Ienirsti Igaunijas ainavās, kur mīt Igaunijas folkloras mitoloģiskie tēli

Igaunija ir bagāta ar pasakainiem dabas objektiem – neskartiem purviem, bieziem mežiem, gleznainām upēm un ezeriem –, kuros slēpjas arī bagātīga dzīvnieku pasaule. Arī Igaunijas folklorā sastopamo mitoloģisko tēlu izcelsme meklējama tieši Igaunijas neskartajā dabā – pļavās, mežos, pakalnos. Vai Tu esi jutīgs un romantisks kā Allikarravitseja vai vislielākajā saskaņā ar straujo Murumemmeju? Varbūt Tevi tāpat kā Hīdu raksturo spēks? Izpildi testu visitestonia.com*, uzzini, kurš no mitoloģiskajiem tēliem visvairāk atbilst Tev, un gatavojies neaizmirstamiem piedzīvojumiem dabā!

1.    Allikarravitsejas iedvesmotais Endlas dabas rezervāts

Allikaravitseja parādās vien ūdens atspulgā, turklāt to dara teju nemanāmi, rūpīgi izvēloties, kam atklāties. Tieši tāpēc par savu mājvietu šī laumiņa izvēlējusies Igaunijas ūdeņiem bagātāko teritoriju – Endlas dabas liegumu. Tas sargā plašu saldūdens sistēmu ar muklājiem, purviem un strautiem. Te atrodamas 11 avotu grupas, ko veido aptuveni 40 virszemes avotu. Lielākie no tiem ir Norra avoti. Teritorijai cauri vijas koka laipa, kas ļauj izbaudīt mierpilno ainavu. Vasarā te atrodamas arī retas orhideju sugas.

 
2.    Sārevatija mājas Osmusārē
Salu sargātājs Sārevatija vislabāk jūtas, turoties savrupi no cilvēkiem, tāpēc par savām mājām izvēlējies Osmusāres salu. Šī ir viena no mazāk pazīstamajām Igaunijas salām. Gadsimtiem ilgi salas galvenie iemītnieki bijuši Igaunijas zviedri. Pēc Otrā pasaules kara salai bijusi slēgta pierobežas zona, kurā atradusies padomju militārā vienība. Salas garums ir 4,8 km, platums 1,6 km, augstākais punkts ir 8 metri. Ticams, ka sala virs jūras līmeņa pacēlusies pirms 3000 gadiem. Ainavai ir raksturīgas kaļķakmens klintis, oļu vaļņi un kadiķiem klātas teritorijas. Salas ziemeļrietumu krastā slejas arī bāka.

 
3.    Jūras valdnieka Ahti mājas Irbes jūras šaurumā
Jūras valdnieku Ahti tāpat kā jūru ar sauszemi savieno vien krasts. Ahti var iemiesoties ikvienā jūras radībā, lai to labāk izprastu. Viņš mīt uz nelielajām saliņām, kas atrodamas Irbes jūras šaurumā iepretim Serves pussalai. Leģenda vēsta, ka saliņas radušās, pateicoties Lielajam Tellam, kurš, dzenot no zemes prom velnu, metis tam pakaļ akmeņus – smagākie akmeņi krituši tuvāk, vieglākie tālāk. Apkaimē atrodas Kergemē upurēšanas avots jeb Augstākais burvju avots. Serves pussala ir arī iemīļota putnu vērotāju vieta. 
 

4.    Meža gara Metsikas mājas Abrukas mežos

Metsika ir meža sargātāja. Viņa viegli pieņem putnu un dzīvnieku veidolu, bet, pieņemot koka veidolu, ar lapu čaloņu viņa sarunājas arī ar cilvēkiem. Metsiku iespējams sastapt, piemēram, Abrukā – mazā saliņā Līvu līcī, kam raksturīgs sugām bagāts platlapu koku mežs un meža pļavas. Abrukas ostā aizsākas arī 5 km gara dabas taka. Abrukas salas ziemeļu galā atrodas savdabīgi zvanošs burvju akmens. Ja vari atrast akmeni un paklauvē pie tā - piepildīsies vēlēšanās.
 

5.    Taevaskojas klinšu sargs Kivialuns
Kivaluns savā garā ir ziemeļnieciski skarbs un neatkarīgs. Viņš mīl vientulību, tāpēc par mājvietu izvēlējies vietu, kur viegli var paslēpties no cilvēkiem – alām bagātās Taevaskojas klintis. Smilšakmens klintis atrodas Ahjas upes krastu aizsardzības zonā. Taevaskojas apvidus bagāts ar nostāstiem par alām un slepenām ejām, velniem un nāru ar zelta ķemmi. Neatkarīgi no gadalaika noteikti ir vērts doties pārgājienā no Saesāres aizsprosta uz Mazās-Taevaskojas atsegumu, Emaletti, Jaunavas alu līdz pat Lielās-Taevaskojas smilšakmens atsegumiem, kas paceļas 22,5 m augstumā virs upes līmeņa.
 

6.    Murumemma no Sēretirpa zemesraga
Murumemma ir Igaunijas pļavu aizbildne, ko cilvēks var ieraudzīt vien putna, stirnas vai citu meža iemītnieku veidolā. Vislielākās iespējas sastapt Murumemmu ir Sēretripā. Šāds neparasts nosaukums dots zemesragam Hījumā salā. Šis ir ziemeļaustrumu-dienvidrietumu virzienā esošais zemes paaugstinājums, kas daļēji pārklāts ar augiem, bet izbeidzas jūrā kā akmeņains rags. Te sastopami tādi reti augi kā sausserdis, krūklis un irbene. Krastā var redzēt jūras kāpostus, kuru ziedēšanas laikā krasts kļūst skaisti balts. Nemaz jau nerunājot par romantisko ērkšķrozīšu ziedēšanas laiku…
 

7.    Ezeru un upju vārdotājas Nēkas mājas

Nēka ir apburoša, noslēpumaina un netverama sirēna, kura ar cilvēkiem kontaktējas caur upes čalām. Viena no vietām, kur Igaunijā sastapt šo upes nāru, ir Keila ūdenskritums. Šī Ziemeļigaunijas dabas pērle ir Igaunijas trešais lielākais ūdenskritums. Tas ir sešus metrus augsts un vairākus desmitus metru plats, tādējādi pēc lieluma atpaliekot tikai no Narvas un Jegalas ūdenskrituma. Lai nokļūtu pie ūdenskrituma, jāmēro 3 km garš ceļš no Keilas-Joa parka, kas ved gar vairākiem skaistiem vēsturiskiem un dabas pieminekļiem, kā arī pāri diviem paceļamajiem tiltiem.
 

8.    Purvāju sargātāja Sovana mājas Menikuno purvā
Sovans ir Igaunijas purvu aizbildnis, kurš vada savrupu dzīvi Igaunijas purvājos. Lai gan viņš vairās no cilvēkiem, citreiz tiem parādās kā divas spožas maldugunis, kas ceļiniekus aizved vistālākajos purva nostūros. Šo purvu valdnieku iespējams sastapt, piemēram, Menikuno purvā. Viscaur purvam cauri ved koka laipa. Pastaigājoties pa to, var apskatīt bagātīgo purva floru. Te atrodami tādi augi kā purva rozmarīns, melnā vistene, purva tēja, pundurbērzi, u.c. Drosmīgākie var nogaršot purva ūdeni.
 

9.    Mežu aizstāvja Hīda takas
Hīds ir spēcīgs un drosmīgs meža gars, kurš ir nelokāms kā klints. Savas mājas viņš atradis Igaunijas biezajos mežos. Viņu sastapt iespējams, dodoties ceļā pa Igaunijas garāko pārgājienu ceļu, kas vijas cauri visai valstij. 370 km garais ceļojums sākas Igaunijas ziemeļu daļā Lahemā nacionālajā parkā Oandu, vijas cauri biezajiem Kervemā mežiem un vienai no iespaidīgākajām purvāju teritorijām Eiropā - Somā nacionālajam parkam.  RMK pārgājienu ceļš vijas cauri sešiem novadiem, 2 nacionālajiem parkiem un 9 aizsargājamajām teritorijām un beidzas Igaunijas - Latvijas robežas kontrolpunktā Iklā.
Taka ir marķēta ar kilometru stabiņiem un norādēm, kas lieliski palīdz nenomaldīties. Takas malās esošie informācijas stendi informē par mežsaimniecību, meža mantojumu, kultūru un atpūtu.



*Ikviens, kurš izpildīs testu līdz 4.novembrim un aizpildīs dalībnieka anketu, piedalīsies izlozē, lai laimētu braucienu uz Igauniju! Tests pieejams: http://www.visitestonia.com/en/estonian-myth-quiz?utm_source=visitestonia&utm_medium=quizbannerlv&utm_campaign=2016deepest



 

COMMENTS

(name)


 
OFFERS OF THE DAY:

About us | Advertising | Cooperation | Code of Ethics | Contact us | Copyright | Privacy Policy
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.14505792sec.