Rotko centrā atzīmēs mākslinieka Marka Rotko 115 gadu jubileju

Piektdien, 21. septembrī, Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā ar itāļu dueta koncertu, bērnu radošo darbnīcu, preses konferenci un 8 jaunu mākslas izstāžu atklāšanām atzīmēs Daugavpilī dzimušā pasaulslavenā mākslinieka Marka Rotko 115 gadu jubileju.

Jubilejas svētku ietvaros Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā plkst. 13.00 notiks mūziķu apvienības „Passepartout Duo” konceptuālā performance ar nosaukumu „Sarkanā nobīde”, kas ir itāļu mūziķu īpaši Daugavpils Marka Rotko mākslas centram veidots 40 minūšu garš priekšnesums. Koncerts tapis, iedvesmojoties no Rotko vēlīnajiem darbiem un 20. gadsimta vidus unikālās estētikas. Tas balstīts improvizācijā par Terija Railija skaņdarbu „Dorians Rīdss”, zīmējot muzikālu ainavu, kas izplūst krāsainās asociācijās un atsauc atmiņā Rotko sarkano krāsu laukumu gleznojumus.

Pēc koncerta plkst. 14.00 sekos tikšanās ar 8 jauno izstāžu māksliniekiem vai to kuratoriem, kas iepazīstinās interesentus ar izstāžu idejām, koncepciju un vēstījumu, iezīmējot galvenās vadlīnijas, kas raksturos jauno rudens izstāžu sezonu Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā.

Jaunajā izstāžu sezonā tiks atklāta arī Daugavpils mākslinieces Silvas Veronikas Linartes piemiņai veltīta ekspozīcija, kas izvietota līdzās Marka Rotko oriģinālu zālei. Savukārt plkst. 15.00 notiks izdevuma “Latgalē dzimušu mākslinieku dzīvesstāsti. Silva Linarte” prezentācija.

Paralēli grāmatas prezentācijai plkst. 15.00 ārā pie Rotko centra Eiropas sadarbības dienas ietvaros mākslas skolas „Saules skolas” jaunākie bērni kopā ar starptautiskā gleznošanas simpozija „Mark Rothko 2018” māksliniekiem darbosies radošā darbnīcā par tēmu “Gleznojam savu nākotni kopā”.

Dienas kulminācija paredzēta plkst. 16.00 ar jaunās izstāžu sezonas svinīgo atklāšanas pasākumu.   

Jaunajā rudens izstāžu sezonā kā veltījums Marka Rotko 115. dzimšanas dienai ir pagātnes satikšanās ar tagadni, ielūkojoties tālāk nākotnē. Tautas pagātnes mantojumu caurvij Lietuvas mākslinieku izstāde MANTOJUMS. Māksliniece Sandra Krastiņa izstāžu projektā EKRĀNS reflektē par laiku, atmiņu, varu un varoņiem, caur darbiem runājot par sev aktuālo šodien. Laika robežu laušana redzama arī divu dažādu laikmetu mākslinieku darbos – projektā DIVI ŠAGĀLI, kurā skatāmi pasaulslavenā mākslinieka Marka Šagāla darbi no Marka Šagāla muzeja Vitebskā, Baltkrievijā un lietuviešu mākslinieka Jona Daņiļauska darbi, kurš savā jaunradē ļoti ietekmējies no Šagāla daiļrades. Par pagātni un tās paveiktā iedrošinājumu nākotnei stāsta Izraēlas projekts BRĪVĪBA LATVIJĀ DZIMUŠO BRĀĻU ŠAMIRU MĀKSLAS DARBOS. Mākslinieču, dvīņu māsu Ilonas Linartes-Ružas un Daces Pudānes izstāde LĪDZĪGIE KODI stāsta par šodienu un pagātnes mācības pārmantojamību. Pagātni un šodienu nākamībā notur Silvas Linartes piemiņas ekspozīcija DVĒSELES AINAS un keramiķes Marutas Raudes piemiņas izstāde MAXIMALISM FOREVER!  Atsauces uz Marku Rotko un viņa veikumu pagātnē, bet aktualitāti šodienā varēs skatīt starptautiskā glezniecības simpozija MARK ROTHKO 2018 dalībnieku darbu izstādē.

21. septembrī no plkst. 11.00 līdz 16.00 ieeja Rotko centrā par īpašām akcijas cenām – mainīgās izstādes (Sektori B,C,D kopā) par 1.50 EUR, pastāvīgā ekspozīcija „MARKS ROTKO. DZĪVE UN MĀKSLA” (Sektors A) par 3.00 EUR, visa centra apskate par 4.50 EUR. Pēc svinīgās izstāžu sezonas atklāšanas ieeja visās mainīgajās izstāžu zālēs un pastāvīgajā ekspozīcijā bez maksas.

PASĀKUMA PROGRAMMAS KOPSAVILKUMS*:

13.00 Dueta „Passepartout Duo” (Itālija) koncerts Rotko centra koncertzālē

14.00 Preses konference Rotko centra konferenču zālē

15.00 Mākslinieces Silvas Veronikas Linartes izdotā dzīvesstāsta prezentācija Rotko centra konferenču sektorā

15.00 Bērnu radošā darbnīca Rotko centra pagalmā

16.00 Jaunās izstāžu sezonas atklāšana Rotko centra pagalmā

*Ieeja pasākumos bez maksas

Jaunās izstāžu sezonas izstādes skatāmas līdz 2018. gada 4. novembrim.

Pasākumu atbalsta: Daugavpils pilsētas dome, Valsts Kultūrkapitāla fonds, ASV vēstniecība Latvijā, Izraēlas vēstniecība Latvijā, Latvijas – Lietuvas – Baltkrievijas pārrobežu programma Eiropas sadarbības dienas ietvaros, Valmiermuižas alus darītava, Devona.

Sīkāka informācija un izstāžu anotācijas:

http://www.rothkocenter.com/ekspozicijas

COMMENTS

(name)


 
OFFERS OF THE DAY:

About us | Advertising | Cooperation | Code of Ethics | Contact us | Copyright | Privacy Policy
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.15308499sec.