5 lietas bez kā nav iedomājama Āzijas virtuve

Āzijas virtuve ir eksotiska, bet reizē tagad kokosriekstu piena, sojas mērces, dažādu nūdeļu, garšvielu u.c. produktu pieejamības dēļ tik pieejama nekā jebkad agrāk. Pieaugot pavārmākslas prasmēm, cilvēkiem aizvien vairāk ceļojot, aug arī interese par Taizemes, Malaizijas, Indonēzijas un citu valstu ēst gatavošanas tradīcijām, pieredzē dalās AS "Santa Maria" sabiedriskās ēdināšanas daļas vadītāja Sanda Stalbova.

Kokosriekstu piens atšķiras pēc satura un izcelsmes

Daudziem Āzijas virtuves ēdieniem tiek pievienots kokosriekstu piens, ko ražo no šo augļu baltā mīkstuma. Svarīgi, lai kokosrieksti būtu kvalitatīvi, kas iespējams galvenokārt tad, ja tie ievākti no rūpīgi izvēlētām plantācijām, piemēram, Taizemē, Malaizijā, Indonēzijā. Kokosriekstu piena konsistencei jābūt krēmīgai, tas jāuzglabā istabas temperatūrā. Zemākā temperatūrā to sastāvā esošie tauki var sabiezēt, bet uzsildot, atkal tauki atkal izkūst. Tauku saturs var būt atšķirīgs, piemēram, pieejams 18%, 14% un 8% taukus saturošs kokosriekstu piens. Kokosriekstu piens attiecīgi ar zemāku tauku saturu būs liesāks un diētiskāks.

Rīsu etiķis mērcēm un marinēšanai

Āzijas virtuves ēdieniem bieži pievieno balto rīsu etiķi, ko iegūst no raudzētiem jasmīna rīsiem. Šis mazāk skābais etiķis ir piemērots mērcē, gaļas un dārzeņu marinēšanai, ramen zupai un vok ēdieniem.

Rīsu, olu un pat pupiņu nūdeles

Raksturīgi, ka mērces, dārzeņi tiek pasniegti kopā ar nūdelēm, kas atšķiras pēc sastāva. Populāras ir rīsu, "stikla", ramen nūdeles. Piemēram, rīsu nūdeles ir gatavotas no rīsiem un ūdens – diētiskas un veselīgas. Populāri tās gatavot ar vistas vai citu gaļu, garnelēm, dārzeņiem un olām. Vai zinājāt, ka caurspīdīgas "stikla" nūdeles izgatavo no mungo pupiņām? Abas iepriekšminētās nūdeles nesatur glutēnu, kas mūsdienās daudziem ir ļoti aktuāli. Olu nūdeles ir piemērotākās receptēm, kurām tiek pievienots kokosriekstu piens. Ja ir runa par veselīgumu, tad būtiski, lai ražošanas procesā nūdeles nebūtu ceptas eļļā.

Dažādās mērces ar soju, saldo čili, ingveru, ķiploku u.c.

Tāpat Āzijas virtuve nav iedomājama bez dažādām mērcēm, kuras gatavo kopā ar dārzeņiem, augļiem, nūdelēm, zivīm, gaļu. Piemēram, sāļā soja un saldais čili lieliski papildina viens otru, radot universālu vok mērci. Asā Āzijas vok mērce ar soju un saldo čili ir vienkāršākā kombinācija, gatavojot voku mājās un perfekta visam – vistai, cūkgaļai, zivīm, garnelēm.

Sēņu sojas mērce, saldais čili, ingvers un ķiploks sniedz lielisku līdzsvaru starp saldo un čili asumu. Āzijas saldskābā vok mērce ir viena no iecienītākajām vok garšām pasaulē –  aromātiska saldskāba vok mērce, kas sader ar gandrīz visiem vok veidiem. Piemēram, vok mērce ar austerēm un ķiplokiem ir sojas, ķiploka un austeru mērces maisījums, kas veido tipisku Āzijas garšu – perfekta ar jebkura veida gaļu vai vistu. Savukārt Āzijas garšvielas vistas vok ēdienam piešķir aromātu un saturu, jo saldā ingvera garša ar ķiploku, koriandra lapām un svaigu citronzāli veido vidēja asuma garšas kombināciju. Vēl Āzijas virtuvē populārs produkts ir tumšā sojas mērce.

Āzijas virtuvē lielākais palīgs vok panna

Āzijas virtuve izceļas ar dažādām garšām no saldas līdz saldskābai vai asai garšai. Garšas atšķirības vērojamas pat dažādās šī kontinenta valstīs. Piemēram, Taizemei ir raksturīga garšas harmonija, ēdiena gatavošana vok pannā. Tomēr, ja arī receptē ir norādīts, ka ēdiens jāgatavo vok pannā, tikpat labi var iztikt ar jebkuru dziļāku pannu. Protams, vokpannas priekšrocība ir un paliek tās forma, jo tādējādi var gan vairāk uzreiz sagatavot, saglabāt dārzeņu svaigo izskatu, gan iegūt Āzijai autentiskāku maltīti.

Ja senākās vok pannas darinātas no māla, tad mūsdienās pieejamākas ir no nerūsējošā tērauda, čuguna un citiem materiāliem. Te noderēs arī koka lāpstiņa, lai vērtīgo vok pannu nesabojātu. Piemēram, vairums recepšu balstītas tieši uz to, ka sākumā lielā karstumā tiek apcepta gaļa, jūras veltes vai dārzeņi, tad attiecīgi kombinētas klāt sagatavotās nūdeles (vai arī tās pasniedz atsevišķi), mērces, garšvielas. Āzijā populāras ir dažādas zupas, kuru garša arī var būt gan maiga, gan asa.

Santa Maria ietilpst Paulig Grupas pasaules virtuves un garšvielu nodaļā, kurā ir 850 darbinieku, un tā ražošanas vienības atrodas Zviedrijā, Anglijā, Beļģijā un Igaunijā. Santa Maria ir kļuvis par vadošo uzņēmumu Ziemeļvalstīs, kas nodarbojas ar garšvielām un pārtikas koncepcijām. No 1911. gadā Gēteborgā, Zviedrijā nodibinātā mazā tēju un garšvielu veikala ir izaudzis vadošs Ziemeļvalstu uzņēmums – nozīmīgs savas nozares spēlētājs daudzviet Eiropā. Santa Maria produkciju iedala piecās galvenajās grupās: garšvielas, Tex Mex, Āzijas un Indijas ēdieni, kā arī grila ēdieni (BBQ).

COMMENTS

(name)


 
OFFERS OF THE DAY:

About us | Advertising | Cooperation | Code of Ethics | Contact us | Copyright | Privacy Policy
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.11284399sec.