Vai Maltas sirdī atdzims slavenais «Azūra Logs»? (video)

Akmeņu un jūras veidotā arka, kura bija redzama neskaitāmās Maltas tūrisma brošūrās un slavenajā TV seriālā "Game Of Thrones", radās pirms vairāk nekā tūkstoš gadiem, sabrūkot divām alām. Tas bija iecienīts tūristu galamērķis, turklāt to kā tramplīnu izmantoja peldētāji.

Tomēr 2017. gada 8. martā Azūra logs sabruka, satriecot ceļotājus, kuru sirdīs bija iekritis šis dabas veidojums. Gadu gaitā, līdz liktenīgajai dienai, ģeologi bija brīdinājuši Maltas tūristus un vietējos iedzīvotājus, ka konstrukcija, kuru izveidojusi pati daba, piedzīvo ļoti strauju eroziju un atbildīgās amatpersonas 2017. gada aizliedza jebkuram ziņkārīgam tūristam kāpt uz arkas. Maltieši joprojām dienu, kad sabruka Azūra logs, dēvē kā vienu no skumjākajām valsts vēsturē.

Tuvojoties liktenīgā notikuma divgadei, krievu arhitekts Svetozārs Andrejevs (Svetozar Andreev) ierosinājis Azūra logu atdzīvināt un tam par godu izveidot arkas jauno turpinājumu, kas būtu līdzvērtīgs tam, kas sabruka.

Arhitekts projektam devis nosaukumu "Maltas sirds" un pie tā izstrādes profesionālis darbojies sešus mēnešus. Svetozars pirmo riezi Maltu apmeklēja 2008. gadā un jau kopš pirmā ceļojuma Azūra logs arhitektam iekrita sirdī

Iedvesmu radīt šādu sagruvušās Arkas godinošu un atspoguļojošu projektu pamudināja sajūta, ka līcis, kurā arka cēli un majestātiski reiz slējās, pārtrūkusi pukstēt Maltas sirds. Veidojot skices piemineklim, Svetozars velējies to maksimāli pietuvināt arkas dabiskajam reljefam, vienlaikus apzinoties, ka tai jākļūst par piemiņas vietu, nevis dabiskās arkas aizvietotājam.

Jaunā arka - piemineklis - kļūtu par 5000 kvadrātmetru plašu izstāžu telpu piecos stāvos un ļautu Maltas vēsturei turpināt dzīvot ar jaunu sparu.

Arhitekts uzskata, ka šāda interaktīva pieminekļa – arkas izveide piešķirtu jaunu dvesmu reģionam, kas zaudēja šo dabas veidoto brīnumu. Šobrīd projekts guvis lielu atgriezenisko saiti no Maltas iedzīvotājiem, kā arī radījis rezonansi visā pasaulē. Iespējams, jau drīzumā tiks veiktas aptaujas, lai izvērtētu šī projekta īstenošanu dzīvē.


COMMENTS

(name)


 
OFFERS OF THE DAY:

About us | Advertising | Cooperation | Code of Ethics | Contact us | Copyright | Privacy Policy
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.15126109sec.