Valmierā un tās apkārtnē maija sākumā norisināsies velo/kino festivāls

No 5.-7.maijam velo un kino mīļi aicināti uz Valmieru, kur jau otro gadu norisināsies kino/velo festivāls "Kino Pedālis". Festivāla unikālais formāts ir kino baudīšana īpaši iekārtotos pop – up kinoteātros Valmierā un tās tuvākajā apkārtnē.

Dalībnieki uz kinoteātriem aicināti doties ar velosipēdiem, ļaujot izbaudīt riteņbraukšanu neparastā duetā ar filmu baudīšanu.

Šī gada pasākuma krustmāte ir režisore Laila Pakalniņas, ar viņas filmu "Pa Rubika ceļu" piektdienas vakarā plkst. 19.00 Vecpuiša parkā tiks atklāta kino nakts piecos īpaši iekārtotos kinoteātros, piedāvājot daudzveidīgu filmu programmu. Filmu maratons turpināsies arī sestdien, kad apmeklētājiem būs atvērti jau septiņi kinoteātri, kas ļaus skatīt gan pašmāju, gan ārzemju filmas, kuras caurvij velo tēma. Festivāla kinoteātri šogad būs – koncertzāle "Valmiera", kino "Gaisma", "Tautas Harmonijas centrs", "Kokmuižas alus pagrabs", atpūtas kompleksa "Avoti" BMX Slavas zāle un "Valmiermuižas alus darītava", kā arī īpašā "Siltumnīca". Piektdienas rītā tiks izziņota atrašanās vieta arī slepenajam kinoteātrim.  

Festivāla "Kino Pedālis" filmu programma

Cik dažādi ir festivāla kinoteātri, tik pat daudzveidīgas ir festivāla filmas. Arī šogad filmu programmu vadmotīvs ir velo tēma, kas caurvij visas filmas, sagādājot ne mazums izaicinājumu filmu programmas sastādītājai – režisorei Lienei Laviņai Kalnaellai. Filmas pa dienām un kinoteātriem izkārtotas tā, lai varētu pagūt redzēt visu. To, ko neizdosies redzēt piektdienas vakarā, varēs noskatīties sestdien.  Filmu sadalījums pa kinoteātriem pieejams "Kino Pedāļa" mājaslapā www.kinopedalis.lv.

•    "Teodors" (2006, Laila Pakalniņa, Latvija, 30 min) – filmas stāsts ir par Teodoru, kurš katru dienu, neskatoties uz to, kāds laiks ir aiz loga, mēro septiņus kilometrus līdz Ziemupes centram, lai sēdētu autobusu pieturā un dzertu alu. Nav šaubu – viņam šī vieta bija ne tikai ciemata, bet arī pasaules centrs. Teodoram aizejot, pasaules centrs ir pārvietojies citur, un Ziemupes autobusa pietura atkal ir tikai autobusa pietura.

•    "Pa Rubika ceļu" (2010, Laila Pakalniņa, Latvija, 30 min) – Rubika ceļš ir veloceliņš, kas savieno Rīgu ar Jūrmalu un joprojām tiek neoficiāli dēvēts bijušā Latvijas PSR komunistiskās partijas vadītāja vārdā. Kamēr radošā komanda šeit filmēja gājējus, skrējējus, riteņbraucējus, suņus, putnus, vilcienus, mopēdus un lidmašīnas, Latvijas pilsoņi Alfrēdu Rubiku, kurš stingri iestājās pret Latvijas neatkarību, ievēlējā Eiropas Parlamentā.

•    "Velosipēdu zagļi" (Bicycle Thieves, 1948, Vitorio De Sika, Itālija, 93 min) – viss notiek Romā, īsi pēc kara, kad galvenais varonis Antonio beidzot ir iekārtojies darbā. Taču jau pirmajā dienā viņam nozog velosipēdu, bez kura strādāt nav iespējams. Kopā ar mazo dēlēnu Bruno viņi dodas milzīgās pilsētas plašumos, lai meklētu savu velosipēdu. Filma ir uzskatāma par itāļu neoreālisma meistardarbu, un 1950.gadā tā ieguva Kinoakadēmijas goda balvu.

•    "Fanātiķis" (Fanatic, 2010, Paul Robin, Anglija, 24 min.) – filmas galvenais varonis ir velo kurjers Barselonā, kurš strādā ēkas 33. stāvā, taču katru dienu viņš ar liftu brauc tikai līdz 26. stāvam. Tālāk ceļš tiek mērots ar kājām. Kas ir šīs rīcības iemesls?

•    "Ceļš augšup" (The road uphill, Jean-Luiss Schuller, Luksemburga, 90 min) – aizraujoša un dramatiskiem pavērsieniem bagāta filma, kas ļauj skatītājiem sekot līdz diviem brāļiem, kuri gatavojas lielākajam notikumam viņu dzīve – sacensībām "Tour De France 2011". Filma IMDb reitingā ieguvusi augsto atzīmi 8,1.

•    "Velodrool" (2015, Sander Joon, Igaunija, 6 min) – atraktīva animācijas īsfilma par kādu riteņbraucēju, kuram sacensību laikā beidzās cigaretes.

•    "La Bi Ci" (2014, Giorgio B. Borgazzi, Itālija, 9 min) – filma stāsta par to, ka valsts atrodas dziļā krīzē, taču kāda biroja darbinieks nolemj doties uz darbu, neskatoties uz to, ka viņam pavisam noteikti draud atlaišana. Ceļā viņš šķērso vai visu pilsētu, kas lēnām pārvēršas spoku pilsētā. Līdz viņa velosipēdam nokrīt ķēde un viņš negaidīti satiekas ar vienīgo cilvēku, kas viņam var piedāvāt palīdzību – ārzemju bezpajumtnieku.

•    "Barbara" (2012, Kristians Pecolds, Vācija, 108 min) – tieši deviņus gadus pirms mūra krišanas, Berlīnes ārste Barbara bija pieprasījusi atļauju izbraukt no VDR. Viņa tika apcietināta un pēc atbrīvošanas 1980. gada vasarā, par sodu, pārcelta darbā uz kādu provinces slimnīcu, kur tiek nemitīgi novērota un kontrolēta. Viņas jaunais šefs Andrē šķiet sadarbojamies ar valsts drošības dienesta līdzstrādniekiem – taču cik tālu viņš ietu, ja lieta kļūtu patiesi nopietna? 2012. gadā Berlīnes kinofestivālā šī filma ieguva Sudraba lāci par labāko režiju.

•    "Velosipēdi pret mašīnām" (Bikes vs Cars, 2015, Fredrik Gertten, Zviedrija, 88 min) – filma uzņemta 2015.gadā ASV, Kanādā, Brazīlijā, Kolumbijā un Eiropā, kur satiktie cilvēki cīnās par labākām pilsētām, kuru galvenā mēraukla ir cilvēks un draudzīgākais transportlīdzeklis ir velosipēds, kas ir lielisks izgudrojums, taču auto biznesa nozare katru gadu investē miljardiem dolāru, lai lobētu un reklamētu savas intereses.

•    "Īsta mīlestība" (Totally true love, 2011, Anne Sewitsky, Norvēģija, 88 min) – stāsts par 10 gadus jaunu meiteni, kuras dzīve ir pilna dažādiem notikumiem, un mīlestība pašreiz nav viņas prioritāšu sarakstā. Bet tas ir līdz brīdim, kad Annija satiek Jorgenu, kurš sāk iet viņas klasē. Vai viss ko mēs darām mīlestības vārdā ir atļauts? Mistērijām apvīta bērnu aktierfilma ar dramatiskiem notikumiem.

•    "Māris Štrombergs"(Kristīne Garklāva, 2016, Latvija, 48 min) – filma par leģendāru sportistu, kuram izdevies paveikt ko tādu, ko spējis tikai retais šīs planētas sportists. Divas reizes viņš ir kļuvis par olimpisko čempionu, ierakstot Latvijas vārdu BMX vēsturē ar zelta burtiem. Filmā iespēja uzzināt, kā viņš gatavojas svarīgām sacensībām, kāda ir viņa ikdiena ASV, ko par viņa sasniegumiem saka ģimene, draugi un viņš pats.

•    "Viņas" (Herself, Linda Jakubone, 2016, Latvija, 18 min) – filma, kura 2016. gadā plūca uzvarētājas laurus "Kino Pedāļa" filmu konkursā. Šis ir iedvesmojošs stāsts par jaunām sievietēm, kuras uzdrīkstas ne tikai runāt, bet pierādīt sevi ar darbiem. Stāsts ir par sievietēm, kuru šķietami trauslie ķermeņi slēpj sevī spēku, drosmi, ziņkāri, pat spītību, kas ir dzinulis dzīvei. Šis stāsts ir par Viņām, kas uzdrīkstas!

•    Bērnu filmas: "Ness un Nesija" (Roze Stiebra, Latvija, 1991) un Fantadroms (Ansis Bērziņš, Latvija, 1985).

Filmu konkursa skate

Līdz 21.aprīlim turpinām gaidīt pieteikumus filmu konkursam "Neturi filmu zem pūra". Ja filma atbildīs konkursa noteikumiem – tā tiks iekļauta kādā no kinoteātru programmām. Galvenais nosacījums filmu iesniegšanai – filmas sižetā ir jālīdzdarbojas velosipēdam.

Par festivālu "Kino Pedālis"

Festivāls "Kino Pedālis" no 5.-7.maijam norisināsies Valmierā, kā arī Kocēnu un Burtnieku novados. Piektdien, 5.maijā, plkst. 19.00 notiks festivāla atklāšana Vecpuiša parkā, Valmierā, kam sekos kino nakts piecos neparastos kinoteātros un dejas vakarā. Sestdien, 6.maijā, plkst. 12.00 ar īpašiem "Pedāļu stāstiem" tiks atklāta festivāla otrā diena, kur, ieklausoties iedvesmojošos stāstos un aktīvi līdzdarbojoties, būs iespējams apjaust to, cik gan daudz varam atklāt sevī, apkārtējos un vidē, ja velosipēds ir mūsu sabiedrotais. Pēcpusdienā sagaidāms gan leģendārais bērnu DIP DAP brauciens, gan septiņi īpaši kinoteātri un vakara koncerts ar grupām "Regīna" un "Rīgas modes". Savukārt 7.maijā ar kopīgu braucienu Valmieras centrā tiks dots starts interaktīvai spēlei – piedzīvojumu velo brauciens pa Valmieras un apkārtējo novadu skaistākajam vietām trīs maršrutos: "Ģimeņu pedālis" (ap 10 km), "Puspedālis" (ap 20 km) un "Dižpedālis" (45 km). Maršrutu virziens šogad ir noslēpumu miglā tītais Zilaiskalns. Plkst. 16.00 noslēgums un apbalvošana, jo visi festivāla dalībnieki piedalīsies izlozē, kur līdztekus lielākām un mazākām balviņām būs iespējams laimēt velosipēdu.

Biļetes

Biļetes uz visām trim festivāla dienām iespējams iegādāties iepriekšpārdošanā www.bezrindas.lv. Biļešu cenas: 10 EUR ( individuālā biļete), 33 EUR ( draugu biļete 4 personām), 25 EUR ( 2 pieaugušie un viens vai vairāk bērni līdz 18 gadiem), 7 EUR (studentu biļete). Pirmsskolas vecuma bērniem ieeja bez maksas. Biļetes būs iespējams iegādāties arī pasākuma dienā uz vietas.

Pasākumu rīko aktīvā tūrisma centrs "Eži" ciešā sadarbībā ar Valmieras pilsētas pašvaldību, Kocēnu novada pašvaldību, Burtnieku novada pašvaldību un "Valmiermuižas alus" darītavu.

COMMENTS

(name)


 
OFFERS OF THE DAY:

About us | Advertising | Cooperation | Code of Ethics | Contact us | Copyright | Privacy Policy
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.10181499sec.