6. novembris vēsturē: Kārumnieki svin svētkus par godu načos čipsiem

It kā tam, lai ēstu, būtu nepieciešama īpaša diena, bet 6. novembrī pasaulē īpaši izceļ načos čipšu dienu un tam par godu galdā ceļ šos gardos un nedaudz pikantos gardumus.

Načo (angliski - "nachos") čipši Latvijā nav tik populāri kā parastie kartupeļu čipši, tomēr arī načo cipši ir iekarojuši veikalu plauktus un teju regulāri atrod savu ceļu līdz ballītēm. Īpaši iecienīti šie čipši ir ballītēs, kurās ir kāda noteikta tematika - piemēram, spāņu, meksikāņu, latīņamerikāņu. Būtībā vārds "načos" apzīmē ne tikai šos čipšus, bet gan pašu ēdienu, kura sastāvdaļā ir arī čipši. Parasti ēdiens tiek gatavots ar dažādiem produktiem (parasti maltās gaļas mērce, siers, dārzeņi) pārliekot čipšus un tad tos cepot cepeškrāsnī, pagatvojot karstu un gardu uzkodu.

Un jā - načo čipši patiešām nāk no Latīņamerikas, kur tos grauž tikpat strauji kā Latvijā "Ādažu čipšus". Tomēr načo čipši tiek uzskatīti par veselīgākiem nekā kartupeļu čipšiem. Tomēr, cik gan veselīgs var būt kas cepts lielā eļļas daudzumā... Načo čipšus gatavo no kukurūzas miltiem, to sastāvdaļas 80% ir kukurūzas milti, kā arī saulespuķu eļļa un sāls. Tos var pasniegt kā piedevas ēdienreizē vai kā atsevišķas uzkodas. Načo čipšus arī var cept ar siera pārklājumu cepeškrāsnī vai pavisam vienkārši mērcēt kādā no daudzajām mērcēm (īpaši populārs ir gvakamole un dip mērces).

Paši načo čipši pirmo reizi "pie apvāršņa" parādījās ap 1943.gadu, kad tos pagatavoja un pasaulē "palaida" Ignacio "Nacos" Anaja. Viņš tortiljas čipšus sagrieza, pārkaisīja ar sagrieztiem halapenjo pipariem un sieru - un cepa krāsnī. Kopš tā laika šis ir kļuvis par vienu no populārākajiem "Tex-Mex" (Teksasas-Meksikas) ēdieniem pasaulē.

Dalāmies ar kādu ballītēs populāru recepti:

Sastāvdaļas

125 g tortiljas čipsu

1 paprika

1/2 čili pipara (ja vēlas)

1 neliels sīpols

1 ķiploka daiviņa

šķipsna piparu

100 g melno pupiņu

olīveļļa cepšanai

lociņi

pētersīļi

Mērcei

150 ml saldā krējuma

150 g labi kūstoša siera (es izmantoju Čederas)

1 1/2 tējkarotes kartupeļu cietes

1/2 tējkarotes maltas paprikas

Pagatavošana.

1. Katliņā uz vidējas uguns liek sildīties saldo krējumu, kam pievieno sarīvētu sieru, kartupeļu cieti un malto papriku. Visu nepārtraukti maisa apmēram 5 minūtes, līdz iegūta viendabīgas konsistences mērce. Sagaida, līdz mērce uzsit pirmo burbuli, un noņem no uguns, bet atstāj katliņā, lai tā neatdzistu.

Padoms – ja nesagaida, līdz mērce uzsit burbuli, būs jūtama cietes miltainā garša.

2. Pupiņām nolej šķidrumu, noskalo un nosusina papīra dvielī.

3. Sīpolu un papriku smalki sagriež, ķiploku izspiež caur ķiploku spiedi. No čili izņem sēklas un ļoti smalki sagriež.

4. Pannā uz vidēji lielas uguns uzkarsē olīveļļu, apcep sīpolu, tad pievieno ķiploku, papriku un čili. Apcep, līdz sīpols kļūst zeltaini brūns. Pievieno piparus un noņem no uguns.

5. Lēzenā cepamtraukā ieklāj cepamo papīru un ieber čipsus, tos izkārtojot pēc iespējas plānākā kārtā. Pārber ar pupiņām un sīpolu masu. Liek krāsnī uz dažām minūtēm, lai uzsilst.

6. Visu pārlej ar siera mērci un pārber ar sagrieztiem lociņiem, pētersīļiem. Pasniedz siltu.

COMMENTS

(name)


 
OFFERS OF THE DAY:

About us | Advertising | Cooperation | Code of Ethics | Contact us | Copyright | Privacy Policy
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::3.19622493sec.