Ogres muzejā apskatāma jauna izstāde

No piektdienas, 2016. gada 26. augusta, Ogres Vēstures un mākslas muzejā atvērta izstāde "20. gadsimta nospiedumi".

Šoreiz no muzeja krājuma gaismā tiek celti 12 muzeja priekšmeti, katrs vēstot savu īpašu stāstu. Ikviens no priekšmetiem – karavīra uz bērzu tāss rakstīta vēstule, izsūtījumā dāvināts pulkstenis vai binokļa fragments, ir kāda cilvēka personiska notikuma liecinieks. Taču izstādes veidotāja, vēsturniece Santa Šustere nolēmusi apmeklētāju vest tālāk un dziļāk, ļaujot mazajam stāstam pārtapt par liecinieku lielajiem, nozīmīgajiem pagājušā gadsimta notikumiem - gan okupācijām, izsūtīšanām, pasaules kariem, gan varu maiņām.

Santa Šustere: "Ogres Vēstures un mākslas muzeja krājumā nejauši uzgāju 1915. gadā rokrakstā rakstītu lapiņu krievu valodā. To  rūpīgāk izlasot, sapratu -  tas ir baznīcas zvanu uzskaites saraksts , kurus plānots evakuēt.  Tajā brīdī domās uzplaiksnīja viss lasītais, zināmais. Un es redzu - ir sācies Pirmais pasaules karš, frontes līnija tuvojas Latvijas teritorijai. Krievijas kara laika pārvaldes iestādes, vairoties atstāt vērtīgos materiālus vācu okupācijas apdraudētajās teritorijās, organizē materiālo vērtību evakuāciju uz iekšzemi. Šajā laikā uz Krieviju tiek aizvestas rūpnīcu iekārtas, izejvielas un transportlīdzekļi, vara jumti un baznīcu zvani. Arī lapiņā uzskaitītie Krapes pareizticīgās baznīcas zvani. Viena maza lapiņa, bet uz tās vesela laikmeta atspulgs."

S.Šustere atzīst, ka par dažiem izstādei izvēlētajiem priekšmetiem  muzejā un arhīvos atrodami vien īsi, skopi un sausi fakti. Trūkst stāstītāju viedokļa, pārdomu un sajūtu par pieredzēto.

Izstādē "20.gs. nospiedumi"  apmeklētājam nāksies  iedziļināties un domāt, ļaut vaļu iztēlei. Atsvaidzināt savas vēstures zināšanas. Izstādes veidotāja uzsver, ka veidojot izstādi, viņai sevišķi interesanti bijis parādīt it kā sadzīviski mazsvarīgo  lietu saistību ar lielajiem, vēsturiski nozīmīgajiem notikumiem.

Izstādē redzamie eksponāti piederējuši cilvēkiem, kas piedzīvojuši mūsu laikmetu lielās kolīzijas, bijuši  to liecinieki. S.Šustere ir pārliecināta, ka tie  ir neparasti cilvēki, drosmīgi un stipri savā izvēlē un dzīvotgribā.

Izstāde "20.gadsimta nospiedumi" Ogres Vēstures un mākslas muzejā būs skatāma līdz 22. oktobrim.

Aicināti visi interesenti. Ieeja bez maksas.


COMMENTS

(name)


 

About us | Advertising | Cooperation | Code of Ethics | Contact us | Copyright | Privacy Policy
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.52798891sec.