai. Par šo faktu ir informētas Starptautiskās Jūrniecības organizācijas dalībvalstis.

Ieceļošanas noteikumi un vīzas

Latvijas pilsoņiem nav nepieciešama vīza ieceļošanai Ukrainā, uzturoties valstī līdz 90 dienām 180 dienu laikā.

Latvijas nepilsoņiem ieceļošanai Ukrainā ir jānoformē vīza Ukrainas vēstniecībā Latvijā, informācija interneta vietnē.

Pasei jābūt derīgai vēl 3 mēnešus pēc plānotā brauciena beigām.

Saskaņā ar spēkā esošajiem Ukrainas normatīvajiem aktiem iebraukt Krievijas Federācijas prettiesiski anektētajā Ukrainas administratīvajā teritorijā atļauts tikai caur Ukrainas robežkontroles punktiem, likumos noteiktajā kārtībā saņemot īpašu Ukrainas varas iestāžu atļauju. Par neatļautu Ukrainas robežas šķērsošanu, ierodoties Krimā var iestāties likumā noteiktā atbildība, tai skaitā aizliegums turpmāk ieceļot Ukrainā. Detalizētu informāciju par ieceļošanas kārtību Krimā var saņemt Ukrainas vēstniecībā Latvijā, informācija interneta vietnē: http://latvia.mfa.gov.ua/ua

Vēršam uzmanību, ka Latvijas pilsoņiem ieceļošanai Krimā Krievijas Federācija pieprasa arī Krievijas Federācijas vīzu, jo Krievijas Federācijas iestādes prettiesiski anektēto Ukrainas administratīvo teritoriju uzskata par Krievijas teritoriju. Par vīzas saņemšanu skatīt ceļojuma brīdinājumu par Krievijas Federāciju. Tas nekādā gadījumā nemaina Latvijas Republikas oficiālo nostāju attiecībā uz nelikumīgi anektētās Krimas statusu.

Ja esat nonācis ārkārtas situācijā:

Aicinām nekavējoties sazināties ar Latvijas Republikas vēstniecību Ukrainā vai Ārlietu ministrijas Konsulārā departamenta diennakts dežurantu pa tālruni: +371 26337711 vai e-pastu: [email protected].

Ceļojumu brīdinājumam ir rekomendējošs raksturs un tas neierobežo ar Satversmes 98. pantu noteiktās tiesības personām izbraukt no Latvijas.

COMMENTS

(name)


 

About us | Advertising | Cooperation | Code of Ethics | Contact us | Copyright | Privacy Policy
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.26001406sec.