Pianists Reinis Zariņš Rēzeknē pirmatskaņos koncertprogrammu «Skaņu katedrāles»

9. septembrī Latgales vēstniecība GORS aicina uz izcilā pianista Reiņa Zariņa solokoncertu "Skaņu katedrāles", kura centrā būs īpaši pianistam veltītā komponista Andra Dzenīša skaņdarba "Octagon" (Astoņstūris) pasaules pirmatskaņojums. Līdzās Dzenīša jaundarbam izskanēs arī Baha un Lista darbi.

Reiņa Zariņa solokoncerts Rēzeknē ir ļoti gaidīts notikums, kurā pasaules pirmatskaņojumu piedzīvos komponista Andra Dzenīša skaņdarbs "Octagon" (Astoņstūris). Skaņdarbu komponists veltījis tieši "brīnišķīgajam pianistam Reinim Zariņam". Komponists Andris Dzenītis par skaņdarbu stāsta: "Klavierdarbu cikls "Octagon" apvieno sevī kontrastējošas impresijas, kuras gūtas gan ilgstošā sajūtu pieredzē, tepat, manas dzimtās apkārtnes krāsās un enerģētikā, gan arī vairākās no daļām – iedvesmojoties no karstiem jūlija klejojumiem Grieķijā – turienes kultūras, dabas un dvēseliskuma." "Octagon" būtību pats Dzenītis vizuālajā līdzībā raksturo kā nelielus, krāsainus, siltus namiņus, būdiņas, laukumus viduslaiku pilsētā, pilnus visdažādāko emociju, dzīves izpratņu un tēlu, kas pulcējas ap kalnā esošu majestātisku, gan ne vienmēr pozitīvām emocijām pildītu valdnieka pili vai katedrāli – septiņi īsi skaņdarbi vijas ap astoto – apjomīgo "Sonāti". Līdzīgā struktūrā R. Zariņš raksturo paša piemeklēto pārējo programmas daļu – Baha Otrās Partitas sešas daļas apvij monumentālo un eksaltēto Lista Sonāti si-minorā.

Londonā dzīvojošais Reinis Zariņš ir viens no izcilākajiem latviešu pianistiem, kuram Latgales vēstniecība GORS nav sveša un viņš nav svešs Rēzeknei un tās viesiem – uzstājies ar solo programmām, muzicējis izcilā Trio "Palladio" sastāvā, kopā ar dejotāju Kirilu Burlovu tieši Latgales vēstniecībā GORS pērn pirmizrādījuši Pētera Vaska "Gadalaiku" iedvesmotu koncertuzvedumu. Reinis Zariņš ir vairākkārtējs Latvijas Lielās Mūzikas balvas ieguvējs (2012., 2013. un 2015. gadā), arī pērnā gada nominants, 11 starptautisku konkursu laureāts un daudzu prestižu starptautisku festivālu dalībnieks – Bātas starptautiskā mūzikas festivāla, Lucernas festivāla, Kremerata Baltica festivāla, Jēlas-Norfolkas kamermūzikas festivāla, Jaunskotijas mūzikas festivāla, MasterWorks, Crescendo un Holland Music Sessions. Reinis Zariņš ar izcilību absolvējis Jāzepa Mediņa mūzikas skolu un Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolu Rīgā, Jēlas Universitātes mūzikas skolu (ASV) un Londonas Karalisko Mūzikas akadēmiju. Par pianistu saka: "Reinis Zariņš ir dārgakmens latviešu atskaņotājmākslā. Ne jau tikai tāpēc, ka spoži vizmo – viņam ir tāda iekšējā vērtība, ko nevar izsvērt skaitļos. R. Zariņš ir domājošs mūziķis, kura interpretācijām vienmēr ir visdziļākie slāņi, ideāls līdzsvars starp ļoti personīgu un objektīvu skatījumu uz mūziku."

Pianists klausītājus 9. septembrī īpaši aicina uz Rēzekni, jo pagaidām citas koncertprogrammas "Skaņu katedrāles" atskaņošanas reizes nav ieplānotas, bet komponists Andris Dzenītis piebilst, ka došanās uz koncertu var būt gan ceļojums uz Latgali, gan reizē uz Ungāriju, Vāciju, Grieķiju un dīvaini sentimentālu latvieša dvēseli. Pirms koncerta 18.00 aicinām arī uz mākslinieka Āra Smildzera tēlniecības darbu izstādes "Selekcija" atklāšanu.

Biļetes uz koncertu vēl ir sarūpējamas Latgales vēstniecības GORS vai "Biļešu Paradīze" kasēs, kā arī http://latgalesgors.lv. Biļešu cena 10,00 un 13,00 €. GORS Kultūras vēstnieku programmas dalībniekiem 30% atlaide. Koncerta norisi atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds un Rēzeknes pilsētas dome.

COMMENTS

(name)


 
OFFERS OF THE DAY:

About us | Advertising | Cooperation | Code of Ethics | Contact us | Copyright | Privacy Policy
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.14771914sec.