Latvijas Ārlietu ministrija brīdina ceļotājus par situāciju Venecuēlā (video)

Ņemot vērā aktuālos notikumus Venecuēlā - notiek demonstrācijas, nemieros ir vairāki bojāgājušie, ir ievērojams pārtikas un medikamentu trūkums, Ārlietu ministrija stingri aicina neapmeklēt Venecuēlu. Tiem Latvijas valstspiederīgajiem, kuri pašlaik atrodas Venecuēlā, iesakām izvērtēt iespēju izceļot no valsts, jo drošības situācija jebkurā brīdī var strauji pasliktināties. Gadījumā, ja tiek pieņemts lēmums palikt Venecuēlā, Latvijas Ārlietu ministrija stingri aicina sekot līdzi notikumiem valstī un rūpēties par personīgo drošību.

Smago noziegumu skaits Venecuēlā ir viens no lielākajiem pasaulē. Ir novēroti ārvalstu tūristu apzagšanas un nolaupīšanas gadījumi, kā arī uzbrukumi ar letālām sekām. Karakasā un citās lielajās pilsētās bieži notiek bruņotas laupīšanas arī ceļotāju bieži apmeklētās vietās (bankās, iepirkumu centros, sabiedriskajā transportā un mācību iestādēs). Latvijas Ārlietu ministrija aicina ceļotājus vienmēr un visur ievērot piesardzību, īpaši - ieejot un izejot no viesnīcām, bankām, garāžām, izkāpjot no automašīnām. Ja iespējams, labāk ieteicams pārvietoties grupās, nenēsāt uzkrītošas rotaslietas un neņemt līdzi lielas naudas summas, neizrādīt naudu, kredītkartes, mobilos tālruņus un portatīvās elektroniskās ierīces. Tāpat Latvijas Ārlietu ministrija aicina izvairīties no nakts pastaigām un pārvietošanās ar autotransportu nakts stundās. Lai izvairītos no laupīšanām, transportlīdzekļa durvīm vienmēr jābūt slēgtām.

Ekonomiskās, politiskāsun humanitārās krīzes rezultātā no Venecuēlas notiek masveida pilsoņumigrācija uz reģiona valstīm. Kopš 2014. gada no Venecuēlas ir izceļojuši vairāk nekā 3 miljoni tās iedzīvotāju.

Vērojams akūts ūdens, medikamentu, higiēnas preču, pārtikas produktu, degvielas trūkums un ir bieži elektrības padeves traucējumi, kā rezultātā notiek biežas un dažkārt vardarbīgas protesta akcijas.

Valsts nestabilā finanšu situācija ir ietekmējusi starptautisko aviokompāniju darbību Venecuēlā - ir samazināts reisu skaits un paaugstinātas aviobiļešu cenas. Daudzi avioreisi tiek atcelti vai atlikti. Latvijas Ārlietu ministrija stingri aicina ceļotājus nedoties uz un no lidostas nakts laikā iespējamo laupīšanu dēļ.

Ārlietu ministrija aicina ceļotājus neapmeklēt pierobežu ar Kolumbiju 80 km platā joslā Sulias (Zulia), Tačīras (Tachira) un Apures (Apure) štatos, kur darbojas narkotisko vielu tirgotāji un pastāv cilvēku nolaupīšanas draudi. Tāpat aicina sekot līdzi aktuālajai informācijai par robežšķērsošanas nosacījumiem ar Kolumbiju un Brazīliju. Venecuēlas valdība ir likusi slēgt robežu ar Kolumbiju (robežu iespējams šķērsot tikai kājām).

Vietējie likumi un paražas

Valstī par noziegumiem, kas saistīti ar narkotisko vielu transportēšanu, izgatavošanu, realizāciju vai glabāšanu, draud bargi sodi.

Ieceļošanas noteikumi un vīzas

Ceļojumu un medicīniskā apdrošināšana ceļotājiem uz Venecuēlu ir obligāta.

Latvijas pilsoņiem nav nepieciešama vīza ieceļošanai Venecuēlā uz laiku līdz 90 dienām, pirms ceļojuma noformējot tūristu karti DEX-2. Ieceļojot Venecuēlā ar tūristu karti DEX-2, persona valstī nedrīkst veikt peļņu nesošus darījumus, ceļojuma mērķim jābūt tūrismam.

Latvijas nepilsoņiem ieceļošanai Venecuēlā ir nepieciešama vīza, kas noformējama Latvijā akreditētajā Venecuēlas vēstniecībā Norvēģijā.

Veselība

Sakarā ar ekonomisko krīzi, Venecuēlā tiek ziņots par medicīnisko krājumu trūkumu, līdz ar to ceļotāji ir aicināti ņemt līdzi nepieciešamos medikamentus.

Denges, Čikungunjas drudža, difterijas un malārijas saslimšanas gadījumi novēroti visā valstī. Krāna ūdens nav drošs dzeršanai, tāpēc aicinām izmantot vārītu ūdeni vai ūdeni pudelēs.

Venecuēlā līdzīgi kā citās Dienvidamerikas un Karību jūras baseina valstīs ir novērota Zikas vīrusa izplatība.Pirms došanās uz vīrusa skartajiem reģioniem Ārlietu ministrija aicina ceļotājus iepazīties ar Slimību profilakses un kontroles centra sagatavoto informāciju un ieteikumiem ceļotājiem šeit.

Informācija par slimībām un to izplatības teritorijām iegūstama Slimību profilakses un kontroles centra mājaslapā, kā arī angļu valodā Pasaules veselības organizācijas mājaslapā, savukārt konsultācijas ceļotājiem par profilaksi pirms ceļojumiem uz ārzemēm, kā arī iespēja vakcinēties pieejama Latvijas Infektoloģijas centrā.

Ja esat nonācis ārkārtas situācijā:

Latvijas Ārlietu ministrijas aicina nekavējoties sazināties ar Latvijas goda ģenerālkonsulātu Karakasā vai Ārlietu ministrijas Konsulārā departamenta diennakts dežurantu pa tālruni: +371 26337711 vai e-pastu: [email protected]

Lūdzam ņemt vērā, ka palīdzības sniegšanas iespējas nestabilās drošības situācijas dēļ ārpus galvaspilsētas Karakasas var būt ierobežotas.

Ceļojumu brīdinājumam ir rekomendējošs raksturs un tas neierobežo ar Satversmes 98. pantu noteiktās tiesības personām izbraukt no Latvijas.

Iepazīstieties ar medija BBC News sagatavoto video materiālu par situāciju Venecuēlā:


COMMENTS

(name)


 
OFFERS OF THE DAY:

About us | Advertising | Cooperation | Code of Ethics | Contact us | Copyright | Privacy Policy
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.23020101sec.