19. oktobris vēsturē: Par slavenā Sanfrancisko «Golden Gate» tilta šķērsošanu sāk naudu iekasēt tikai vienā virzienā

Amerikas Savienoto valstu pilsētas Sanfrancisko un arī pašas Amerikas viens no atpazīstamākajiem simboliem ir tieši "Golden Gate" tilts jeb "Zelta vārtu tilts". Kurš gan nav redzējis pastkartīšu cienīgas bildes - vai pat filmās un seriālos iemūžinātu šo tiltu un skatu uz pilsētu...

Minētais tilts ir piekartilts, kas savieno Sanfrancisko un Merinas apgabalu pār Zelta vārtu šaurumu starp Kluso okeānu un Sanfrancisko līci. Zelta vārtu tilts ir daļa no 101. automaģistrāles un to pabeidza būvēt 1937. gadā (sāka celt - 1933.gadā). Līdz pat 1964. gadam tas bija lielākais iekārtais tilts pasaulē, taču pašlaik tas ir vairs tikai astotais lielākais pasaulē. Lai arī tas ir kļuvis par neatkārtojamu ASV simbolu, tas īstenībā vairs nav pat lielākais ASV, ieņemot tikai otro vietu pēc lieluma.

Tilts ir kļuvis plašu atpazīstamību visā pasaulē, jo tas nereti tiek izmantots gan kā Sanfrancisko, gan kā visas ASV simbols. Tāpat kā citi visā pasaulē pazīstami tilti, arī Zelta vārtu tilts, diemžēl, ir kļuvis par pašnāvnieku mērķi - vidēji reizi divās nedēļas no tilta nolec kāds cilvēks. Tilts kopumā ir 2737 metrus garš un tā augstums ir 67 metri.

Lai arī maksa par tilta šķērsošanu tika ieviesta uzreiz pēc tilta pabeigšanas un atklāšanas (tolaik tie bija 50 centi vienā virzienā jeb dolārs turp-atpakaļ ar 5 centu piemaksu, ja mašīnā bija vairāk par 3 cilvēkiem), tad 1968.gada 19.oktobrī tika sākts tilta šķērsošanas maksu iekasēt tikai no automašīnām, kas devās uz dienvidiem (respektīvi iekšā Sanfrancisko pilsētā). Protams, cenas nav stāvējušas uz vietas un gadu gaitā mainījušās vairākas reizes (1955.gadā līdz pat zemākajam - 25 centiem vienā virzienā, taču kopš tā laika cenas tikai pieaugušas - līdz 7,25 ASV dolāriem vienai mašīnai šobrīd (kopš 2015.gada)). Cena gan var būt zemāka, ja izmanto "Carpool" (mašīnā vairāk par 3 cilvēkiem) vai arī "FasTrack" sistēmu.

Sākotnēji tiltu šķērsoja aptuveni 10 tūkstoši automašīnu dienā (pirmajos divos mēnešos pēc tā atklāšanas - ap 17 tūkstošiem mašīnu dienā), taču pēc pēdējiem datiem par 2014/2015 gadu, tiltu gada laikā šķērsojuši aptuveni 40 miljoni automašīnu (ap 110 tūkstošiem auto dienā). Kopumā tilta šķērsošana gadā ienes aptuveni 130 miljonu ASV dolāru ienākumus.

COMMENTS

(name)


 
OFFERS OF THE DAY:

About us | Advertising | Cooperation | Code of Ethics | Contact us | Copyright | Privacy Policy
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.10397196sec.