11. janvāris vēsturē: Lielais Kanjons ASV tiek pasludināts par dabas pieminekli

Lielais kanjons, kas ir viens no dziļākajiem un atpazīstamākajiem kanjoniem pasaulē, atrodas Amerikas Savienoto valstu Arizonas štatā. Iespaidīgais dabas veidojums veidojies, tajā plūstot Kolorādo upei - tas ir 446 kilometrus garš un 6 līdz 29 kilometrus plats.

Lielais Kanjons, kas veidojies aptuveni 70 miljonus gadus atpakaļ, šobrīd viennozīmīgi ir viens no atpazīstamākajiem ASV tūrisma objektiem - ik gadu to apmeklē aptuveni 6 miljoni interesentu.

Šī unikālā vieta par dabas pieminekli - līdz ar to aizsargājamu zemi tika pasludināta 1908.gada 11.janvārī, kad šo darbu paveica tā brīža prezidents Teodors Rūzvelts. Kanjons šajā brīdī arī kļuva par nacionālo parku - piecpadsmito šāda veida objektu ASV. 70 gadus vēlāk - 1979.gadā UNESCO arī parku, kurā atrodas Kanjons, pasludināja par Pasaules Mantojuma daļu.

Prezidents Rūzvelts, pasludinot objektu par aizsargājamu, sacīja sekojošus vārdus: "Lielais Kanjons mani piepilda ar apbrīnu. Tas nav salīdzināms - un arī nav aprakstāms. Tas ir kas neatkārtojams pasaules mērogā. Mums ir jāsaglabā šis dabas brīnums tāds, kāds tas ir šobrīd. Nedrīkstam darīt neko, kas varētu ietekmēt tā dižumu. To vienkārši nav iespējams uzlabot. Tieši tāpēc mums jārīkojas, lai saglabātu šo neatkārtojamo vietu saviem bērniem, mūsu bērnu bērniem un visiem tiem, kas nāks pēc viņiem. Kanjons ir viens no iespaidīgākajiem skatiem, ko katram amerikānim būtu jāredz".

Kopumā parks aptver aptuveni 500 tūkstošus hektrārus zemes, atrodoties uz zemes, kuru apdzīvo indiāņi.

COMMENTS

(name)


 
OFFERS OF THE DAY:

About us | Advertising | Cooperation | Code of Ethics | Contact us | Copyright | Privacy Policy
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.48679996sec.