Kad jāmaksā nodoklis par ogu un sēņu pārdošanu?

Tuvojoties ogu, sēņu un citu savvaļas velšu lasīšanas sezonai, arī Travelnews.lv saņēmuši jautājumus par to - vai ogas un sēnes var lasīt un tās pēcāk pārdot. Aplūkojām pieejamo informāciju Valsts ieņēmumu dienesta (VID) mājaslapā un noskaidrojām, ka nekādi nodokļi nav jāmaksā, ja ienākumi gada laikā nepārsniedz 3000 eiro.

Tas attiecas uz savvaļas velšu pārdošanu, kopā ar ienākumiem no lauksaimnieciskās ražošanas un lauku tūrisma pakalpojumiem. Ja apjoms nepārsniedz 3000 eiro, personas var nereģistrēties kā saimnieciskās darbības veicēji un tām nav jāizmanto kases aparāts tirdzniecībā. Un, nav jāmaksā jau pieminētais iedzīvotāja ienākumu nodoklis.

Minētie nosacījumi attiecas uz tām fiziskajām personām, kuras gūst ienākumus no šādām darbībām:

sēņošanas, ogošanas vai savvaļas ārstniecības augu un ziedu vākšanas un pārdošanas;

ienākumiem no lauksaimnieciskās ražošanas un lauku tūrisma pakalpojumu sniegšanas;

ienākumiem no nemedījamās sugas indivīda — parka vīngliemezis (Helix pomatia) — ieguves.

Tomēr ir jāveic ienākumu uzskaite

Lai arī nav jāreģistrējas un jāmaksā nodoklis, personām kas nodarbojas ar minētajām darbībām, ir jāveic uzskaite par gūtajiem ienākumiem. Tas nepieciešams, jo gadījumā, kad kopējie ienākumi no minētajām darbībām pārsniedz 3000 eiro gadā, personai piecu darba dienu laikā jāreģistrējas VID kā saimnieciskās darbības veicējai, jāinformē VID par to, kā tiks kārtota grāmatvedības uzskaite (vienkāršā vai divkāršā ieraksta sistēmā) un turpmāk jāiesniedz Gada ienākumu deklarācija.

Proti, ja ienākumi no minētajām darbībām pārsniedz 3000 eiro gadā, no tiem jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis kā no saimnieciskās darbības ienākuma. Tas nozīmē, ka par 2018. gadā gūtajiem ienākumiem no ogošanas, sēņošanas vai citām  minētajām darbībām, ja ienākumi gada laikā pārsniegs 3000 eiro, laikā, no 2019. gada 1. marta līdz 1. jūnijam ieskaitot, būs elektroniski jāiesniedz Gada ienākumu deklarācija.

Jautājumu gadījumā iesakām vērsties pie VID.

COMMENTS

(name)


 
OFFERS OF THE DAY:
Holiday and travel offers 18.04.2024 - 25.04.2024  The reconstruction of the Island Castle Trakai TIC
The reconstruction of the Island Castle is already under way! | More
Tastes of Latvia. Gourmet event Viesistaba
Taste local drinks and food. Cook together with the chef full menu of modern Latvian cuisine at the very centre of Riga from May till August | More
79 EUR
Holiday and travel offers 16.04.2024 - 23.04.2024 “Following the Trails of Karaite History” Trakai TIC
Celebrating the Year of Lithuanian Karaims, Trakai Tourism Information Center has created thematic route “Following the Trails of Karaite History”. In this | More
Holiday and travel offers 19.04.2024 - 26.04.2024 PARKING in TRAKAI: for cars, buses Trakai TIC
PARKING in TRAKAI: for cars, buses | More

About us | Advertising | Cooperation | Code of Ethics | Contact us | Copyright | Privacy Policy
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.14143896sec.