Ar ko preses relīze atšķiras no reklāmraksta?

Lai arī mūsdienās abi šie jēdzieni - reklāmraksts un preses relīze ir savijušies tik cieši, ka nereti ir grūti atšķirt kas ir kas, tomēr mēģināsim definēt tieši un konkrēti kā Travelnews.lv atšķir preses relīzes no reklāmrakstiem.

Reklāmraksts

Pati pirmā reklāmraksta iezīme ir tā, ka par to tiek maksāts un līdz ar to maksātājam ir tiesības izvēlēties kad, kur un kādā veidā raksts vai informācija tiek publicēta (medijam vēl arvien ir iespēja izvēlēties vai pieņemt maksājumu un izvietot reklāmrakstu vai nē). Reklāmraksts ir informācija, kura sagatavota ar mērķi izcelt konkrētu piedāvājumu vai piedāvājuma īpašnieku. Reklāmraksts parasti tiek sagatavots tādā formātā, lai raksta gaitā uzsvērtu to, kāpēc šis piedāvājums ir īpaši labs vai pat labāks nekā citi. Netiek uzsvērtas piedāvājuma vājās vietas vai citi viedokļi, raksts tendēts uz lasītāja vēlmi iegādāties piedāvājumu vai vismaz radīt pozitīvas emocijas par šo piedāvājumu/tā autoru. Reklāmraksts arī ir informācija, kura sabiedrībai nav īpaši nepieciešama (piemēram, par to, ka apdrošināšanas aģentūras X izmaksāto atlīdzību apjoms septembrī pieaudzis par 1%. Šāda veida informācijas izplatīšana ir nepieciešama apdrošināšanas sabiedrībai, lai atgādinātu, ka tā pastāv un tās "brends" paliktu cilvēkiem atmiņā, nevis cilvēkiem pašiem). Reklāmraksta piemērs: "Jaunizveidotajam telefonam X būs 30 megapikseļu kamera, tas būs labākais ko līdz šim jau tā izcilā firma Y ir radījusi. Lai arī neviens nenoliedz kvalitāti kādu firma Y spēj radīt, šoreiz viņi ir pārspējuši paši sevi. Ja vēlies iet līdzi laikam - noteikti nopērc X telefonu".

Preses relīze

Preses relīzes tiek publicētas bezmaksas, pēc medija darbinieku ieskatiem - ja informācija liekas saistoša, tā tiek publicēta. Ja ne - netiek. Tāpat, ja nāk kāda jauna, aktuālāka informācija, šo preses relīzi var izņemt, kā arī mainīt tās saturu (piemēram, ja preses relīze satur kādu reklāmraksta iezīmi). Preses relīze ir bezkaislīga informācija, kuras būtība balstās uz vēlmi sabiedrību informēt. Piemēram, par pasākumu, par kādu jaunu ceļojuma galamērķi, par iespējām apmeklēt gadatirgu kādā pilsētā. Lai arī preses relīze var saturēt reklāmraksta saturu (piemēram, tiek pieminēts viens konkrēts piedāvajums/piedāvājuma autors/notikums), preses relīze īpaši neizceļ piedāvājuma autoru - nereti piedāvājuma autors tiek minēts tikai kā preses relīzes informācijas avots vai satura sagatavošanas mudinātājs. Piemēri: "Šonedēļ Bauskā norisināsies X pasākums, dalību ņems labākie Y. Ieeja par brīvu"; "Latvijas labākie frīstaila dejotāji piektdien satiksies sezonas noslēguma koncertā Rīgā. Piedalīsies tādas deju grupas kā A un B, tāpat pasaules čempioni C. Ieeja maksā sākot no 25 eiro, biļetes nopērkamas www.gribupirktbiletes.lv"; kā arī "101 veids kā ceļot lētāk - ar padomiem dalās ceļojumu aģentūras X eksperti. Biļetes rezervē internetā; Ceļo nesezonā; Ceļo ar mazo bagāžu....".

Ņem vērā, ka preses relīze par reklāmrakstu kļūst arī tajā brīdī, kad tekstā tiek pārlieku daudz reizes uzsvērta kāds konkrēts uzņēmums/pakalpojums/piedāvājums.

Piemēram:

"Tūrisma aģentūra X informē, ka tai par 10% samazinājušās ceļojumu izmaksas.
Aģentūra X savas ceļojumu izmaksas samazinājusi par 10%, salīdzinot ar pērnā gada vidējām izmaksām.
"Mēs ļoti cenšamies iet pretī klientam. Priecājamies, ka varam piedāvāt zemākās cenas tirgū," sacīja X vadītājs.
Par tūrisma aģentūru X:
Tūrisma aģentūra X ir otra lielākā tūrisma aģentūra Rīgas Zemgales piepilsētas trešās - ceturtās šķērsielas kvartālā. Pērn ceļojumus aģentūrā iegādājušies 13 cilvēki, starp kuriem lielākā daļa bijusi apmierināti. Starp citu, arī vietējā slavenība Jānis ceļojumus pērk tieši aģentūrā X. Lai nodrošinātu labākas cenas, tūrisma aģentūra X sadarbojas ar pakalpojumu piedāvātājiem visā Eiropā".

COMMENTS

(name)


 
OFFERS OF THE DAY:

About us | Advertising | Cooperation | Code of Ethics | Contact us | Copyright | Privacy Policy
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.14144611sec.