Uzzini vairāk par vienu no Tallinas skaistākajām viesnīcām -«Schlössle Hotel»

13.gadsimtā Tallina bija pulsējošs Hanzas savienības centrs, kurp ieradās tirgotāji un augstmaņi no visas Eiropas, lai nodarbotos ar biznesu. Nocietinātajā viduslaiku pilsētiņā bija viena no slavenākajām pasaules Austrumu daļā. Tā bija mājvieta labumiem, ko atveda kuģi, kas brauca pat no Āfrikas, kā arī lietām un gardumiem, kas tika atvesti pa sauszemi, zirga pajūgos - gan no rietumiem, gan austrumiem. Tallina bija un vēlarvien ir tirgotāju pilsēta un par to liecina daudzas saglabājušās viduslaiku ēkas.

Šī brīža "Schlössle Hotel" atrašanās vieta ir tajā pašā šaurajā bruģakmenī klātajā vecpilsētas ieliņā, kur viduslaikos bija meklējamas vairākas noliktavas un tirgotāju mājas. Šo ceļu dēvēja par "Svēto garu" un tas bija galvenais ceļs no pilsētas centrālā tirgus līdz ostai. Tūkstošiem cilveku dienā gāja pa šo ielu, tostarpā arī Tallinas gudrākie un labākie. Un šodien, apmeklētājs nevar nejust šo īpašo auru, kad viņš saprot, ka staigā pa ceļu, pa kuru vairāk nekā 500 gadus staigājuši tirgotāji.

Pfühavaimu un Vene ielas (agrāk dēvēta par Mūku ielu) krustojumā meklējamā ēka, kur šobrīd atrodas pilsētas muzejs, pirmo reizi rakstos tika pieminēta 1363.gadā. Tolaik ēka bija tirgotāju māja. Lielas akmens ēkas jau tobrīd stāvēja apkārt vietai, kur šobrīd Tallinā meklējams "Schlössle Hotel".

1464.gadā birģermeistars Markarts Bretholts nopirka šo ēku un vēlāk arī vēl pāris apkārtējās ēkas. Iekšējā pagalmā bija tikai viena ieeja, cauri vārtsarga mājai, kur atradās arī noliktava un dzīvojamā telpa. Šī celtne, caur kuru katru dienu gāja Bretholts uz Tallinas rātsnamu, joprojām ir saglabājusies līdz pat šai dienai, tāpat kā monumentalais arkveidīgais gotikas portāls, kas ved uz pagalmu.

Vairākus gadsimtus ēkas uz "Svētā gara" ielas tikušas pārdotas vairākiem īpašniekiem, tostarp arī Tallinas vispromenentākajām personām. Īpašnieku vārdu vidū ir "Viant", "van Husens", "Hetlings" un citi. Bet ēkas tika pamestas uz vairākiem gadiem 1710.gadā, kad pilsētā izplatījās melnais mēris.

1739.gadā slavens tirgotājs vārdā Vilhelms Brinks nopirka abas ēkas un tās atjaunoja. Darbu laikā tika veiktas dažas izmaiņas arhitektūrā, tika aizstāti logi ar baroka stila logiem, kā arī citas izmaiņas. Izmaiņu dēļ Pühavaimu 13 ēka tiek dēvēta par "baroka-gotikas" arhitektūras pērli.

"Schlössle Hotel" īpaši centušies saglabāt visas vērtīgās ēkas detaļas un nemainīt neko. Viesnīcā var teju just gadsimtus, kas pagājuši šīm visām lietām un detaļām netiekot skartām. Sākot ar centrālo skursteni, no akmens izgrebtām durvju ailēm, mazām un šaurām kāpnēm, kā arī dzīvojamajām telpām ar neregulāriem stūriem un nišām sienās. Šīs visas detaļas pieder pie viduslaiku arhitektūras un tās var piedzīvot tikai šādās ēkās.

Autors: Jüri Kuuskemaa, vēsturnieks. Tulkots no angļu valodas.

COMMENTS

(name)


 
OFFERS OF THE DAY:

About us | Advertising | Cooperation | Code of Ethics | Contact us | Copyright | Privacy Policy
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.14051485sec.