28. jūnijs vēsturē: Par Apvienotās Karalistes karalieni tiek kronēta Viktorija

Lai arī šobrīd Apvienotās Karalistes karaliene Elizabete II 2015.gadā apsteidza karalieni Viktoriju kā visilgāk tronī pavadījušais britu valdnieks, Viktorija tronī pavadīja 63 gadus un tieši viņas valdīšanas laiks ir iegājis vēsturē kā Viktorijas ēru vai laikmetu. Viktorija par karalieni tika kronēta 1838.gada 28.jūnijā.

Pēc Francijas Pirmā impērijas un Napoleona sakāves, Britu impērija bija kļuvusi par pasaules vadošo spēku, kas kontrolēja vienu no ceturto daļu no pasaules iedzīvotājiem un vienu piekto daļu no kopējās zemes platības.

Tā kā 19. gadsimts bija izgudrojumu un atklājumu, ievērojami attīstījās matemātika, fizika, ķīmija, bioloģija, elektroenerģijas ražošanu un metalurģija, tas lika pamatus tehnoloģiskajai attīstībai. Rūpnieciskā revolūcija aizsākās Eiropā un šis laiks sakrita ar laiku, kad pie varas Apvienotajā Karalistē nāca karaliene Viktorija. Viktorijas laikmetā, kad valsts piedzīvoja strauju ekonomisko augšupeju, tajā pašā laikā veidojās sociālā nevienlīdzība - darba augļi parasti nonāca pāris cilvēku rokās un dzīve pilsētās bija ārkārtīgi dārga. Tieši tāpēc šajā laikā bija populāri nodarbināt bērnus fabrikās un raktuvēs - lai tie pelnītu naudu. Tāpat rūpniecībā regulāri trūka strādājošo un bērni šos robus varēja "aizlāpīt".

Uz gadsimta beigām gan sasniegumi medicīnā un cilvēka anatomijā, kā arī slimību profilakse sekmēja iedzīvotāju skaita pieaugumu rietumu pasaulē. 19. gadsimtā Eiropā divkāršojās iedzīvotāju skaits — no 200 miljoniem līdz 400 miljoniem. Šajā gadsimtā vairākās pilsētā visā pasaulē iedzīvotāju skaits pārsniedza miljonu. Londonā kļuva par pasaules lielāko pilsētu. Tās iedzīvotāju skaits palielinājās no 1 miljona 1800. gadā līdz 6,7 miljoniem gadsimta beigās.

Viktorijas laikmetā arī tika novērota strauja Britu impērijas izplatīšanās pasaulē. Karaliene Viktorija arī nereti tiek dēvēta par ”Eiropas vecmāmiņu”, jo visi viņas 9 bērni un 42 mazbērni bijuši caur radniecības un laulības saitēm piederīgi visu Eiropas valstu karaļnamiem.

Viņa noteica toni tā laika sievietēm - gan ģērbšanās stilu ( stīvās korsetes), gan uzvedības normas (tikumība, izglītotība, pilnīga pakļaušanās vīrietim). Viņa sev apkārt vēlējās redzēt cilvēkus ar augstu morāli. Viktorijas laikā arī Londonā tika ieviesta kanalizācijas sistēma, attīstījās fotogrāfēšanas māksla, Viktorija aizsāka balto kāzu tērpu modi un pieņēma likumu, ka jebkuram bērnam līdz 10 gadu vecumam pienākas bezmaksas izglītība.

COMMENTS

(name)


 
OFFERS OF THE DAY:

About us | Advertising | Cooperation | Code of Ethics | Contact us | Copyright | Privacy Policy
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.5212369sec.