Rēzeknē atgriezies 1917. gadā darinātais sarkanbaltsarkanais karogs

Maijs, ziedošais pavasara mēnesis, muzejiem ir īpašs laiks! Maijā svinam gan Starptautisko muzeju dienu, gan notiek ikgadējā muzeju nakts akcija, bet Latgales Kultūrvēstures muzejā šī gada 3. maijā ir atklāta arī jauna izstāde "Pāri slieksnim" – veltījums Latgales kongresa simtgadei.

Pateicoties Andra Viduleja dāvinājumam, izstādes atklāšanas diena Rēzeknei un Latgalei kļuva ļoti nozīmīga – Latgales Kultūrvēstures muzeja Nacionālajā krājumā ir nonācis Pirmā Latgales kongresa "dalībnieks" – karogs.

Pirmā Latgales kongresa karogs ir redzams gan vēsturiskajā Latgales kongresa fotogrāfijā, gan šobrīd apskatāms Latgales Kultūrvēstures muzeja (Atbrīvošanas alejā 102, Rēzeknē) izstādē "Pāri slieksnim".

Sārta satīna un balta linu auduma darinātais karogs ir tapis tieši pirms simts gadiem – naktī pirms 1917. gada kongresa pasākuma un to darināja Jelgavas Zemkopības skolas skolotājas. Šī skola Pirmā pasaules kara laikā tika evakuēta uz Rēzekni un atradās tagadējās Jāņa Ivanova mūzikas skolas telpās, tolaik Tirdzniecības skolā, kur norisinājās kongresa otrās dienas pasākumi. Pateicoties skolotāju Lavīzes Putniņas un Alīdas Freimanes čaklajām rokām, tapa gandrīz trīs metrus garais karogs ar uzšūtu uzrakstu "Brīva Latvija" un "Zemkopības skola". Turpmākajos gados skolotāja L. Putniņa karogu slēpa gultas segas pārvalkā, bet pēc skolotājas L. Putniņas nāves tas glabājās iecavnieku Viduleju ģimenē. Pateicoties cilvēku atbildības sajūtai un cieņai, vēsturiskais karogs ir saglabājies un atgriezies Rēzeknē kā Latgales kongresa liecinieks.

Latgales Kultūrvēstures muzeja kolektīvs sirsnīgi pateicas Andrim Vidulejam par uzticību un godu – glabāt vēsturisku relikviju nākamajām paaudzēm!

Līdz gada beigām laipni aicinām iepazīt izstādi "Pāri slieksnim" un sajust vēstures elpu!

No 1. jūnija līdz 31. augustam Latgales Kultūrvēstures muzejs (Atbrīvošanas alejā 102, Rēzeknē) apmeklētājiem atvērts pēc vasaras darba laika:

Trešdien un piektdien 11.00–19.00

Ceturtdien 11.00–18.00

Sestdien 10.00–16.00

Svētdien 10.00–15.00

Pirmdien, otrdien – slēgts

COMMENTS

(name)


 
OFFERS OF THE DAY:

About us | Advertising | Cooperation | Code of Ethics | Contact us | Copyright | Privacy Policy
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.1343832sec.