23. novembris vēsturē: Amerikas Savienotajās valstīs svin Pateicības dienu

Amerikas Savienotajās Valstīs novembra ceturtajā ceturtdienā ir brīvdiena – tiek svinēta Pateicības diena. Šo svētku izcelsme tiek saistīta ar pļaujas un ražas svētkiem, kuri daudzās kultūrās kopš seniem laikiem tradicionāli ir tikuši svinēti, tomēr tās pamatā ir arī vairāki vēsturiski un reliģiozi notikumi.

Visplašāk pazīstamais šāds notikums ir saistīts ar angļu kolonistu nodibināto Plimutu Masačūsetsā. Pirmā ziema jaunajā kolonijā izrādījās īpaši barga un daudzi kolonisti mira no bada un slimībām, taču, pateicoties vietējiem vampanoagu cilts indiāņiem, kolonija izdzīvoja. Pēc pirmās sekmīgās ražas 1621. gadā kolonisti sarīkoja pateicības svinības.

Ar laiku Pateicības dienas tradīcija izplatījās, lai gan precīza diena ilgu laiku nebija oficiāli noteikta. Pateicības dienas rīkoja lai atzīmētu ražu vai citus ievērojamus notikumus. Piemēram, Amerikas neatkarības kara laikā dažādas kolonijas atzīmēja Pateicības dienas par godu atsevišķām uzvarām pār angļiem, vai par godu štata konstitūcijas pieņemšanai. Īpaši ievērojama ir 1777. gada Pateicības diena, ko pasludināja Džordžs Vašingtons par godu uzvarai pār angļiem pie Saratogas.

1863. gadā Amerikas pilsoņu kara laikā prezidents Abrahams Linkolns noteica, ka Pateicības diena svinama novembra pēdējā ceturtdienā. Šis datums tika ievērots ik gadu līdz lielās depresijas laikam. 1941. gadā ASV kongress pārcēla Pateicības dienu uz novembra ceturto ceturtdienu.  

Pateicības dienas mielastā tradicionāli galvenais ēdiens ir tītara cepetis. Tītars ir kļuvis par neoficiālu Pateicības dienas simbolu un daļa amerikāņu šo dienu pat sauc par tītara dienu. Kopš 1947. gada radusies nerakstīts likums - Pateicības dienā svinīgi pasniegt vienu dzīvu tītaru un divus cepešus ASV prezidentam.

Pateicības dienai ir liela loma sabiedrības un īpaši ģimenes kopības sajūtas veicināšanā. Tā tiek uzskatīta arī par amerikāņu identitātes sastāvdaļu. Sākotnēji pateicība tika vērsta uz Dievu – tikai teikts paldies par ražu, brīvību un citām svētībām. Mūsdienās vairums cilvēku svin pateicības dienu kā svētkus, kuros apzināti izsaka pateicību, pirmām kārtām, par saviem ģimenes locekļiem, draugiem un visu, kas veidojis personību un tās izaugsmi.

COMMENTS

(name)


 
OFFERS OF THE DAY:

About us | Advertising | Cooperation | Code of Ethics | Contact us | Copyright | Privacy Policy
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.28824115sec.