Mazāk zināmi fakti par “drūmo ģēniju”, režisoru un mākslinieku Deividu Linču

Deividam Linčam esot bijusi teju idilliska bērnība, kurā mīloši vecāki tikai paretam esot pārmijuši kādu skarbāku vārdu. Tajā nav dzimušas dziļi iesakņojušās traumas, lai izskaidrotu viņa mākslu, kas nemitīgi urbjas amerikāņu iracionālajās šausmās, tā par leģendāro režisoru, “Zelta palmas” laureātu izteicās “The Guardian”.

Arī Latvijas iedzīvotājiem jau pavisam drīz, no 18. līdz 22.jūlijam, būs iespēja iepazīt Linča pasaules redzējumu viņa litogrāfijās, kas būs izstādītas “Jūrmala Art Fair 2018”, viesnīcā “Light House Hotel Jūrmala”. Izstāde interesentiem būs pieejama bez maksas.

“Vēl jo vairāk – ierobežotam interesentu lokam būs ekskluzīva iespēja interaktīva dialoga formā, izmantojot “Skype” uzdot sevi interesējošus jautājumus populārajam režisoram,” pastāstīja pasākuma organizatore Viktorija Zaiceva.

Bet līdz tam aicinām iepazīt Linča puses, par kurām runāts retāk!

Vienmēr vēlējies kļūt par mākslinieku

“Pirms sāku nodarboties ar filmu uzņemšanu, es vēlējos kļūt par mākslinieku. Es biju kā traks uz gleznošanu, uz attēliem,” saka Deivids Linčs, kurš pēdējo gadu laikā aizrautīgi pievērsies litogrāfijai. Viņš ne tikai rada darbus pats, bet arī uzņem filmas par šo tehniku.

2013.gadā iznāca Linča filma, kas veltīta Parīzes litogrāfijas studijai “Idem”, kur strādājuši tādi izcili mākslinieki kā Anrī Matiss, Pablo Pikaso un Žoans Miro. Režisors kinolentē iemūžinājis visu litogrāfijas radīšanas procesu, īpašu uzmanību pievēršot mehānismu kustībai. Kopš tā laika Linčs radījis vairāk nekā 100 litogrāfiju. 2008. gadā norisinājās viņa pirmā izstāde. Francijā tapa arī mākslinieka darbu sērija “Suite de Paris”.

Linča tēvs reiz teicis, ka Deividam nevajadzētu audzināt bērnus

Savā autobiogrāfiskajā filmā “Mākslas dzīve” (“The Art Life”) Deivids atceras, kā pēc mācību pamešanas Bostonas koledžā viņš aizbēdzis uz visai ellišķīgu vietu Filadelfijā, kura bijusi pilna ar “tumšām un biezām” bailēm un rasu naidu. Linčam tas esot paticis. Viņš pat uzaicinājis tēvu ciemos un rādījis eksperimentus savā pagrabā – augli, kuru jaunais mākslinieks atstājis sapūšanai tikai, lai redzētu, kā tas izskatīsies; mirušo putnu kolekciju, kā arī plastikātā ietīto beigtu peli.

Mazliet vēlāk, ejot pa ielu, Linča tēvs esot pārtraucis ieilgušo klusuma brīdi un teicis: “Manuprāt, tev nevajadzētu jelkad audzināt bērnus.”

Taču galu galā Linčs ir četru bērnu tēvs, jaunākā meita piedzima vēl gluži nesen – 2012.gadā.

Meditācija katru dienu

Deivida Linča elki ir sirreālisti, ekspresionists Fransiss Bēkons un maģiskais reālists Edvards Hopers. Linča darbos mijiedarbojas mistika un ikdiena, sapņi un īstenība. Māksliniekam ļoti svarīga ir melnās krāsas izmantošana: “Tumsa – tas ir noslēpums. Tā mūs vilina un sauc pie sevis.” Slavenais režisors sludina transcendentālo meditāciju kā ceļu uz laimi un harmoniju, bet kā mākslinieks paliek uzticīgs savām tumšajām, iracionālajam pasaulēm.

Interese par meditāciju Linčam radās, kad viņš dzirdējis frāzi: “Tajā atrodas patiesa laime.” Tad kādā telefonsarunā viņa māsa atklājusi, ka jau pusgadu nodarbojas ar transcendentālo meditāciju. Tā 1973.gada jūlijā Deivids devās uz Losandželosas transcendentālās meditācijas centru. Kopš tā laika režisors meditē katru dienu: 20 minūtes no rīta un pēcpusdienā.

Idejas filmām Linčam mēdza “piespēlēt” pati dzīve

Izrādās, filmas “Ceļš uz nekurieni” (“Lost Highway”) ievada ainu Linčs “norakstījis” no kāda mistiska notikuma. Kādu rītu esot zvanījis domofons un vīrieša balss jautājusi: “Deivs?” “Un es teicu – jā,” atceras režisors. “Diks Lorencs ir miris,” teikusi balss. “Ko?” atbildējis Linčs. “Un neviena tur vairs nebija… Es nezinu, kas ir Diks Lorencs. Viss, ko zināju – viņš ir miris.”

Režisors ir arī atklājis, ka mēdz “ķert” idejas visur kur un mēģina likt tās kopā kā mazus puzles gabaliņus, līdz lauzīts ieguļas īstajā vietā un veidojas kopaina.

“Jūrmala Art Fair” varēs iepazīt 37 Linča litogrāfijas, kas tapušas pēdējos desmit gados, kad režisors uz laiku pārtrauca darbu kino, lai pievērstos savam aicinājumam mākslā. Visi darbi noformēti atbilstoši muzeju standartiem. Litogrāfijas limitētā tirāžā iekļautas arī privātkolekcijās un muzeju kolekcijās visā pasaulē. Litogrāfijās attēlotie autora psihodēliskie tēli un melnais humors neatstās vienaldzīgu nevienu. “Jūrmala Art Fair” apmeklētājiem tiks prezentētas Linča litogrāfijas paša mākslinieka muzikālo darbu pavadījumā.

18.jūlijā norisināsies slēgts pasākums lūgtajiem viesiem - Deivida Linča litogrāfiju pirmizstāde. Turklāt šī būs ekskluzīva iespēja kolekcionāriem pirmajiem ieraudzīt un pasūtīt Devida Linča litogrāfijas no ASV, Francijas un Vācijas galerijām, kā arī no paša režisora privātās kolekcijas.

20.jūlijā norisināsies Deivida Linča īsfilmu demonstrācija, kā arī interaktīvā saruna ar režisoru jautājumu un atbilžu formā, izmantojot platformu “Skype”.

Kā pastāstīja Zaiceva, gadatirgus ietvaros norisināsies arī Itālijas, Tibetas un Krievijas modernās mākslas profesionāļu meistarklases un lekcijas. 19.jūlijā ar thangkas mākslas prezentāciju uzstāsies Misters Žao (Mr Zhao) no Tibetas; 21.jūlijā notiks itāļu mākslas terapeites Monas Līzas Tīnas lekcija un viņai veltītās filmas demonstrācija, norisināsies Maskavas Mākslas biznesa un antikvariāta institūta dibinātājas Irinas Kolosovas lekcija “Mākslas menedžments: spēles noteikumi”, kā arī īpaša mākslas meistarklase bērniem. “Jūrmala Art Fair” būs iespēja redzēt arī 17 gadus jaunās latviešu mākslinieces Polīnas Košeļas performanci. Talantīgā māksliniece šobrīd tēlotājmākslu apgūst Roedean School Braitonā.

Lielākā daļa gadatirgus pasākumu ir bez maksas un atvērti visiem apmeklētājiem. “Mēs vēlamies, lai māksla būtu vienlīdz pieejama visiem. “Jūrmala Art Fair” ir lieliska iespēja uzzināt vairāk, iepazīt kolekcionēšanas tradīciju, apmeklēt unikālas lekcijas un meistarklases”, uzsver Viktorija Zaiceva. Izņēmums ir tikai slēgtie pasākumi lūgtajiem viesiem ar ekskluzīvu iespēju iegādāties mākslas darbus.

Par “Jūrmala Art Fair”: “Jūrmala Art Fair – 2018” norisināsies no 18.līdz 22.jūlijam viesnīcā “Light House Hotel Jurmala”. Pasākuma mērķis – bagātināt mākslas tirgu Latvijā un stiprināt mūsdienu mākslas priekšmetu kolekcionēšanas tradīciju. “Jūrmala Art Fair” notiek izstādes, lekcijas, pasaulē atzītu mākslinieku un mākslas biznesa profesionāļu meistarklases. Pasākuma apmeklētājiem ir iespēja gan iepazīt spilgtus mūsdienu mākslas pārstāvjus, gan saņemt individuālas konsultācijas un iegādāties darbus no kolekcijām. Lielākā daļa izstādes pasākumu ir atvērti visiem apmeklētājiem un ir bez maksas.

COMMENTS

(name)


 
OFFERS OF THE DAY:

About us | Advertising | Cooperation | Code of Ethics | Contact us | Copyright | Privacy Policy
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.9546721sec.