8. novembris vēsturē: Latvijā tiek atklāta pirmā dzelzceļa līnija

Pati pirmā dzelzceļa līnija Latvijā bija starp Kārsavu un Daugavpili, savienojot Latvijas valsts robežu ar Krieviju un tālāk arī Lietuvu (robeža pie Krievijas robežas bija aptuveni 5 km attālumā no Kārsavas stacijas).

Šī līnija tika atklāta 1860. gada 8. novembrī, caur Latviju savienojot visu Sanktpēterburga - Varšava dzelzceļa līniju. Izveidotā līnija sniedzās no Rītupes ciema Krievijā līdz pat Latvijas - Lietuvas robežai. Tas bija aizsākums dzelzceļa infrastruktūras izbūvei Latvijas teritorijā, jo to lika darīt Krievijas impērija. Šajā laikā celtie ceļi bija 1524 mm platuma.

Jau 1861. gadā ekspluatācijā nodeva pirmo iekšzemes dzelzceļa līniju Rīga — Daugavpils, 1868. gadā pabeidza Rīga — Jelgava dzelzceļu, bet 1877. gadā atklāja kustību pa Rīgas — Tukuma dzelzceļu. 1889. gadā ekspluatācijā nodeva Rīgas — Valkas — Pleskavas dzelzceļu. 1904. gadā ekspluatācijā nodeva privāto Ventspils — Krustpils — Maskavas dzelzceļu. 1915.-1918. gadā jeb Pirmā pasaules kara gados Latvijas teritorijā notika intensīva dzelzceļu pārbūve un jaunu, militāru dzelzceļu būvniecība.

Vēlākos gados no Rīgas bija iespējams ar vilcienu tiešajā satiksmē aizbraukt arī līdz Berlīnei un Parīzei, kā arī, protams, uz Maskavu.

Mūsdienās Latvijas dzelzceļa transporta sistēma, kas paredzēta pasažieru un kravu pārvadāšanai ir 1850,8 km publiskas lietošanas platsliežu dzelzceļa līniju (tai skaitā 257,4 km elektrificēti) un viena 33,4 km gara šaursliežu dzelzceļa līnija Gulbene - Alūksne. Ar dzelzceļa pārvadājumu organizēšanu un nodrošināšanu Latvijas teritorijā nodarbojas valsts akciju sabiedrība "Latvijas dzelzceļš" (LDz).

COMMENTS

(name)


 
OFFERS OF THE DAY:

About us | Advertising | Cooperation | Code of Ethics | Contact us | Copyright | Privacy Policy
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.28192711sec.