Ķīna izrāda interesi par augstākās izglītības iespējām Latvijā

Izglītības nozares stabilitāte un attīstība ir ārvalstu studentu rokās. Pēdējo trīs gadu laikā šo studentu skaits Latvijas augstskolās ir audzis ievērojamā tempā – apmēram par 20% ik gadu. Ķīnas ekonomika strauji attīstās un tas ir viens no lielākajiem motoriem, tieši tāpēc visa pasaule mēģina pārdot Ķīnai savas preces un pakalpojumus.

Šanhajā dzīvo ap 25 miljoni iedzīvotāju - tas ir tik pat daudz cik visā Skandināvijā kopā

Ķīna ir ārkārtīgi liels tirgus un ļoti, ļoti dažāds. Mūsu izpratnē to varam salīdzināt ar Eiropu, kur ir ļoti plašs preču klāsts sākot no Eiropas Ziemeļiem līdz Dienvidiem. Tāpēc, runājot par Ķīnu, ir jārunā par konkrētu provinci vai, iespējams, pat par pilsētu. Esmu bāzēts Šanhajā, kur dzīvo apmēram 25 miljoni iedzīvotāju, kas ir tik pat daudz, cik visā Skandināvijā kopā. Visa pasaule zina, ka Ķīnas ekonomika strauji attīstās un tas ir viens no lielākajiem motoriem, un tieši tāpēc visa pasaule mēģina pārdot Ķīnai savas preces un pakalpojumus. Rezultātā šeit, vietējā tirgū, lai arī pircēju skaits ir liels, ir ļoti asa konkurence starp pārdevējiem.

Pārtikas eksports uz Ķīnu pēdējo 2 gadu laikā ir divkāršojies

Šobrīd lielākais Latvijas eksports uz Ķīnu ir kokmateriāliem, nākošais lielākais - kūdrai. LIAA fokusējas uz to, lai eksportētu preces un pakalpojumus ar augstāku pievienoto vērtību. Arī pārtika ir viens no fokusiem, kur cenšamies pārdot Latvijā ražotus produktus. Pārtikas eksports uz Ķīnu pēdējo 2 gadu laikā ir divkāršojies un 2016. gadā sasniedza gandrīz 27 miljonus EUR. Tomēr arī pārtika nav ideāls produkts, jo mums tā ir reāli jāsaražo, izmantojot aramzemi, fiziski jāsūta produkti, kas ietver riskus un laiku, tāpēc ilgākā termiņā mums jāraugās uz pakalpojumiem, kurus varam sniegt Ķīnas uzņēmumiem, piemēram, informācijas tehnoloģijas, izglītība, tūrisms, un citi.

Ķīna izrāda interesi par augstākās izglītības iespējām Latvijā

Oktobrī kopā ar Biznesa augstskolas Turība Studiju attīstības un starptautiskās sadarbības prorektoru Imantu Bergu un Starptautiskā Tūrisma fakultātes dekāni Agitu Doniņu tikāmies ar Turības sadarbības skolu Ķīnā un apmeklējām izglītības izstādi “China Education Expo – Shanghai 2017”. Tikāmies izglītības uzņēmumu tirdzniecības misijas ietvaros, kuru es organizēju ar mērķi, lai Latvijas augstākās izglītības iestāžu pārstāvjiem būtu iespēja satikt dažādas augstskolas un universitātes, un, iespējams, lai vienotos par regulāru studentu apmaiņas uzsākšanu. Tā kā šī bija viena no pirmajām vizītēm, tā uzskatāma par iepazīšanās vizīti. Ķīnas puse izrādīja interesi par vasaras programmām 2 līdz 3 nedēļu garumā, uz kurām būtu gatavi sūtīt studentus.

Prognoze par iespējamās sadarbības izveidi starp Ķīnas un Latvijas augstākās izglītības iestādēm ir ar augšupejošu trendu

Šobrīd prognozes ir ar augšupejošu trendu, jo Ķīnas studenti arvien vairāk izvēlas studēt ārvalstīs. Jāsaka, ka šobrīd viena no problēmām ir Latvijas  augstāko izglītības iestāžu diplomu atzīšana Ķīnā. Sarakstā šobrīd ir tikai 6 augstskolas, attiecīgi būtu iespēja paplašināt šo sarakstu ar vēl vairākām privātām augstskolām, tādā veidā nodrošinot plašāku programmu klāstu, kuru studenti varētu izvēlēties. Šobrīd Ķīnas studentu skaits Latvijā ir salīdzinoši neliels, jo 2016.gadā visās augstākās izglītības iestādēs kopā bija tikai nedaudz virs 30 studentiem no Ķīnas, bet no Indijas, kura arī ir liela Āzijas valsts, pie mums studēja virs 1200 studentiem.

Augstākās izglītības eksports radīs jaunas darba vietas un papildus finanšu resursus  ekonomikā

Latvijas augstākās izglītības eksporta pienesums ekonomikai ir būtisks ne tikai īstermiņā - 3 gadu periods, kamēr studenti studē Latvijā, bet arī ilgākā termiņā, jo daudzi no studentiem vēlas studēt starptautisko uzņēmējdarbību un pēc tam plāno atvērt uzņēmumus Eiropā. Ja viņi būs studējuši Latvijā, tad visticamāk pirmais no šiem uzņēmumiem tiktu atvērts Latvijā, jo viņi šo trīs mācību gadu laikā būs izpratuši likumdošanu, būs lokālie kontakti, būs citu studentu loks, kam pavaicāt neskaidros jautājumus. Tas radīs Latvijā jaunas darba vietas un papildus finanšu resursus ekonomikā.

Eiropā atzīta izglītība par salīdzinošu zemāku samaksu

Studējot Latvijā, ir iespējams iegūt Eiropā atzītu izglītību par salīdzinošu zemāku samaksu. Arī Rīgas pilsēta, kur ir bāzētas vairums no augstskolām, ir Baltijas metropole un attiecīgi studentu dzīve ir daudz intensīvāka. Mūsu lidosta ir lielākā Baltijā, tāpēc tiem, kuri apciemos studentu, kamēr viņš studē ārvalstīs, to izdarīt būs daudz vieglāk. Mēs esam valsts, kura vislabāk runā 3 valodās - Latviešu, Angļu un Krievu, kas atvieglo saziņu ar angliski un krieviski runājošiem studentiem.

Mums jābūt ātrākiem, labākiem un kreatīvākiem

Lielāka problēma ir tā, ka Ķīna Latviju vēl nezina, tāpēc mēs pamatā strādājam pie valsts atpazīstamības, kas ir ļoti dārgs un ilgs process, kamēr lielākā daļa pasaules valstu turpina strādāt pie saviem zīmoliem. Mums jābūt ātrākiem, labākiem un kreatīvākiem, jo mēs diemžēl neesam bagātākā valsts.

COMMENTS

(name)


 
OFFERS OF THE DAY:
Tastes of Latvia. Gourmet event Viesistaba
Taste local drinks and food. Cook together with the chef full menu of modern Latvian cuisine at the very centre of Riga from May till August | More
79 EUR
Holiday and travel offers 16.04.2024 - 23.04.2024 “Following the Trails of Karaite History” Trakai TIC
Celebrating the Year of Lithuanian Karaims, Trakai Tourism Information Center has created thematic route “Following the Trails of Karaite History”. In this | More

About us | Advertising | Cooperation | Code of Ethics | Contact us | Copyright | Privacy Policy
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.11457205sec.